Είσαι αυθεντική, ή μήπως δήθεν;

Είσαι αυθεντική, ή μήπως δήθεν;

Η  αυθεντικότητα δεν είναι τίποτα άλλο από την έκφραση του πραγματικού εαυτού στην καθημερινότητα. και το ερώτημα είναι: Κι εσύ, πόσο είσαι ο εαυτός σου; Μη βιαστείς να απαντήσεις…  Γιατί το να μπορεί κάποιος να είναι ο εαυτός του κάθε στιγμή δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι όμως εφικτή, αρκεί να το θελήσει πραγματικά! Το γιατί, και κυρίως το πώς να είμαστε ο εαυτός μας, μας εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια Νάνσυ Χριστοφόρου.

Για να είναι κάποιος αυθεντικός χρειάζεται να είναι συνειδητοποιημένος. Να έχει γνώση και εμπιστοσύνη στα κίνητρα, στα συναισθήματα, στις ικανότητες και στις επιλογές του. Αυτό συμπεριλαμβάνει τα πιο μικρά, όπως τι φαγητά σου αρέσουν, μέχρι τα πιο περίπλοκα, όπως γιατί νιώθεις λυπημένη. Η συνειδητοποίηση είναι σημαντική για να αξιολογήσεις τις δυνάμεις και τις αδυναμίες σου. Απαιτεί να συμπεριφέρεσαι με συνέπεια απέναντι στις αξίες και στις ανάγκες σου, χωρίς να φοβάσαι την απόρριψη ή την άσχημη κριτική. Επίσης, είναι αναγκαία για τις προσωπικές σχέσεις, εφόσον, η οικειότητα δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς ειλικρίνεια.

Τα άτομα που είναι αυθεντικά είναι ικανά να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες με λειτουργικούς τρόπους. Δημιουργούν προσωπικές σχέσεις που τους γεμίζουν. Έχουν αυτοπεποίθηση και την αίσθηση ότι τα καταφέρνουν στις προκλήσεις της ζωής, με αποτέλεσμα, να πετυχαίνουν τους στόχους τους.

Αντίθετα οι άνθρωποι που δεν είναι αυθεντικοί, έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι αμυντικοί, καχύποπτοι, μπερδεμένοι και εύκολα χάνουν τον έλεγχο των συναισθημάτων τους. Νιώθουν ανικανοποίητοι, άδειοι και βιώνουν μία αίσθηση αυτό-προδοσίας. Γιατί, λοιπόν, δεν είναι ο καθένας αυθεντικός;

Το να είσαι αυθεντικός δεν είναι πάντα όμορφο, είναι όμως, πραγματικό. Η αυτογνωσία μπορεί να είναι επώδυνη και να σε πληγώσει. Μπορεί να σε φέρει σε σύγκρουση με τους άλλους, γιατί πλέον βασίζεσαι στα δικά σου θέλω. Η αυθεντικότητα δίνει έμφαση στην συνειδητοποιημένη ευθύνη των επιλογών σου. Χρειάζεται συνεχή εσωτερική διεργασία και αυτό κουράζει. Θα πρέπει να αντικαταστήσεις τον καταναλωτικό τρόπο με ένα βαθύτερο, ουσιαστικότερο τρόπο ζωής, που η απόλαυση μπορεί να μην είναι άμεση.

Το να είσαι σε διαρκή επαφή με τον βαθύτερο εαυτό σου, θα σε δυναμώσει στις δυσκολίες και στον πόνο. Θα αναπτύξεις μία εσωτερική γαλήνη, σοφία, διαίσθηση και δημιουργικότητα. Το κάθε εμπόδιο θα το μεταφράζεις σε ευκαιρία για βελτίωση και όχι σαν αποτυχία. Θα ανακαλύψεις την μοναδικότητά σου και θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις όλο το δυναμικό σου.

Με επιμονή και υπομονή, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές, μπορείς να ξεκινήσεις μία πιο αυθεντική ζωή.

  1. Διάβαζε μυθιστορήματα.Είναι ο καλύτερος τρόπος για να νιώσεις πως είναι να είσαι στην θέση κάποιου άλλου. Αυτό θα σε βοηθήσει να ξεδιαλύνεις την δική σου ταυτότητα.
  2. Κάνε διαλογισμό.Η βαθιά χαλάρωση θα σε βοηθήσει να βιώσεις στιγμές ευδαιμονίας, χωρίς την επιρροή εξωτερικών παραγόντων.
  3. Ανέλαβε την ευθύνη των επιλογών σου.Ξεχώρισε τα θέλω από τα πρέπει και ακολούθησε τα θέλω.
  4. Ακολούθησε το ένστικτό σου.Συνήθως, μέσα από αυτό μιλάει ο βαθύτερος εαυτός μας.
  5. Βρες ώρες να είσαι μόνη σου.Οι στιγμές σιωπής βοηθούν στην συνειδητοποίηση του αυθεντικού εαυτού.
  6. Αλλά, βρες και χρόνο για να βρίσκεσαι με άλλους.Οι δικοί μας άνθρωποι είναι η καλύτερη πηγή ανατροφοδότησης.
  7. Όταν κάνεις πράγματα που σε ευχαριστούν,δείξε τον πραγματικό σου εαυτό.
  8. Επίτρεψε στον εαυτό σου να κάνει λάθη.Αυτός που ζει μια αυθεντική ζωή, ξέρει ότι δεν είναι τέλειος και ότι ούτε του ζητείται να γίνει.
  9. Να είσαι ανοιχτή στις εμπειρίες,χωρίς να προκαταλαμβάνεις τον εαυτό σου.
  10. Τέλος, να ζεις την στιγμή, έτσι ώστε, να νιώθεις ότι η ζωή σου ρέει και ότι δεν είναι στατική. Σε αυτό θα βοηθήσει το να είσαι δημιουργική και το να μην φοβάσαι τις αλλαγές.

Νάνσυ Χριστοφόρου

Ψυχοθεραπεύτρια, κοινωνικοθεραπεύτρια, ψυχοδραματίστρια

nancychristoforou@yahoo.gr

Facebook: nancychristoforou