close
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τσέκαρε το μακιγιάζ σου αλλά και… την ψυχή σου!

Με αφορμή τη παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας την επόμενη φορά που θα πας στο καθρέφτη να δεις αν είσαι καλά ξυρισμένος ή αν όλα είναι εντάξει στο μακιγιάζ σου, δώσε λίγο χρόνο να κοιτάξεις βαθύτερα τον άνθρωπο που βρίσκεται απέναντι σου. Πέρα από τη καλή εικόνα αναρωτήσου πώς νιώθει αυτός ο άνθρωπος;  Χαίρεται,; Λυπάται; Έχει άγχος; Ποιες είναι οι ανάγκες ή οι επιθυμίες του; Ζει τη ζωή του όπως  θα ήθελε;

Δυστυχώς στη σημερινή εποχή έχουμε μάθει να εστιάζουμε τη προσοχή μας στη εξωτερική μας εμφάνιση, στα υλικά αγαθά, στη δουλειά μας σε αυτό κάνουμε δηλαδή και όχι σε αυτό που είμαστε ξεχνώντας πως ότι υπάρχει μέσα μας είναι περισσότερο σημαντικό από ότι υπάρχει έξω μας.

Και έτσι πολύ συχνά χάνουμε την επαφή με τον εαυτό μας, νιώθουμε μόνοι και αποξενωμένοι, δυσφορούμε ακόμα και αν όλα φαίνονται ή είναι τακτοποιημένα στη ζωή μας, εμείς έχουμε χάσει το δρόμο μας. Πότε λοιπόν είναι μία καλή συγκυρία να επισκεφτούμε έναν ειδικό ψυχικής υγείας;

Πιο πιθανό είναι να μη μας περάσει ποτέ από το μυαλό ή να πούμε πως δε το χρειαζόμαστε γιατί τα καταφέρνουμε ή γιατί πολύ απλά δεν είμαστε τρελοί! Η αλήθεια είναι όμως ότι δε χρειάζεται να είσαι τρελός για να κάνεις αυτό το δώρο στον εαυτό σου και δε χρειάζεται να τα αντιμετωπίζεις όλα μόνος σου,καμιά φορά είναι καλύτερα με παρέα! Άλλωστε ο ψυχολόγος δεν είναι αυτός που θα σου πει τι να κάνεις, είναι αυτός που θα σε στηρίξει να βρις6μονος σου τη λύση σε αυτό που σε απασχολεί, είναι αυτός που θα καθαρίσει και θα φωτίσει το μονοπάτι ώστε εσύ να το περπατήσεις.

Αν λοιπόν δε μπορείς να αποφασίσεις για το αν έχει έρθει η ώρα να επισκεφτείς έναν ειδικό ψυχικής υγείας ή παρακάτω λίστα ίσως να διευκολύνει την απόφαση σου.

 • Νιώθεις να σε καταβάλλει το άγχος ή άλλα αρνητικά συναισθήματα στο μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητας σου.
 • Η σκέψη σου είναι κυρίως αρνητική, ίσως αδυνατείς να δεις το μέλλον με μια κάποια αισιοδοξία και νιώθεις δυσφορία.
 • Υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες σε βασικά κομμάτια της καθημερινότητας σου, βλέπεις τη λειτουργικότητα σου να μειώνεται καθώς αισθάνεσαι ότι σου είναι δύσκολο ή δε μπορείς να ανταποκριθείς σε βασικά ζητήματα.
 • Δε βρίσκεις κάτι από το οποίο να αντλείς χαρά, ικανοποίηση ή απόλαυση στη καθημερινότητά σου.
 • Αντιμετωπίζεις μεγάλες δυσκολίες στις σχέσεις σου με τους σημαντικούς άλλους. Αυτό μπορεί να συμβαίνει σε όλα τα πλέγματα των σχέσεων ή ακόμα και σε μια σχέση.
 • Δυσκολεύεσαι να επικοινωνήσεις τα συναισθήματα σου.
 • Αισθάνεσαι πως η ζωή σου δεν έχει νόημα ή δεν είναι έτσι όπως θα ήθελες.
 • Σου έχει συμβεί κάτι δύσκολο στη ζωή σου, κάποιο τραυματικό για εσένα γεγονός (όπως πένθος, ατύχημα, χωρισμός,) και δυσκολεύεσαι να το διαχειριστείς συναισθηματικά. Το μυαλό σου μοιάζει να είναι κολλημένο εκεί.
 • Χρησιμοποιείς ουσίες ή καταστάσεις για να ανακουφίσεις τα όσα δύσκολα βιώνεις μέσα σου.
 • Υποφέρεις από σωματικά συμπτώματα ενώ είσαι βιολογικά υγιής.
 • Έχεις την αιδθηση5πτι βρίσκεσαι σε αδιέξοδο και δε ξέρεις τι να κάνεις στη δουλειά, ή στη σχέση σου ή στο γονεΐκο σου ρόλο.
 • Το παιδί σου εμφανίζει σωματικά ή ψυχολογικά συμπτώματα.

