Πρόγραμμα χρειάζεται και… στις γιορτές!
Μη βιαστείτε να διαφωνήσετε… Γιατί έχει αποδειχτεί ότι όλα αυτά που κάνουμε για να ξεφύγουμε από τη ρουτίνα και μας γεμίζουν χαρά και ξενοιασιά στο τέλος μας απορυθμίζουν. Αποτέλεσμα είναι ότι τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας, και κυρίως αυτά, ζούμε ένα στιγμιαίο όνειρο που μας βγάζει από τα νερά μας, από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και αυτό είναι το στρες που βιώνουμε στη διάρκεια των γιορτών και των διακοπών.
Όπως γράφει η σύμβουλος ψυχικής υγείας Λένα Γιαννοπούλου στο Paidiatriki.gr, τα παιδιά απορυθμίζονται πιο εύκολα και εύκολα κουράζονται σε μια προσπάθεια να τα κάνουν όλα, ενώ βγαίνουν από τη σειρά που είχαν συνηθίσει. Τι πρέπει να κάνετε για να διατηρήσετε την ηρεμία και να περάσετε όλοι μαζί όμορφες γιορτές;
– Αποτελέστε το παράδειγμα. Επειδή τα παιδιά είναι οι καλύτερες «κεραίες» του σπιτιού, πιάνουν πολύ εύκολα τον εκνευρισμό στην ατμόσφαιρα. Διαισθάνονται αμέσως τον γονιό που είναι αγχωμένος και έχει αγωνία να τα προλάβει όλα. Γι’ αυτό προσπαθείτε όσο αυτό είναι δυνατό να διατηρείτε την ψυχραιμία σας, να είστε όσο πιο χαλαροί γίνεται και δώστε τους ένα παράδειγμα για το πώς πρέπει να διαχειρίζονται έντονες καταστάσεις. Φροντίστε να περνάτε εσείς καλά και να είστε χαρούμενοι. Όταν εσείς είστε χαλαροί και χαμογελαστοί τα παιδιά συντονίζονται μαζί σας.
– Αποφύγετε το πολύ φορτωμένο πρόγραμμα. Το να τρέχετε από τη μία δουλειά στην άλλη, από τη μία πρόσκληση στην άλλη, είναι εξουθενωτικό για εσάς και πολύ περισσότερο για τα παιδιά σας. Σχεδιάστε κάποιες δραστηριότητες μέσα στις διακοπές και προσπαθήστε να είστε επιλεκτικοί στις προσκλήσεις που δέχεστε. Δεν είναι απαραίτητο σε 15 μέρες να επισκεφθείτε την Ακρόπολη και το Μουσείο της, το Μέγαρο Μουσικής, τρία παιδικά θέατρα, δύο κινηματογράφους και πάει λέγοντας.
– Θυμηθείτε ότι και η ρουτίνα έχει την αξία της. Εάν για παράδειγμα μία μέρα κοιμηθήκατε πολύ αργά γιατί ήσασταν καλεσμένοι, φροντίστε την επομένη να επανέλθετε στο πρόγραμμά σας. Εάν ένα μεσημέρι το παιδί σας δεν έφαγε καλά γιατί ήταν καλεσμένο σε πάρτι, φροντίστε το βράδυ να μπει στη ρουτίνα του. Όσο πιο μικρό είναι το παιδί σας, τόσο πιο σημαντικό είναι να σέβεστε τους ρυθμούς του. Μην τα παίρνετε μαζί σας οπουδήποτε πάτε εσείς, επειδή δεν έχετε που να τα αφήσετε, ανεξάρτητα αν αυτή η έξοδος τα διασκεδάζει ή όχι.
– Φροντίστε να μην εξαντλούνται. Τα παιδιά πιο εύκολα από τους ενήλικες κουράζονται με τους θορύβους, πιο γρήγορα πεινάνε και πιο σύντομα εξαντλούνται. Τότε είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσετε κλάματα, γκρίνια, εκνευρισμό ή κακή συμπεριφορά. Πάρτε μαζί σας snacks για να φάνε όταν βρίσκεστε έξω για τα ψώνια σας, εάν σκοπεύετε να ξεπεράσετε την ώρα του φαγητού τους. Φροντίστε να έχουν τσιμπήσει κάτι πριν πάτε στο κάλεσμα, γιατί δεν ξέρετε πότε θα σερβιριστεί το φαγητό. Γυρίστε πίσω στο σπίτι κοντά στην ώρα του ύπνου τους. Εάν την ξεπεράσετε μετά από ένα πάρτι ή μια συγκέντρωση, βοηθήστε να ηρεμήσουν με ένα χαλαρωτικό μπανάκι και μετά πίσω στη ρουτίνα τους.
