Πώς να ξεπεράσετε τα Christmas blues

Πώς να ξεπεράσετε τα Christmas blues

Οι γιορτές είναι η πιο όμορφη εποχή του χρόνου! Τουλάχιστον αυτό το μήνυμα μας στέλνουν οι διαφημίσεις, οι στολισμένοι δρόμοι, τα φωταγωγημένα καταστήματα, οι μουσικές που παίζουν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί…  Η δική σας όμως διάθεση μόνο γιορτινή δεν είναι. Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί και να την δικαιολογούν απόλυτα. Όμως για το καλό σας καλά θα κάνετε να αντιδράσετε στη ψυχική μαυρίλα που σας κατακλύζει. Εύκολο δεν είναι , εφικτό πάντως είναι!

Θεραπεία για το μυαλό και το σώμα σας

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, δεν είναι ασυνήθιστο να αντιμετωπίσετε μια περίοδο κακής διάθεσης και έλλειψης ενέργειας. Το prime time για την λεγόμενη εποχική κατάθλιψη είναι από τις αρχές του μήνα των γιορτών, δηλαδή του Δεκεμβρίου, μέχρι την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Εκτός των άλλων είναι μια μακρά περίοδος περιορισμένης ηλιοφάνειας, αφού η μέρα είναι στα μικρότερα της.

Ο συνδυασμός της εποχιακής θλίψης με τη μοναξιά στις γιορτές εξηγεί κάπως τη «μαυρίλα» των συγκεκριμένων ημερών. Γιατί παρά τις ευτυχισμένες οικογενειακές εικόνες που προβάλλονται παντού κατά την γιορτινή περίοδο, πολλοί άνθρωποι – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν μπορούν να ταξιδέψουν για να δουν τους αγαπημένους τους αλλά και όσους δεν έχουν οικογένεια – είναι μόνοι την περίοδο των γιορτών.

Αν ανήκετε και εσείς σ’ αυτή την κατηγορία, για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να αντιμετωπίσει τη θλίψη των ημερών επικεντρωθείτε σε ό, τι μπορεί να σας κάνει ευτυχισμένους, είτε πρόκειται για πεζοπορία με τα σκυλιά σας, απολαυστική θεραπεία με ένα spa ημέρας ή η αναζήτηση ενός καινούργιου φορητού υπολογιστή. Ίσως επίσης να θέλετε να προσφέρετε στον εαυτό σας κάτι σπέσιαλ…

Βρείτε το δικό σας καλύτερο

– Εάν γνωρίζετε ότι αυτή η περίοδος σας παίρνει κάτω, φροντίστε να είστε όσο περισσότερο μπορείτε με άλλα άτομα. Κανονίστε να πάτε μια εκδρομή με τους φίλους σας, καθώς αυτό θα σας βοηθήσει να ακολουθήσετε μια ρουτίνα και θα εξασφαλίσει ότι θα μιλήσετε με τους άλλους και θα κοινωνικοποιηθείτε.

– Αν γνωρίζετε άλλους στην ίδια κατάσταση με εσάς, οργανώνοντας ή συμμετέχοντας σε ένα φαγοπότι για όλα τα “ορφανά” των φετινών γιορτών μαζί, μπορεί να είναι ένας άλλος τρόπος για να βρείτε χαρά, ζεστασιά και όμορφες στιγμές.

– Ένας ακόμη τρόπος για να εμπλουτίσετε τις μέρες των μοναχικών γιορτών σας είναι να προσφέρετε κάποια εθελοντική εργασία σε ένα καταφύγιο αστέγων – να είστε σίγουροι ότι η χαρά που θα πάρετε από αυτή την προσφορά σας είναι βέβαιο ότι θα φωτίσει την ημέρα σας.

– Επίσης, κανονίστε κάποιο γιορτινό απόγευμα να συναντήσετε φίλους ή μέλη της οικογένειας που είναι μακριά με τη βοήθεια της τεχνολογίας (βλέπε Skype). Είναι ένα χρήσιμο υποκατάστατο!