Μαμά..Μπαμπά, υπάρχει Άγιος Βασίλης ;

Μαμά..Μπαμπά, υπάρχει Άγιος Βασίλης ;

H πιο μαγική στιγμή του χρόνου πλησιάζει. Φωτάκια, μπάλες, χιόνια, δώρα και φυσικά ο ερχομός του Άγιου Βασίλη! Κι εδώ οι απόψεις διχάζονται. Τι πρέπει να λέμε στα παιδιά μας σχετικά με τον Άγιο; Να τα αφήσουμε να ζήσουν το παραμύθι ή να τα προσγειώσουμε στην άχαρη πραγματικότητα;

Είναι γεγονός πως τα παιδιά , αντιλαμβάνονται ή πολλές φορές βιώνουν και τα ίδια, διάφορα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Πολλά από εκείνα στο γράμμα τους προς τον Άγιο Βασίλη , αναφέρονται σε θέματα υγείας, βιοποριστικών προβλημάτων και ακόμη προβλήματα της οικογένειας, που θα ήθελαν να λυθούν. Δεν είναι συγκινητικό; Μέσα από ένα γράμμα, τα παιδιά καθρεφτίζουν αυτό που αποζητούν πραγματικά! Είτε αυτό είναι απλά ένα δώρο, είτε κάτι βαθύτερο. Μέσα από την παραπάνω διαδικασία, οι γονείς μπορούν να περάσουν στα παιδιά τους πολλά και σπουδαία μηνύματα!

Ποια είναι λοιπόν τα μηνύματα που μπορούμε να περάσουμε στα παιδιά μας μέσα από το παραμύθι του Άγιου Βασίλη;

  1. Η σημασία της δωρεάς και της προσφοράς.

Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να γνωρίσει την αρετή της προσφοράς. Τα Χριστούγεννα, είναι μία πολύ καλή περίοδος για να ξεκινήσετε να μιλάτε στο παιδί σας γι’ αυτές τις πράξεις . Φέρτε του ως παράδειγμα τον Άγιο Βασίλη, ο οποίος είναι γνωστός για την φιλανθρωπία του. Βλέπουμε λοιπόν ότι ο συγκεκριμένος μύθος, θα βοηθήσει τα παιδιά να έρθουν πιο κοντά στο αίσθημα της αλληλεγγύης, της γενναιοδωρίας και της ανθρωπιάς .

  1. Η αξία της πίστης σε πράγματα μη μετρήσιμα.

Και τι εννοώ; Μέσα από αυτόν τον υπέροχο κύριο, με τα άσπρα του μαλλιά και την ευγενική του φυσιογνωμία , τα παιδιά θα μάθουν να πιστεύουν και να αφοσιώνονται σε πράγματα που δεν μπορούν να μετρηθούν, όπως η αγάπη, η ανθρωπιά, η ευγένεια. Αρετές που στις μέρες μας εκλείπουν.

  1. Καλλιέργεια της φαντασίας τους.

Είναι λογικό στα παιδιά να διαβάζουμε και να διηγούμαστε παραμύθια. Άλλωστε ο Άγιος Βασίλης δεν είναι και εξ ολοκλήρου ψέματα! Σίγουρα, ο “νέος” Άγιος είναι πιο “παραμυθένιος” και πιο δελεαστικός για να τον πιστέψουν τα μικρά παιδιά, αλλά πέρα από αυτό έχει πολλά πράγματα να τα διδάξει και να βάλει την φαντασία τους να δουλέψει. Μιας και όλοι μας λίγο πολύ θέλουμε το… παραμύθι στη ζωή μας. Θα γεμίσει την καρδούλα τους με χαρά , διότι είναι από τα λίγα παραμύθια που μπορούν να τα ζήσουν όσο είναι ακόμη μικρά.

 4. ΟΧΙ δεν είναι εξαπάτηση!

Όπως προαναφέραμε, καλλιεργούμε την φαντασία των παιδιών και όχι την εξαπάτησή τους! Τα βοηθάμε να ζήσουν την ηλικία τους, με αθωότητα και φυσικά με μία δόση μαγείας που τους αξίζει! Άλλωστε..μην ανησυχείτε. Στην ηλικία των 7-8 ετών θα είναι εκείνα που μόνα τους θα ανακαλύψουν την πραγματική εκδοχή της ιστορίας, μιας και η ροή των σκέψεων θα αρχίσει να γίνεται πιο..”λογική” ! Το μοναδικό συναίσθημα που θα τους κυριαρχεί θα είναι η περηφάνια που ανακάλυψαν το μυστικό των “μεγάλων” !

5. Η στιγμή της ερώτησης.

Μα φυσικά και θα έρθουν να σας ρωτήσουν αν υπάρχει τελικά η όχι, ο Άγιος Βασίλης. Η απάντηση όμως, δεν μπορεί να είναι για όλα τα μικρά μας στο ίδιο μοτίβο. Το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και αναπτύσσει τη δική του προσωπικότητα και λογική σκέψη. Έτσι, όταν θα έρθει να σας ρωτήσει, καλό θα είναι να μείνετε ψύχραιμοι, να του θέσετε την εξής ερώτηση: “Εσύ, τι πιστεύεις;” και να του χαμογελάσετε. Ανάλογα με την απάντηση που θα σας δώσει, συνεχίστε την συζήτηση. Δεν χρειάζεται να του πείτε ψέματα. Ούτε να το μπερδέψετε. Θα καταλάβετε από μόνοι σας, αν το παιδί έχει απομυθοποιήσει την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη ή όχι, και η συζήτηση θα εξελιχθεί ομαλά! Τονίστε του τη σημασία της παράδοσης και φυσικά την αξία, όλων των ηθικών διδαγμάτων που “πήρε” μέσα από αυτόν τον αξιολάτρευτο παππούλη με την τόσο ευγενική ψυχή!