close

10 τροφές που υπόσχονται να σου κάψουν το λίπος

Υπάρχουν λοιπόν πολλά τρόφιμα τα οποία συμβάλλουν σημαντικά στην καύση του λίπους και τα οποία δεν λείπουν από κανένα σπίτι σχεδόν!

Πάμε να δούμε τις top 10 τροφές που υπόσχονται να κάνουν θαύματα!


1. Στραγγιστό γιαούρτι

Το γιαούρτι περιέχει ασβέστιο, το οποίο ενεργοποιεί το μεταβολισμό. Έρευνα έδειξε ότι παχύσαρκα άτομα που κατανάλωναν 3 άπαχα γιαούρτια την ημέρα έχασαν 22% περισσότερο βάρος, 61% περισσότερο σωματικό λίπος και 81% περισσότερο κοιλιακό λίπος από τα άτομα που δεν κατανάλωναν το γιαούρτι. Παλαιότερη έρευνα έδειξε ότι άτομα που κατανάλωναν 1.200 mg ασβεστίου, που αντιστοιχεί σε 3-4 γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ έκαναν δίαιτα, έχασαν τη διπλάσια ποσότητα βάρους από τα άτομα που δεν λάμβαναν αυτήν την ποσότητα. Είναι σίγουρο ότι ο συνδυασμός του ασβεστίου και της πρωτεΐνης γάλακτος παίζει κάποιο ρόλο στο μεταβολισμό.

2. Πράσινο τσάι

Περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες, τις κατεχίνες, που φαίνεται να αυξάνουν την απώλεια λίπους. Ερευνα της Αμερικανικής Κοινότητας Διατροφής δείχνει ότι άτομα που γυμνάζονταν και κατανάλωναν πράσινο τσάι έχασαν περισσότερο λίπος από την κοιλιά σε σχέση με άτομα που έπιναν μόνο νερό.

3. Κανέλλα

Μελέτες δείχνουν ότι η κανέλα έχει σταθεροποιητική επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό θα μπορούσε να περιορίσει την όρεξη, ιδιαίτερα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Μπορεί και μεταβολίζει γρήγορα τη ζάχαρη, ενώ μόλις το ¼ κουταλιού του γλυκού την ημέρα είναι αρκετό. Ανακατέψτε την κανέλλα στον καφέ, στο τσάι σας ή στο γιαούρτι σας για να προσθέσετε γλυκύτητα, χωρίς την προσθήκη θερμίδων.

4. Τόνος & Σολομός

Ο τόνος, εκτός του ότι είναι άριστη πηγή πρωτεΐνης, μπορεί να ρίξει τα επίπεδα μίας ορμόνης στο αίμα, της λεπτίνης. Χαμηλά επίπεδα λεπτίνης σχετίζονται με υψηλότερο μεταβολισμό, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει σε πειραματόζωα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν διαπίστωσαν ότι πειραματόζωα που είχαν χαμηλά επίπεδα λεπτίνης στο αίμα είχαν πιο γρήγορο μεταβολισμό κι έκαιγαν λίπος πιο αποτελεσματικά σε σχέση με πειραματόζωα που είχαν υψηλά επίπεδα λεπτίνης. Επιπλέον ο σολομός και ο τόνος είναι δύο ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά. Τα λιπαρά αυτά είναι απαραίτητα για τη διάσπαση του λίπους στο σώμα μας.

5. Φιστίκια

Δεν θεωρείς τα φιστίκια τροφή για δίαιτα, αλλά, όπως φαίνεται από τις πιο πρόσφατες έρευνες, μπορεί να σε αδυνατίσουν. Ερευνες δείχνουν ότι κόβουν την όρεξη και δεν ανεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, μία αμερικανική έρευνα έδειξε ότι άτομα που περιλάμβαναν φιστίκια στη διατροφή τους δεν πήραν βάρος, ενώ είδαν και πτώση στα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα. Τα φιστίκια περιέχουν τα λεγόμενα καλά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που φαίνεται ότι συμβάλλουν και στη μείωση λίπους στο στομάχι. Επιπλέον, είναι καλή πηγή πρωτεΐνης και ο συνδυασμός πρωτεΐνης και λίπους είναι ιδανικός για να κόψει την όρεξη.

6. Αβοκάντο

Αν και έχει αρκετές θερμίδες (περίπου 330) το αβοκάντο είναι μια πολύ υγιεινή τροφή, καθώς τα λιπαρά του συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία των πολυακόρεστων (όπως αυτά του ελαιόλαδου) και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για τον οργανισμό. Η κατανάλωσή του συνδέεται με απώλεια βάρους κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς και μείωση των επιπέδων της «κακής» χοληστερόλης (LDL) Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, νέες έρευνες δείχνουν ότι ένα πρόγραμμα διατροφής που τα περιέχει είναι πιο αποτελεσματικό στην απώλεια βάρους, σε σχέση με τις δίαιτες που συστήνουν αυστηρό περιορισμό των λιπαρών ουσιών.

