3 βήματα για να προετοιμάσεις τη βραδιά του ρεβεγιόν

3 βήματα για να προετοιμάσεις τη βραδιά του ρεβεγιόν

Επειδή ως γνωστόν ακόμα και τα πιο δύσκολα πράγματα στη ζωή μας για να γίνουν δεν θέλουν κόπο αλλά…τρόπο, ακολουθήστε πιστά  τις “οδηγίες προς οικοδεσπότες” που ακολουθούν και ετοιμάστε το ρεβεγιόν που ονειρεύεστε!

Για να έχουμε μια εικόνα προγραμματισμού, θα επιλέξουμε ενδεικτικά, το Χριστουγεννιάτικο μενού, που έχω προτείνει.  https://lifesharing.gr/2018/12/18/to_menou_ton_christougennon/

 

Πρώτο  Βήμα :  Ψώνια

 

Διαβάζουμε, ή εκτυπώνουμε το μενού και κρατάμε σημειώσεις για τα υλικά.

Κάνουμε σε ένα χαρτί λίστες, με επικεφαλίδες όπως,

Χασάπης Μανάβης Super Market
1 γαλοπούλα 4-5 κιλά

500 γραμμ. κιμά…

1 κίτρινη πιπεριά

1 κόκκινη πιπεριά

1 κρεμμύδι

2 λάιμ+1 ακόμα

Μαϊντανό

1 λεμόνι

Άνηθο…

16 μεγάλες γαρίδες

Κάπαρη (1κουταλιά+2 κουταλιές στον σολομό + γαρνίρισμα)…

Σύνολο 2 βαζάκια κάπαρη

Μουστάρδα σκόνη

Μηλόξυδο

Worcestershire sauce

Tabasco

Αλάτι

Ζάχαρη

Πιπέρι

800 γραμμ. σολομό

2 κουτιά τυρί Philadelphia των 300 γραμμ.

1 κουτί κρέμα γάλακτος των 250 γραμμ.

Αλάτι

Λάδι

Βούτυρο

Κουκουνάρι…

Αφού κάνουμε την λίστα μας, ρίχνουμε μια ματιά στα ντουλάπια μας και στο ψυγείο, για να δούμε τι έχουμε απ’ όλα αυτά και να τα διαγράψουμε από την λίστα. Ας πούμε έχουμε αρκετό αλάτι και λάδι. Δεν υπάρχει λόγος να τα ξαναγοράσουμε. Έχουμε ½ πακέτο ζάχαρη και έχουμε να φτιάξουμε τα γλυκά και από λίγη ζάχαρη στα υπόλοιπα, θα αγοράσουμε άλλο 1 πακέτο. Επίσης στα υλικά που επαναλαμβάνονται, θα βάζουμε ένα +…τόσο, για να ξέρουμε στο τέλος τι θα χρειαστεί να αγοράσουμε. Για παράδειγμα, για την κρέμα γάλακτος, ¼ φλιτζάνι του τσαγιού (62,5ml) + X + X = 2 κουτιά των 500 γραμμ. και 1 των 250 γραμμ.

 

Δεύτερο βήμα :  Προετοιμασία μενού 

 

Το μενού μας έχει αρκετά πράγματα, που μπορούμε να τα φτιάξουμε από πριν. Δεν υπάρχει λόγος να τα αφήσουμε όλα για την τελευταία ημέρα.

  1. Τις γαρίδες θα τις προετοιμάσουμε 48 ώρες πριν.
  2. Τον σολομό, θα τον φτιάξουμε από την προηγούμενη.
  3. Την γέμιση της γαλοπούλας θα την φτιάξουμε από την προηγούμενη και θα την βάλουμε σκεπασμένη στο ψυγείο. Τα παπουτσάκια της, οποιαδήποτε στιγμή έχουμε χρόνο.
  4. Τα κάστανα για τα λαχανάκια, θα τα φτιάξουμε από την προηγούμενη και θα τα βγάλουμε από το ψυγείο την επομένη, κάποιες ώρες πριν τα χρειαστούμε, για να πάρουν την θερμοκρασία του χώρου.
  5. Το χοιρινό με τα βερίκοκα, θα το μαρινάρουμε 2 ημέρες πριν, θα το μαγειρέψουμε, την προηγούμενη και θα το ζεστάνουμε πριν το σερβίρουμε. Αυτό ειδικά το φαγητό, όσο μένει, τόσο πιο ωραίο γίνεται.
  6. Το ντρέσινγκ της σαλάτας, θα το φτιάξουμε από το πρωί και θα το ανακινήσουμε τελευταία στιγμή, πριν περιχύσουμε το βράδυ την σαλάτα.
  7. Το κορμό από την χθεσινή ημέρα.
  8. Τα σου θα τα φτιάξουμε, όποτε έχουμε χρόνο. Όταν τα ξεφουρνίσουμε και κρυώσουν, θα τα κλείσουμε αεροστεγώς σε σακούλα τροφίμων και θα τα διατηρήσουμε ολόφρεσκα στο ψυγείο για 2 ημέρες. Ακόμα, μπορούμε μέσα στην σακούλα, να τα καταψύξουμε για 10 ημέρες. Όταν έρθει η ώρα να τα χρησιμοποιήσουμε, θα τα βγάλουμε από την κατάψυξη, θα τα αφήσουμε σε θερμοκρασία χώρου να αποψυχθούν και μετά θα τα φουρνίσουμε για 2 λεπτά στους 180ο C, για να αποβάλουν την υγρασία. Την κρέμα, χωρίς να την αναμίξουμε με την σαντιγί, θα την φτιάξουμε από την προηγούμενη και θα την βάλουμε στο ψυγείο με μεμβράνη, που να εφάπτεται επάνω της. Την επομένη λίγο πριν γεμίσουμε τα σου, θα την χτυπήσουμε να αφρατέψει με το μιξεράκι και έπειτα θα την αναμείξουμε με την σαντιγί και θα γεμίσουμε τα σου.

