Τι να λέτε κάθε μέρα στα παιδιά σας

Τι να λέτε κάθε μέρα στα παιδιά σας

Αν θέλετε να μεγαλώσετε παιδιά με αυτοπεποίθηση, παιδιά ευγενικά, παιδιά με αυτοπειθαρχία και αρχές, παιδιά που θα σας αγαπούν και θα σας εμπιστεύονται, παιδιά που ως ενήλικες θα παίρνουν και θα δίνουν αγάπη, μην ξεχνάτε σε καθημερινή βάση να τους λέτε τις παρακάτω λέξεις και φράσεις -κλειδιά, εννοείται στη σωστή στιγμή και περίσταση.

«Σ΄ ευχαριστώ!»

Κάθε φορά που το παιδί σας είτε με δική του πρωτοβουλία είτε επειδή εσείς του το ζητήσατε κάνει κάτι για σας, έστω και πολύ μικρό, πείτε του “σ’ ευχαριστώ”.  Θα νιώσει ότι εκτιμήθηκε η χειρονομία του, θα νιώσει ότι είναι χρήσιμο και αποτελεσματικό, θα διδαχτεί την ευγένια. Αν εκείνο σας ευχαριστήσει για κάτι που κάνατε εσείς γι’ αυτό μην ξεχνάτε να του πείτε την επίσης πολύ ευγενική λέξη “παρακαλώ”.

«Πες μου περισσότερα γι’ αυτό το θέμα»

Όταν το παιδί σας αρχίζει να σας μιλάει για ένα θέμα ή ένα περιστατικό, ακόμα και αν πρόκειται για κάτι ασήμαντο, ενθαρρύνετέ το να σας πει περισσότερα. Δεν έχει τόσο σημασία τι θα πει, όσο το να νιώσει άνετα να  μιλήσει για την καθημερινότητά του. Και βέβαια να νιώσει πως υπάρχει πάντα ένα «πρόθυμο» αυτί πάντα εκεί για να το ακούσει.

«Μπορείς να το κάνεις !»

Αν καταλάβετε ότι το παιδί σας δεν τολμάει να κάνει κάτι γιατί φοβάται ότι δεν θα τα καταφέρει, φροντίστε να το ενθαρρύνετε, δίνοντας του έτσι την ευκαιρία να δοκιμάσει τις δυνάμεις του σε κάτι καινούριο και ταυτόχρονα την αίσθηση ότι εσείς θα είστε πάντα δίπλα του.

«Ας βάλουμε όλοι ένα χεράκι για να…..»

Με αυτή τη φράση του καλλιεργείτε το ομαδικό πνεύμα, το παρακινείτε να κάνει κάτι που μπορεί να το βαριέται, του δημιουργείτε όμορφες οικογενειακές αναμνήσεις.

«Σ’ αγαπώ»

Όσο αυτονόητο και αν είναι τα παιδιά έχουν ανάγκη να το ακούνε. Ναι ξέρουν ότι τα αγαπάτε αλλά θέλουν και να του ακούνε. Όπως θέλουν και να τα παίρνετε στην αγκαλιά σας, όπως θέλουν και τα φιλιά σας. Βέβαια καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά μπορεί να χρειαστεί να τους δείχνετε την αγάπη και την τρυφερότητά σας με διαφορετικό τρόπο. Δεν έχετε παρά να παρατηρείτε τις αντιδράσεις τους και να προσαρμόζετε ανάλογα τον δικό σας τρόπο έκφρασης.

«Μπράβο, καλή δουλειά»

Η επιβράβευση από τον γονιό δίνει φτερά στο παιδί και το σπρώχνει να δοκιμάσει τις δυνάμεις του και σε νέες δραστηριότητες. Εννοείται ότι δεν το επιβραβεύουμε για κάθετι που κάνει, αλλά μόνο για κάτι που πραγματικά αξίζει επιβράβευση. Για παράδειγμα το να διαβάσει τα μαθήματα του δεν χρειάζεται επιβράβευση γιατί είναι καθήκον του,  ενώ το  να καθαρίσει και να νοικοκυρέψει το δωμάτιό του, χωρίς καν να του το ζητήσετε, είναι λόγος επιβράβευσης. Όσο μεγαλύτερο το επίτευγμα τόσο πιο έντονη και η επιβράβευση.

«Είναι ώρα για…»

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα σταθερό πλαίσιο μέσα στο οποίο να λειτουργούν τα παιδιά. Το να κοιμούνται και να ξυπνάνε περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα, το να τρώνε, να μελετούν ή να βλέπουν τηλεόραση τις ίδιες ώρες κάθε μέρα, δίνει στα παιδιά ένα αίσθημα σιγουριάς και κανονικότητας που τα βοηθάει να είναι ήρεμα και μεγαλώνοντας να αποκτούν αυτοπειθαρχία. Προϋπόθεση όμως για να γίνονται όλα στην ώρα τους χωρίς καυγάδες και δράματα, είναι να βάλετε τα σωστά ωράρια για το καθετί όσο τα παιδιά είναι ακόμα πολύ μικρά.