7. Αυγό

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε πρόσφατα στη Μ. Βρετανία, οι άνθρωποι των οποίων η διατροφή βασίζεται κατά κύριο λόγο στην πρωτεΐνη, καίνε περίπου 70 θερμίδες περισσότερες την ημέρα (αριθμός που αντιστοιχεί σε απώλεια 3,5 κιλών σε ένα χρόνο). Το αυγό –κυρίως το ασπράδι- είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας. Δοκιμάστε να ξεκινάτε την ημέρα σας βάζοντας αυγό στο πρωινό σας για να έχετε ενέργεια και να διευκολύνετε τη διαδικασία απώλειας βάρους.

8. Γκρέιπφρουτ

Προσθέτοντας απλώς ένα γκρέιπφρουτ την ημέρα στο διαιτολόγιό σας επιταχύνετε τη διαδικασία απώλειας βάρους ακόμα κι αν δεν κάνετε καμία άλλη αλλαγή στην ποσότητα και την ποιότητα όσων τρώτε. Το φρούτο αυτό έχει την ιδιότητα να επιβραδύνει τη διαδικασία της πέψης κι έτσι νιώθετε πιο χορτάτοι και ικανοποιημένοι από το φαγητό σας για περισσότερη ώρα. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τον οργανισμό, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνη C.

9. Κεφίρ

Το κεφίρ είναι ένα γαλακτοκομικό, που μοιάζει με γιαούρτι αραιωμένο. Είναι πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνες και προβιοτικά και επιταχύνει τη διαδικασία απώλειας βάρους. Περιέχει ζωντανούς μικροοργανισμούς, οι οποίοι σε έρευνες που έχουν γίνει σε ποντίκια, φαίνεται πως συμβάλλουν στην αποσύνθεση των λιποκυττάρων, εμποδίζοντάς τον οργανισμό να συγκεντρώσει υπερβολικό λίπος.

10. Καυτερές πιπεριές

Περιέχουν βιταμίνες και αποτελούν δημοφιλή τροφή για πολλούς λαούς, από την εποχή κιόλας των αρχαίων Αζτέκων. Μια κούπα έχει μόνο 30 θερμίδες και μπορεί να ενισχύσει τις προσπάθειές μας να χάσουμε κιλά. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η καψαϊκίνη, η ουσία που δίνει στις καυτερές πιπεριές την πικάντικη γεύση τους, τονώνει τον μεταβολισμό μας, εμποδίζει τη δημιουργία λίπους.

Πηγή:

https://efdiatrofin.gr/10-%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AD%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%85%CF%80%CF%8C%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%AC%CF%88%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84/?fbclid=IwAR0X2uBH0UPguIMfwACjsu7bQcF9gM2Mh7AoIy6rGEi2vs8-qEPbPEP_ufE

 


Η Εμμανουέλα Φωτεινού είναι Βιολόγος και αποφοίτησε από το τμήμα Θετικών Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι μεταπτυχιακές της σπουδές συνεχίστηκαν στο Βιολογικό Αθήνας όπου απέκτησε με Άριστα τον τίτλο της κλινικής Βιοχημικού με εξειδίκευση στη Μοριακή Διαγνωστική. Η κατεύθυνση που εξειδικεύτηκε είναι αυτός της κλινικής βιοχημείας και της έρευνα στον καρκίνο. Παράλληλα ασχολήθηκε με την προληπτική Ιατρική βασισμένη στη διατροφή παίρνοντας πιστοποίηση από το University of California San Francisco. Η πρακτική εφαρμογή της ολιστικής προσέγγισης σε θέματα υγείας βασισμένα στη διατροφή συμπληρώθηκε με ιδιωτικό διετές πτυχίο για τη λήψη του τίτλου του Σύμβουλου Διατροφής. Είναι ιδιοκτήτρια από το 2014 του Πρότυπου Κέντρου Ευεξίας στο κέντρο της Αθήνας και παρέχει συμβουλές βελτίωσης της υγείας και της εικόνας μας βασισμένες σε αλλαγές της διατροφής μας που οδηγούν σε ορθότερη βιοχημεία του σώματος μας. Στο χώρο της παρέχονται συμβουλές για θέματα που αφορούν την οστεοπόρωση , τον πονοκέφαλος , τη μυϊκή ενδυνάμωση , το λεμφοίδημα ,την αντιγήρανση, την ενεργοποίηση του μεταβολισμού στη κλιμακτήριο , την τόνωση του ανοσοποιητικού, την απώλεια βάρους , την ενυδάτωση , την λεμφική αποσυμφόρηση , την ευεξία και την πνευματική τόνωση, την αποτοξίνωση και όχι μόνο. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα συνεδρίων ως ομιλήτρια και έχει δημοσιεύσει σε διεθνή περιοδικά. Ασχολείται με την αρθρογράφηση σε ηλεκτρονικά περιοδικά με θέματα που αφορούν τη διατροφή και την υγεία . Εργάζεται επιπλέον ως σύμβουλος ευεξίας σε αθλητικούς ομίλους καθώς και σε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης για την σωστή καθοδήγηση των νέων. Διοργανώνει πληθώρα βιωματικών εργαστηρίων για τη διαχείριση του φαγητού και έχει ένα ευρύ πλαίσιο συνεργατών για τη συμπληρωματική αντιμετώπιση ειδικών θεμάτων που αποτελείται από πολλές ειδικότητες όπως φυσικοθεραπευτή , ψυχολόγο , νοσηλευτή , αισθητικό κ.α.

INSTAGRAM FEED