Τεστ για δύο: Πόση ερωτική διπλωματία διαθέτετε;

Τεστ για δύο: Πόση ερωτική διπλωματία διαθέτετε;

Θεωρητικά η διπλωματία δεν έχει καμιά σχέση με τον έρωτα. Πρακτικά όμως μπορεί να είναι ο καλύτερος σύμμαχος του, αφού έχει την ιδιότητα να λειτουργεί πυροσβεστικά ή και να αποσοβεί εντελώς, καυγάδες και αντιπαραθέσεις. Κι εσείς, πώς τα πάτε με τη διπλωματία; Την παίζετε στα δάχτυλα ή αγνοείτε παντελώς τους κανόνες της, με αποτέλεσμα να σπάτε συνεχώς τα μούτρα σας; Ανακαλύψτε το!

1. Πρέπει να φύγετε σε δυο μέρες για έκτακτο επαγγελματικό ταξίδι, είστε ενθουσιασμένοι με αυτό αλλά ξέρετε ότι εκείνος/η θα αντιδράσει αρνητικά όταν το ανακοινώσετε.

Α] Μένετε σιωπηλοί και δείχνετε φανερά στενοχωρημένοι σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης σας, παρά το γεγονός ότι εκείνος/η σας ρωτάει ξανά και ξανά τι σας συμβαίνει. Λίγο πριν χωρίσετε λέτε: Δεν αντέχω στη σκέψη ότι θα σε αποχωριστώ για τρεις ολόκληρες μέρες.

Β] Αρχίζετε τον διάλογο λέγοντας: Ξέρω ότι αυτό που θα σου πω δεν θα σου αρέσει, αλλά βρε αγάπη μου πρέπει επιτέλους να καταλάβεις ότι η καριέρα μου έχει μεγάλη σημασία για μένα.

Γ] Πριν το ανακοινώσετε, φροντίζετε να του/της υπενθυμίσετε όλες τις φορές που εκείνος/η έκανε κάτι παρόμοιο, αλλά εσείς δεν γκρινιάξατε.

2. Εκνευρισμένος/η σας εξιστορεί τον καυγά που έκανε με τους γονείς του/της, κι εσείς αντιλαμβάνεστε ότι είχε άδικο. Τι κάνετε;

Α] Περιμένετε την κατάλληλη στιγμή που θα είναι ήρεμα τα πνεύματα και αρχίζετε μια συζήτηση ρωτώντας: αλήθεια, αν εσύ ήσουν στη θέση τους κι εκείνοι στη δική σου, τι θα σκεφτόσουν και πώς θα αντιδρούσες;

Β] Δεν παίρνετε θέση γιατί ξέρετε ότι θα θυμώσει και μαζί σας και τον/την αφήνετε στην πλάνη.

Γ] Του/της λέτε ευθέως τη γνώμη σας και τον/την συμβουλεύετε να ζητήσει συγνώμη.

3. Η επέτειος του γάμου σας συμπίπτει με μια εκδήλωση από την οποία εκείνος/η δεν θέλει να λείψει με τίποτα και βρίσκετε σε δίλημμα. Ούτε όμως εσείς είστε διατεθειμένοι να την περάσετε μόνοι σας. Προκειμένου να το καταφέρετε τι κάνετε;

Α] Λέτε: Ξέρω πόσο μεγάλη θυσία κάνεις προκειμένου να είμαστε μαζί αυτή τη βραδιά, και δεν θέλεις με τίποτα να με απογοητεύσεις. Σ ευχαριστώ αγάπη μου, είσαι υπέροχος/η!

Β] Συναισθηματικό εκβιασμό: το παίζετε τόσο δυστυχισμένος/η στη προοπτική να μην είστε μαζί στην επέτειο σας, ώστε να νιώσει ενοχές και να μη σας χαλάσει χατίρι.

Γ] Θέτετε το θέμα επί τάπητος: αν μ αγαπάς πραγματικά τώρα θα το αποδείξεις.

4. Επιθυμεί να τον/ την συνοδέψετε σε μια κοινωνική εκδήλωση, που σε σας προκαλεί αλλεργία.

Α] Λέτε: Ξέρω πόσο θα στενοχωρηθείς αν δεν έρθω μαζί σου, αλλά ξέρω ότι θα στενοχωρηθείς περισσότερο αν υποβληθώ σ αυτή την ταλαιπωρία. Σ ευχαριστώ, αγάπη μου, είσαι υπέροχος/η.