– Μάθετε να αναγνωρίσετε τα σημάδια της κούρασης στα παιδιά σας. Τα βρέφη τραβάνε τα αυτάκια τους, γίνονται ιδιότροπα, θέλουν συνέχεια αγκαλιά. Τα νήπια μπορεί να ξεσπάνε σε αναίτια ή νευρικά κλάματα ή να παλινδρομούν σε συμπεριφορές που είχαν μικρότερα όπως για παράδειγμα τρώνε με τα χέρια ή πιπιλάνε το δάχτυλό τους ή επιστρέφουν σε προηγούμενο στάδιο σε σχέση με την τουαλέτα τους. Τα μεγαλύτερα παιδιά παραπονιούνται για πονόκοιλο, πονοκέφαλο, κούραση και δείχνουν έντονη νευρικότητα με το να τρώνε τα νύχια τους με το να μην συγκεντρώνονται σε αυτά που τους λέμε ή με άλλες συμπεριφορές. Σε αυτή την περίπτωση φροντίστε να τα επαναφέρετε σύντομα στο γνώριμο περιβάλλον του σπιτιού τους ή σε ένα ήρεμο χώρο για να μπορέσουν να ηρεμήσουν από τα πολλά εξωτερικά ερεθίσματα. Επίσης όταν ταξιδεύετε ή λείπετε για μέρες από το σπίτι πάρτε μαζί σας το αγαπημένο χνουδωτό, το αγαπημένο παιχνίδι και την κουβερτούλα του, έτσι ώστε να έχει κάτι οικείο που το ηρεμεί κοντά του.
– Προετοιμαστείτε για τυχόν ξεσπάσματα. Και ξαφνικά μέσα σ’ όλα το παιδί σας ξεσπάει σε φωνές ή κλάματα. Δεν θέλει να σας ακολουθήσει, δεν θέλει να κάνει αυτό που του λέτε, δεν θέλει να φιλήσει τη γιαγιά του και δεν ξέρει και γιατί του συμβαίνουν όλα αυτά. Προσπαθείτε να κρατήσετε την ψυχραιμία σας και όσο μπορείτε να συζητήσετε με το παιδί σας. Αυτές τις στιγμές δεν χρειάζεται η κριτική και οι επιπλήξεις. Προσπαθήστε να κατανοήσετε τη δυσκολία του.
– Ενισχύστε την ενεργητικότητά τους. Αν έχουν περάσει πολλές ώρες ή μέρες στο σπίτι χωρίς να έχουν κάποια δραστηριότητα εκτός σπιτιού, μπορεί να εκφράσουν επίσης νευρικότητα ή άγχος. Γι’ αυτό ένας περίπατος, λίγο ποδήλατο, μία βόλτα στην παιδική χαρά, βοηθάνε στο να εκτονωθεί η ενέργεια που έχει συσσωρευτεί όλη την ημέρα, σας δίνει την ευκαιρία για κουβεντούλα και το παιδί αποφορτίζεται.
– Ενθαρρύνετε τα μεγαλύτερα παιδιά σας να σας βοηθήσουν. Δείξτε τους εμπιστοσύνη ότι θα τα καταφέρουν και αναθέστε τους ευθύνες ανάλογες με την ηλικία τους. Για παράδειγμα πάρτε τα μαζί σας να σας βοηθήσουν στα ψώνια, ζητείστε τη γνώμη τους για τα δώρα που θα κάνετε σε συνομήλικά τους παιδιά ή σε κοντινούς συγγενείς. Μην ξεχνάτε η επιβράβευση και η αναγνώριση για ότι κάνουν θα ενισχύσει αυτή την συμπεριφορά και η εμπιστοσύνη σας θα αυξήσει την υπευθυνότητά και την αυτοπεποίθησή τους.
– Φροντίστε να υπάρχει για όλους χρόνος χαλάρωσης και ηρεμίας στο σπίτι.Εξάλλου γι’ αυτό τις λέμε και διακοπές. Χρειάζεται δηλαδή και ο απαραίτητος χρόνος προκειμένου τα παιδιά σας όπως και εσείς να μείνετε λίγο μόνοι σας, για να συγκεντρωθείτε στον εαυτό σας και στα προσωπικά σας ενδιαφέροντα.