Σε κάθε περίπτωση δε χρειάζεται να νιώθουμε υπερβολική δυσφορία η να είμαστε σε αδιέξοδο για να επισκεφτούμε έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Η Ψυχοθεραπεία είναι στη πραγματικότητα το καλύτερο δώρο, η καλύτερη φροντίδα που μπορεί κάποιος να προσφέρει στον εαυτό του προσφέροντας πολλαπλά οφέλη στο σύνολο της ζωής μας.  Η Ψυχοθεραπεία είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και να ξεφορτώσουμε από μέσα μας με έναν εποικοδομητικό  τρόπο όσα μας βαραίνουν. Μερικά από τα οφέλη της ψυχοθεραπείας είναι τα εξης:

 • Βελτιώνεται η ποιότητα των σχέσεων μας.

*Ενισχύεται η αυτοεκτίμηση μας.

*Μαθαίνουμε να βάζουμε λειτουργικά όρια.

*Αυξάνεται η διεκδικητικότητα μας.

*Βιώνουμε λιγότερο άγχος και στρες.

*Διαχειριζόμαστε δύσκολα συναισθήματα.

*Ανακτούμε τη συναισθηματική ισορροπία μας.

*Βελτιώνεται η ποιότητα ζωής μας.

*Αποκτάμε έναν πιο λειτουργικό τρόπο διαχείρισης καταστάσεων.

*Φροντίζουμε τα τραύματα μας.

*Μαθαίνουμε πως να επικοινωνούμε αποτελεσματικά.

 

Φτάνοντας στη πόρτα ενός ειδικού ψυχικής υγείας είναι σημαντικό να διασφαλίσεις ότι αυτός ο άνθρωπο είναι κατάλληλος επαγγελματικά να σταθεί στο πλάι σου. Μη διστάσεις να ρωτήσεις :

 • Για την εκπαίδευση που έχει λάβει.
 • Για την επαγγελματική του εμπειρία.
 • Για το αν ανήκει σε κάποιο επαγγελματικό σωματείο
 • Για το αν ακολουθεί κάποιο κώδικα δεοντολογίας.
 • Το είδους προσέγγιση χρησιμοποιεί.
 • Αν κάνει ο ίδιος θεραπεία
 • Αν κάνει τακτική εποπτεία.

Και φυσικά εξίσου σημαντικό είναι το πως σε κάνεις α νιώθεις αυτός ο άνθρωπος αν αισθάνεσαι ότι ταιριάζετε και άρα μπορείτε να συμπορευτείτε. Είναι μεγάλη τιμή του  που βρίσκεσαι στο γραφείο του και είναι σημαντικό να μπορεί να σταθεί επάξια στο ρόλο του.


Η Σοφία Γιουρούκου είναι ψυχολόγος, απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου, του τμήματος ψυχολογίας. Στα πλαίσια της πρακτικής της άσκησης εκπαιδεύτηκε και εργάστηκε στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Φυλακών Κορυδαλλού. Στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στη Συνθετική Ατομική και Ομαδική Ψυχοθεραπεία στο Athens Synthesis center, είναι κάτοχος του ECP ( European Certificate for Psychotherapy) και μέλος της ΕAP (European Association for Psychotherapy). Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων στην Συναλλακτική Ανάλυση, στην Gestalt και άλλα. Παράλληλα έχει εκπαιδευτεί στους εθισμούς και στην ψυχική λειτουργία στο Αιγινήτειο νοσοκομείο και στο 18Ανω, όπως επίσης στη Δικαστική Ψυχολογία και στην Εγκληματολογική Ψυχολογία. Έχει προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της ως ψυχολόγος στις ΜΚΟ Νηφάλιοι, Επάνοδος, Μαζί για το Παιδί. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως ψυχολόγος – συνθετική ψυχοθεραπεύτρια και συνεργάζεται ως εκπαιδεύτρια με το Athens Synthesis Center.

INSTAGRAM FEED