Άσκηση VS ιώσεων
Το τελευταίο διάστημα ο καιρός έχει αρχίσει σιγά σιγά να μας δείχνει το υπέροχο χειμωνιάτικο πρόσωπο του, όμως αυτή η αλλαγή του καιρού φέρνει και κάτι άλλο μαζί της το οποίο δεν είναι και τόσο ευχάριστο. Χαρτομάντιλα αρχίζουν και κάνουν την εμφάνιση τους στα χέρια των ανθρώπων και κόκκινες μυτούλες ζωγραφίζονται πάνω στα πρόσωπα τους. Στην καλύτερη περίπτωση αυτό θα κρατήσει λίγο και χωρίς να γίνει εμπόδιο στην καθημερινή μας ζωή. Στην χειρότερη περίπτωση όμως θα μας ταλαιπωρήσει πολύ, θα μας κρατήσει μέσα στο σπίτι και ενδεχομένως να εξελιχθεί σε κάτι πιο σοβαρό. Γι’ αυτό πάρτε τα μέτρα σας και προλάβετε τα χειρότερα.
Πολλά είναι αυτά που μπορούμε να κάνουμε προληπτικά προκείμενου να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να κρατήσουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο μακριά μας, όμως σε αυτό εδώ το άρθρο θα ασχοληθούμε με έναν από αυτούς. Την άσκηση!
Ένας από τους λόγους είναι ότι κατά την διάρκεια της άσκησης τα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων, διεγείρονται, αρχίζουν να ταξιδεύουν πιο γρήγορα μέσα στο σώμα και κάνουν τη δουλειά τους πιο αποτελεσματικά.
Πολύ σημαντικός παράγοντας ως προς την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μέσω της άσκησης είναι το αποτέλεσμα που έχει η άσκηση πάνω στο λεμφικό σύστημα. Το λεμφικό σύστημα έχει τρεις κύριες λειτουργίες: α) βοηθάει στη θρέψη, μεταφέροντας λίπη τα οποία απορροφούνται από τον λεπτό έντερο προς το συκώτι όπου επεξεργάζονται β) λειτουργεί σαν το “ αποχετευτικό σύστημα ’’ του οργανισμού μεταφέροντας ουσίες οι οποίες δεν είναι απαραίτητες για την λειτουργία του γ) συμβάλλει στην άμυνα του οργανισμού.
Μέσω των λεμφικών αγγείων η λέμφος η οποία μεταφέρει και τοξίνες ταξιδεύει προς τους λεμφαδένες όπου και φιλτράρεται. Εκεί εξειδικευμένα λευκά αιμοσφαίρια, τα λεμφοκύτταρα, επιτίθενται στα βακτήρια που έχουν μεταφερθεί από την λέμφο με σκοπό να τα καταστρέψουν. Αφού φιλτραριστεί η λέμφος επιστρέφει στο αίμα.
Εν αντιθέσει με το καρδιοαγγειακό σύστημα που έχει σαν αντλία την καρδιά, το λεμφικό σύστημα δεν έχει αντλία και η κίνηση του εξαρτάται από την κίνηση των σκελετικών μυών. Αυτός είναι ο λόγος που η άσκηση είναι τόσο σημαντική ως πρόληψη. Γιατί η στάσιμη λέμφος πήζει, το φιλτράρισμα δεν γίνεται σωστά και αυτό έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης νόσου. Είναι αξιοσημείωτο το ότι η λεμφική ροή μπορεί να μειωθεί έως και 94% στα άτομα που κάνουν καθιστική ζωή.
Ένας ακόμα πολύ σημαντικός λόγος είναι ότι η άσκηση γυμνάζει τους πνεύμονες αναγκάζοντας μας να αναπνέουμε πιο γρήγορα και πιο βαθιά. Έχουμε έτσι μεγαλύτερη εισροή οξυγόνου, αποβολή διοξειδίου αλλά και αποβολή τυχόν βρογχικών εκκρίσεων οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν εστία συγκέντρωσης μικροβίων. Επίσης συμβάλλει και εκείνη με τον τρόπο της στην λεμφική ροή.
Το Pilates, η Yoga αλλά και οι παραδοσιακές πολεμικές τέχνες που στηρίζονται στο τρίπτυχο Σώμα – Νους – Πνεύμα και κατά την διάρκεια του μαθήματος συνδυάζουν την φυσική κίνηση, τις τεχνικές αναπνοών αλλά και την επικέντρωση – χαλάρωση του νου, θεωρούνται ιδανικές και βοηθούν σε πολλά επίπεδα!
Όμως το γνωστό ρητό «Παν μέτρον άριστον» βρίσκει εφαρμογή και εδώ! Η οποιαδήποτε υπερβολή, ακόμα και στην άσκηση θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα.
Να αγαπάτε και να σέβεστε τον εαυτό σας και τα όρια του. Να ακούτε το σώμα σας γιατί αυτό πάντα μιλάει και μας προειδοποιεί για τα πάντα! Δώστε σημασία, μάθετε να αποκωδικοποιείτε τα μηνύματα, συνεργαστείτε και αυτό μόνο σε καλό μπορεί να σας βγει!