5 Tips για την διακόσμηση του εορταστικού σας τραπεζιού

5 Tips για την διακόσμηση του εορταστικού σας τραπεζιού

 Στιγμές γύρω από ένα τραπέζι γεμάτο με λιχουδιές, νόστιμα φαγητά και γλυκά, παρέα με την οικογένειά μας, τους συγγενείς και τους φίλους μας. Αυτή είναι μία από τις πιο όμορφες εικόνες που έχουμε στο μυαλό μας για αυτές τις ξεχωριστές ημέρες του χρόνου.  Οι προετοιμασίες να έχουν ξεκινήσει από το πρωί ή και από την προηγούμενη μέρα, το σπίτι να μυρίζει κάτι καλό που έχει μπει στο φούρνο , πιατέλες με κάθε λογιών πειρασμούς παντού και βέβαια ένα τραπέζι άψογα στρωμένο για να υποδεχτεί όλα τα αγαπημένα πρόσωπα!   Επειδή και σε αυτή την περίπτωση η λεπτομέρεια θα κάνει τη διαφορά, εμείς σας προτείνουμε 5 βασικά tips για να εντυπωσιάσετε !

 

#1 Layering και στα τραπεζομάντιλα

Το πρώτο πράγμα που κάνουμε για να προετοιμάσουμε το γιορτινό τραπέζι είναι να στρώσουμε το τραπεζομάντηλο. Πιθανότατα να έχουμε κάποιο ειδικό για την περίσταση. Συνδυάστε λοιπόν το αγαπημένο σας τραπεζομάντηλο με διαφορετικού χρώματος τραβέρσες, τοποθετημένες είτε στο κέντρο στην μεγάλη διάσταση του τραπεζιού είτε εγκάρσια ώστε να ορίζει τις απέναντι θέσεις. Διαφορετικά επιλέξτε σουπλά (sous plats) σε μια απόχρωση που να κάνει αντίθεση με το πιάτο. Το layering στα τραπεζομάντηλα ενδείκνυται όταν η βάση είναι μονόχρωμη.

#2 Art de la table

Αυτό για όλους εσάς (και εμάς) τους ψυχαναγκαστικούς που κυκλοφορείτε εκεί έξω. Ακόμα και ψυχαναγκαστικός να μην είστε, μια οργανωμένη εικόνα του τραπεζιού δίνει μια πιο επίσημη υπόσταση στο εορταστικό τραπέζι μας. Τα πιρούνια αριστερά, τα μαχαίρια δεξιά εσωτερικά και τα κουτάλια δεξιά εξωτερικά. Το κουταλάκι ή πιρουνάκι του γλυκού κάθετα στην πάνω πλευρά του πιάτου. Τα πιάτα στοιβαγμένα από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο ή από το πιο ρηχό προς το πιο βαθύ. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε διαφορετικά πιρούνια ή μαχαίρια ανά χρήση, ώστε να μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτούς τους απλούς κανόνες art de la table.

#3 Δίπλωμα της πετσέτας

Είτε είναι υφασμάτινη, είτε απλή χαρτοπετσέτα, αποτελεί σίγουρα το βασικό διακοσμητικό αλλά και χρηστικό αξεσουάρ του τραπεζιού μας. Δίνει χρώμα και όγκο στο τραπέζι μας και μπορεί να συνδυαστεί με τα μαχαιροπίρουνα, ή με κάρτες με τα ονόματα των καλεσμένων ή με δωράκια που έχουμε φροντίσει να πάρουν οι καλεσμένοι. Δεν είναι ανάγκη να είμαστε ειδικοί στο origami για να διπλώσουμε όμορφα την πετσέτα μας. Σε ρολό με κάποιο δέσιμο με κορδέλες και στικ κανέλας, σε σχήμα χριστουγενιάτικου δέντρου ή σαν υποδοχή για τα μαχαιροπίρουνα. Όπως και να έχει μπορούμε να δώσουμε μια εντυπωσιακή εικόνα στην κατά τα άλλα άχαρη τετράγωνη χαρτοπετσέτα.

#4 Σύνθεση στο κέντρο

Το ξέρω ότι δεν υπάρχει πάντα πολύ ελεύθερος χώρος στο γιορτινό τραπέζι ώστε να έχουμε μεγάλη ελευθερία να δημιουργήσουμε μια διακοσμητική σύνθεση στο κέντρο του τραπεζιού. Μπορούμε όμως να προσαρμόσουμε τη σύνθεση αυτή ανάλογα με τις ανάγκες και τα δεδομένα του τραπεζιού μας. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι πολύ εξεζητημένο. Κάποια κεριά, κάποια αρωματικά φυτά ή λουλούδια σε βάζο, κουκουνάρια, στικ κανέλας, πορτοκάλια με γαρύφαλλα, ένα βάζο με χριστουγεννιάτικους γλόμπους ακόμα και ξηροί καρποί ή μπαχαρικά αποτελούν μερικές ιδέες που θα απογειώσουν την εικόνα του τραπεζιού σας και θα στολίσουν το κέντρο του.

#5 Διάθεση

Μην ξεχνάτε ποτέ , τον σκοπό ή την αφορμή που κάνετε αυτό το γιορτινό τραπέζι. Όμορφες στιγμές με τα αγαπημένα μας πρόσωπα γύρω από ένα τραπέζι, είναι αξία ανεκτίμητη. Φροντίστε λοιπόν, να περάσετε καλά και να το ευχαριστηθείτε. Μοιράστε τις δουλειές για να μην πέσουν όλα πάνω σας, οργανώστε το τραπέζι σας από πριν, πείτε στα παιδιά να διπλώσουν τις χαρτοπετσέτες, βάλτε χριστουγεννιάτικη μουσική να παίζει και πιείτε στην υγειά σας. Τώρα είστε έτοιμοι να υποδεχθείτε τους καλεσμένους σας. Καλή σας όρεξη και καλή διασκέδαση!