Κάνε οικονομία χωρίς να… στερηθείς

Κάνε οικονομία χωρίς να… στερηθείς

Αν λειτουργήσουμε λίγο πιο έξυπνα στην καθημερινότητά μας και λιγότερο παρορμητικά όταν ανοίγουμε το πορτοφόλι μας θα διαπιστώσουμε ότι μπορούμε να εξοικονομήσουμε ένα καθόλου ευκαταφρόνητο χρηματικό ποσό. Αρκεί να μη σκεφτείς ποτέ:Τι ψυχή έχει ένα ευρώ; Θυμήσου: Φασούλι το φασούλι… μένει γεμάτο το σακούλι. 

  1. Μην”τσιμπάς” στις προσφορές: Ακόμα και αν αυτό που σου προσφέρεται στοιχίζει ένα ευρώ, πριν το δώσεις ρώτα τον εαυτό σου αν πραγματικά το χρειάζεσαι εδώ και τώρα. Δεν βαρέθηκες να μαζεύεις άχρηστα πράγματα ή πράγματα που μετά την πρώτη χρήση χαλάνε και τα πετάς;
  2. Πες όχι στο φαγητό με delivery: Κανένα «έτοιμο» φαγητό δεν στοιχίζει λιγότερο από το σπιτικό. Για να μη μιλήσουμε και για ποιότητα ή γεύση. Αν προγραμματίσεις σωστά τα ψώνια της εβδομάδας και κάνεις καλύτερη διαχείριση του χρόνου σου, θα τρως σίγουρα πιο φτηνά και προπαντός καλύτερα! Το έτοιμο φαγητό μας εξυπηρετεί μόνο σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, όπως μια ξαφνική επίσκεψη φίλων, ή υπερωρίες στη δουλειά, οπότε πού καιρός για ψώνια και προετοιμασία.
  3. Πού να τρέχω τώρα στην τράπεζά μου: Πολλοί καταναλωτές δεν σκέφτονται το ποσό που «χαρίζουν» στην τράπεζα, με το να «παίρνουν» χρήματα από ATM διαφορετικού τραπεζικού οργανισμού από εκείνον που διατηρούν τον λογαριασμό τους. Έχει υπολογιστεί ότι ένα μηχάνημα αυτόματης ανάληψης χρημάτων, μπορεί να κερδίσει πάνω από 10.οοο ευρώ το χρόνο από τους εκείνους που «βαριούνται» να ψάξουν το μηχάνημα της δικής τους τράπεζας. Γι αυτό, σταμάτα να χαρίζεις ένα – ένα τα ευρώ του μισθού σου, και πήγαινε λίγο παρακάτω για να βρεις το κατάλληλο ΑΤΜ.
  4. Σου χάρισαν δωροεπιταγή; Μη βιαστείς να την εξαργυρώσεις: Επειδή σου έκαναν δώρο χρήματα μην παρασυρθείς και θεωρήσεις ότι αυτά … δεν μετράνε! Μη βιαστείς να τα ξοδέψεις αν δεν έχεις μια επείγουσα ανάγκη. Αν τα ξοδέψεις μεμιάς, χωρίς να έχεις σκεφτεί τι πραγματικά έχεις ανάγκη, τότε το πιθανότερο είναι να τα «χάσεις» ξοδεύοντάς τα σε πράγματα που δεν χρειάζεσαι και που θα σε ικανοποιήσουν προσωρινά.
  5. Μην πληρώνεις περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα απ’ όσο χρειάζεσαι: Μπορεί η διαφορά από λογαριασμό σε λογαριασμό της ΔΕΗ να μην είναι μεγάλη, όμως αν την πολλαπλασιάσεις επί 6 θα δεις ότι αξίζει τον κόπο να διαχειριστείς καλύτερα τις ηλεκτρικές σου συσκευές ώστε να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Μην παραγεμίζεις το ψυγείο σου γιατί ο αέρας χρειάζεται να κυκλοφορεί χωρίς «εμπόδια» για να διατηρείται η θερμοκρασία και η υγρασία του και για να μην καταναλώνει επιπλέον ενέργεια, και ρύθμισε τη θερμοκρασία στους 4 έως 5 βαθμούς στη συντήρηση και στους  15-17 βαθμών υπό το μηδέν στην κατάψυξη. Όταν μαγειρεύεις στην ηλεκτρική σου κουζίνα σκέπαζε  τις κατσαρόλες και τα τηγάνια γιατί έτσι θα εξοικονομήσεις και χρόνο και χρήμα. Κλείνε τον φούρνο και τα μάτια της κουζίνας λίγο πριν τελειώσετε το μαγείρεμα. Όταν χρησιμοποιείς τον φούρνο, μην ανοίγεις την πόρτα του κάθε λίγο και λιγάκι. Κάθε φορά που το κάνεις, η θερμοκρασία στο εσωτερικό του πέφτει από 5 έως 10 βαθμούς και καταναλώνει περισσότερη ενέργεια για να φτάσει ξανά στην αρχική. Μην αφήνεις ηλεκτρικές συσκευές σε στάση αναμονής όταν δεν τις χρησιμοποιείς, γιατί καταναλώνουν ενέργεια. Πάρε λάμπες οικονομίας, αλλά μην τις έχεις αναμμένες αν δεν τις χρειάζεσαι. Μόλις βγεις από το δωμάτιο σβήσε το φως.