Β] Από την προηγούμενη μέρα …πέφτετε άρρωστος/η στο κρεβάτι.

Γ] Του/της λέτε ευγενικά αλλά και ξεκάθαρα ότι δεν θα πάτε και ότι δεν έχει δικαίωμα να σας υποχρεώνει να υποστείτε κάτι που σιχαίνεστε.

5. Για πολλοστή φορά τσακώνεστε για το ίδιο σοβαρό θέμα και άκρη δεν βγαίνει. Προκειμένου να μην τσακωθείτε ξανά αποφασίζετε:

Α] Να προτείνετε συμβιβασμό: τον ένα μήνα θα γίνεται αυτό που θέλεις εσύ και τον άλλον αυτό που θέλω εγώ.

Β] Να κάνετε συναισθηματικό εκβιασμό: εντάξει θα υποχωρήσω αλλά να ξέρεις ότι με απογοητεύεις πάρα πολύ και ότι υποφέρω εξ αιτίας σου.

Γ] Να υποχωρήσετε στη δική του/της θέληση.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Αν δώσατε 4 ή 5 απαντήσεις Α

Είστε άσσος στην ερωτική διπλωματία

Γνωρίζετε πολύ καλά τον εαυτό σας αλλά και τα «κουμπιά» του/της συντρόφου σας, καθώς και την κατάλληλη στιγμή για να πατήσετε το ένα ή το άλλο. Σπάνια τσακώνεστε, σπάνια υποκύπτετε στη θέληση του και σπάνια μπορεί να σας αρνηθεί αυτό που επιθυμείτε. Αναρωτηθείτε: είναι όμως ευτυχισμένος/η; Σημασία δεν έχει μόνο να κερδίζετε σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά και να τον/την καλύπτετε σε συναισθηματικό. Το ότι υποχωρεί στη θέληση σας, ή δεν σας αναγκάζει να υποχωρήσετε εσείς, δεν σημαίνει ότι είναι και ευτυχής. Η πικρία και η απογοήτευση δουλεύουν υπόγεια και ύπουλα, υποσκάπτοντας τις ανθρώπινες σχέσεις.

Αν δώσατε 3 ή περισσότερες απαντήσεις Β

Είστε μαθητευόμενος/η στην ερωτική διπλωματία

Μερικές φορές τα καταφέρνετε περίφημα και άλλες οδηγείστε σε παταγώδη αποτυχία. Αυτού του είδους τα σκαμπανεβάσματα δείχνουν, ή ότι δεν γνωρίζετε πολύ καλά τον/την σύντροφό σας, ή ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τον παρορμητισμό σας. Δείχνει επίσης ότι με λίγη προσπάθεια μπορείτε να βελτιωθείτε. Αναρωτηθείτε τι έχει μεγαλύτερη σημασία για σας: να επιβάλλετε τις απόψεις σας και να γίνονται πάντα τα χατίρια σας ή να βασίσετε τη σχέση σας στις αμοιβαίες υποχωρήσεις; Να θυμάστε ότι η ιδανική ισορροπία σε μια σχέση είναι και τα δυο μέλη της να νιώθουν ισότιμα. Αν ο ένας ή ο άλλος διακατέχεται συχνά από το αίσθημα του θύτη ή του θύματος, το μέλλον της σχέσης είναι από αμφίβολο έως καταδικασμένο.

Αν δώσατε 3 ή περισσότερες απαντήσεις Γ

Είστε ανεπίδεκτος/η μαθήσεως στην ερωτική διπλωματία

Αν εσείς και ο/η σύντροφός σας ταιριάζετε πολύ, και δεν συγκρούεστε συχνά, ούτε για σημαντικά θέματα, δεν έχετε να φοβάστε τίποτα. Με ή χωρίς διπλωματία μπορείτε να ζήσετε ευτυχισμένοι. Αν όμως διαφωνείτε σε πολλά και σοβαρά θέματα η σχέση σας εκτός από θυελλώδης μπορεί και να διαλυθεί. Εκτός βέβαια αν εκείνος/η είναι άσσος στην ερωτική διπλωματία, οπότε σας τουμπάρει μονίμως. Αν συμβαίνει αυτό το τελευταίο, αναρωτηθείτε: Είστε ευτυχισμένοι μέσα σε μια σχέση όπου πρέπει συνεχώς να υποχωρείτε και να κάνετε έκπτωση στα «θέλω» σας;