 

Τρίτο βήμα :  Στρώσιμο τραπεζιού

 

Άλλο σημαντικό θέμα είναι, να ρίξουμε μια ματιά εγκαίρως στα τραπεζομάντιλα και τις πετσέτες που θα χρησιμοποιήσουμε, μην έχουν τίποτα λεκέδες και τρέχουμε και δεν φτάνουμε.

Το τραπέζι μπορούμε να το στρώσουμε από την προηγούμενη και από την πρό-προηγούμενη.

  1. Το στρώνουμε πρώτα με ειδικό κάλυμμα, ή μια λεπτή κουβερτούλα, για να μη μας χαλάσει από τα ζεστά πιάτα και από πάνω θα στρώσουμε το τραπεζομάντιλο.
  2. Τοποθετούμε τα πιάτα λίγα εκατοστά πιο μέσα από την εξωτερική πλευρά του τραπεζιού και σε ευθεία γραμμή με το διπλανό πιάτο, αφήνοντας μια απόσταση 70 εκατοστών περίπου, το ένα από το άλλο.
  3. Για το δικό μας το μενού, θα βάλουμε ένα πιάτο μεγάλο για το κυρίως και ένα μικρότερο από πάνω, για το πρώτο πιάτο. Εάν φτιάξουμε ολόκληρο το μενού, θα πρέπει να έχουμε τα αντίστοιχα πιάτα σε ένα βοηθητικό τραπέζι, γιατί αν κάποιος θέλει να ξεκινήσει με λίγες γαρίδες και να συνεχίσει με σολομό, θα του αντικαταστήσουμε το μικρό πιάτο, με ένα δεύτερο καθαρό, για να βάλει τον σολομό και να μη μπερδευτούν οι γεύσεις.
  4. Δεξιά και αριστερά από το πιάτο, θα βάλουμε διπλά μαχαιροπίρουνα, ξεκινώντας απ’ έξω προς τα μέσα. Θα ξεκινήσουμε από δεξιά βάζοντας πρώτο το μαχαιράκι του ψαριού και δεύτερο το μαχαίρι του κρέατος. Οι κόψεις των μαχαιριών θα είναι προς το πιάτο. Αριστερά, θα βάλουμε πρώτα το πιρούνι του ψαριού και εσωτερικά προς το πιάτο, το πιρούνι του κρέατος. Εάν δεν έχουμε ειδικά μαχαιροπίρουνα για ψάρι, θα χρησιμοποιήσουμε τα λίγο πιο κοντά από του κρέατος, που είναι της σαλάτας.
  5. Το κουταλάκι του γλυκού το βάζουμε στο επάνω μέρος του πιάτου, με την λαβή του δεξιά. Εάν είχαμε κάποιο γλυκό που χρειαζότανε πιρουνάκι, θα το βάζαμε πρώτο πάνω από το πιάτο με την λαβή του αριστερά και δεύτερο το κουταλάκι.
  6. Τα ποτήρια μπαίνουν δεξιά από το πιάτο και πάνω από τα μαχαίρια. Ξεκινάνε με το ποτήρι του κρασιού και συνεχίζουν με το ποτήρι του νερού. Η επίσημη σειρά των ποτηριών για πολύ επίσημα γεύματα είναι, ποτήρι λευκού κρασιού, ποτήρι κόκκινου κρασιού, ποτήρι νερού, ποτήρι σαμπάνιας. Όλη η σειρά από δεξιά προς τα αριστερά.
  7. Εάν χρησιμοποιήσουμε πιατάκι για ψωμί και βουτυράκι, θα το βάλουμε αριστερά από το πιάτο, πάνω από τα πιρούνια, με ένα μαχαιράκι του βουτύρου επάνω του.
  8. Την πετσέτα την βάζουμε αριστερά στο πιάτο και έξω από τα πιρούνια, ή ωραία τοποθετημένη και στολισμένη μέσα στο πιάτο, ή έξυπνα διπλωμένη, μέσα στο ποτήρι του κρασιού.
  9. Δύο σετ αλατιού και πιπεριού είναι απαραίτητο να προϋπάρχουν στο τραπέζι.
  10. Χρήσιμιο θα ήταν να τοποθετήσουμε κοντά στο τραπέζι  και μάλιστα κοντά στη δική μας θέση,   ένα βοηθητικό τραπεζάκι , που θα έχει επάνω του, ότι νομίζουμε ότι θα μπορούσαμε να χρειαστούμε κατά την διάρκεια του δείπνου, χωρίς να αναγκαζόμαστε να πηγαινοερχόμαστε. Για παράδειγμα,  κανάτα με νερό, κρασί, πανεράκι με ψωμί, κουταλοπίρουνα σερβιρίσματος και τέλος τις πιατέλες του πρώτου και έπειτα του δεύτερου πιάτου.