  6. Μη σπαταλάς περισσότερο νερό απ’ όσο χρειάζεσαι: Όσο φτηνό και αν είναι το νερό δεν πρέπει να το σπαταλάς άδικα. Μην αφήνεις τη βρύση να τρέχει συνέχεια όταν βουρτσίζεις τα δόντια σου ή σαπουνίζεις το σώμα σου. Μάζευε σε μια λεκάνη το νερό όταν πλένεις φρούτα ή λαχανικά και στη συνέχεια πότιζε με αυτό τις γλάστρες σου. Βάλε στη λεκάνη σου καζανάκι με δυο διαβαθμίσεις στην απελευθέρωση νερού.
  7. Πες ΟΧΙ στην απώλεια θερμότητας: Αν θέλεις να είναι το σπίτι σου ζεστό χωρίς να χρειάζεται να ρυθμίζεις τον θερμοστάτη στους 24 και 25 βαθμούς φρόντισε να μην έχεις απώλειες θερμότητας. Σφράγισε καλά τις χαραμάδες στις πόρτες και στα παράθυρα, στρώσε πολλά χαλιά, και έλεγχε τη λειτουργία του καυστήρα.
  8. Εξοικονόμισε βενζίνη: Πρώτα- πρώτα κόψε τα πήγαινε-έλα με το αυτοκίνητο για μετακινήσεις σε κοντινές αποστάσεις. Μάθε να χρησιμοποιείς τα… ποδαράκια σου. Το περπάτημα ωφελεί σοβαρά τη σωματική και ψυχική μας υγεία αλλά και το … περιβάλλον, αφού δε “βγάζει” καυσαέρια. Δεύτερον προγραμματισε τις μετακινήσεις σου ώστε να ομαδοποιείς τις δουλειές σου που βρίσκονται στην ίδια διαδρομή. Και τρίτον όταν οδηγείς φροντιζε να αλλάζεις τις ταχύτητες στην ώρα τους, να διατηρείς όσο γίνεται σταθερή ταχύτητα, να αποφεύγεις τα μαρσαρίσματα και τα απότομα φρεναρίσματα και να σβήνεις πάντα τον κινητήρα του αυτοκινήτου σου, ακόμα και για στάση δύο λεπτών.
  9. «Ξεκαθάρισε» τις πιστωτικές σου κάρτες:Όσες περισσότερες πιστωτικές κάρτες υπάρχουν στο πορτοφόλι σου, τόσες περισσότερες είναι και οι πιθανότητες να τις χρησιμοποιείς και στην ουσία, εξαιτίας των τόκων που «μαζεύονται» από τις καθυστερημένες δόσεις, να ξοδεύεις πολλά περισσότερα χρήματα από την αρχική αξία των προϊόντων που αγόρασες. Γι αυτό, βγάλε τις πιστωτικές κάρτες από το πορτοφόλι σου και κράτησε μόνο μία για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης ώστε να περιορίσεις τα έξοδά σου σε σημαντικό βαθμό.
  10. Βάλε σε τάξη τις εκπτωτικές κάρτες: Μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων και σούπερ μάρκετ προσφέρουν στους πελάτες τους κάρτες μελών, προκειμένου να εξασφαλίζουν έκπτωση στις αγορές τους. Αντικατέστησε τις πιστωτικές σου κάρτες με εκπτωτικές μέσα στο πορτοφόλι σου, ώστε να τις χρησιμοποιείς κάθε φορά που επισκέπτεσαι τα καταστήματα στα οποία είσαι «μέλος».
  11. Μην «κουβαλάς» πολλά χρήματα μαζί σου: Αν συνηθίζεις να γεμίζεις το πορτοφόλι σου με σχεδόν όλο σου τον μισθό, τότε είναι πιο εύκολο να τον ξοδέψεις σε ανούσιες αγορές. Φεύγοντας το πρωί από το σπίτι, προσπάθησε να υπολογίσεις πόσα χρήματα θα χρειαστείς μέσα στη μέρα.  Έτσι δεν θα «παρασυρθείς» να αγοράσεις κάτι που είδες σε μία βιτρίνα, ή να ψωνίσεις περισσότερα πράγματα από όσα χρειάζεσαι στο σούπερ μάρκετ.
  12. Πες ΝΑΙ στη λαϊκή και στα προϊόντα εποχής: Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πολύ φθηνότερα στη λαϊκή της γειτονιάς σου, και ακόμα φθηνότερα αν είναι εποχής.Επιπλέον είναι πιο νόστιμα και πιο υγιεινά.