Στην συνέχεια θα ασχοληθούμε με τον στολισμό του τραπεζιού μας. Αν είναι στρογγυλό το τραπέζι μας, θα βάλουμε μια Χριστουγεννιάτικη σύνθεση στρογγυλή, αν είναι παραλληλόγραμμο, θα είναι στενόμακρη. Τα κεράκια είναι απαραίτητα. Όσα περισσότερα είναι, τόσο πιο φαντασμαγορικό γίνεται το τραπέζι μας. Θα τα ανάψουμε λίγο πριν έλθουν οι καλεσμένοι μας.

Απόλαυσε κι εσύ το δείπνο!

Για το σερβίρισμα που οι περισσότερες έχουμε άγχος, είναι απλά τα πράγματα.

Τους καλεσμένους μας, θα τους σερβίρουμε από αριστερά, δηλαδή θα τους έχουμε δεξιά. Θα κρατήσουμε την πιατέλα μέχρι να πάρουν αυτό που θέλουν και έπειτα θα πάμε στον επόμενο, πάλι από αριστερά. Εάν τους είναι δύσκολο να σερβιριστούν μόνοι τους, ειδικά οι μεγάλοι άνθρωποι, θα παρακαλέσουμε κάποιον δικό μας άνθρωπο να μας κρατήσει την πιατέλα και να τους σερβίρουμε εμείς.

Για να αλλάξουμε τα πιάτα, θα παίρνουμε με το ένα χέρι το χρησιμοποιημένο πιάτο μαζί με το χρησιμοποιημένο μαχαιροπίρουνο και με το άλλο χέρι, θα ακουμπάμε το καθαρό.

Για το δικό μας μενού, θα ακουμπήσουμε αρχικά στο βοηθητικό τραπέζι μας την σαλάτα, τις γαρίδες και τον σολομό, δίνοντας την ευκαιρία στους καλεσμένους μας να ξέρουν από την αρχή τι έχουμε για πρώτο πιάτο και τι μπορούν να επιλέξουν.

Δεν βιαζόμαστε, τρώμε, συζητάμε και χαλαρώνουμε!

Άλλωστε, τα έχουμε όλα έτοιμα. Η γαλοπούλα διατηρείται ζεστή στους 50ο C μέσα στο φούρνο, μαζί με τις γαρνιτούρες της σκεπασμένες με λαδόκολλα και για τα υπόλοιπα, έχουμε φτιάξει ένα αυτοσχέδιο επαγγελματικό ρεσώ, με ταψιά με νερό πάνω στα μάτια της κουζίνας μας σε χαμηλή θερμοκρασία, ίσα-ίσα να αχνίζουν, με σχάρα από πάνω τους και τα φαγητά μας, πάνω στην σχάρα, σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο να μας περιμένουν. (Το ρύζι, θα το αφήσουμε πάνω στην σχάρα να διατηρείται ζεστό, μέσα στην φόρμα και τελευταία στιγμή θα το ξεφορμάρουμε).

Τους προτείνουμε να ξεκινήσουν με την σαλάτα και στην συνέχεια τους ρωτάμε εάν θέλουν να συνεχίσουν με σολομό, ή γαρίδες.  Όταν τα δοκιμάσουν όλα και αφού τους ρωτήσουμε αν θέλουν λίγο ακόμα και βάλουν τα μαχαιροπίρουνα τους ενωμένα, πλαγίως και δεξιά στο πιάτου, καταλαβαίνουμε ότι τελειώσανε με το πρώτο πιάτο.

Μαζεύουμε τις πιατέλες του πρώτου πιάτου από το βοηθητικό μας τραπέζι, μαζεύουμε τα χρησιμοποιημένα πιάτα και τα μαχαιροπίρουνα και φέρνουμε τις επόμενες πιατέλες για το κυρίως φαγητό και τις ακουμπάμε στο βοηθητικό μας τραπέζι, για να ξεκινήσουμε από την αρχή.

Το σημαντικό για ένα ευχάριστο και επιτυχημένο δείπνο, είναι να μην αγχώνουμε τους καλεσμένους μας. Να τους δίνουμε τον χρόνο να τρώνε αργά, ή γρήγορα και όσο θέλουν.

Άλλωστε αυτή δεν είναι η ικανοποίηση και η αμοιβή μας;

Ανθή Λαμπίρη