Ναι στα φιλιά και τις αγκαλιές, αλλά με… όρια!
Ποιος γονιός δεν θέλει να τσιμπάει τις υπέροχες και τόσο χαριτωμένες δίπλες στα μπουτάκια του μωρού του; Ποιος δεν θέλει να “πνίξει” το μικρό του στα φιλιά και στις αγκαλιές; Έχουν άραγε οι αγκαλιές και τα φιλιά όρια; Μα..φυσικά και έχουν!
Το φιλί δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία ένδειξη αγάπης και τρυφερότητας. Με άλλα λόγια αποτελεί μία συναισθηματική έκφραση, μέσα από την οποία εκδηλώνουμε τα συναισθήματά μας προς τους ανθρώπους γύρω μας. Άλλοτε φιλάμε με στοργή το παιδί μας, με αγάπη την μητέρα μας και με πάθος τον σύντροφό μας. Ο τρόπος δηλαδή που δίνουμε ένα φιλί, ποικίλλει ανάλογα με τον άνθρωπο που έχουμε απέναντι μας.
Τα είδη φιλιού είναι πολλά. Το καθένα έχει την δική του ξεχωριστή σημασία. Το φιλί στο στόμα, έχει διαφορετική σημασία από αυτό που θα δώσουμε σε κάποιον στο μάγουλο. Και αυτό, με την σειρά του έχει άλλη “ηχώ” όταν το δίνουμε στον αγαπημένο μας ή σε μία φίλη μας.
Ποια φιλιά λοιπόν, επιτρέπονται μεταξύ γονέων και παιδιών;
Το μόνο σίγουρο είναι ότι κανείς δεν σας απαγορεύει να φιλάτε το παιδί σας στο στόμα. Αυτό βέβαια ισχύει ΜΟΝΟ για τους πρώτους μήνες του παιδιού σας ! Και βέβαια λαμβάνοντας υπ όψιν μας ότι πάντα υπάρχει κίνδυνος να του μεταφέρουμε κάποιο μικρόβιο. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει γύρω τους, πολύ νωρίτερα από ότι πιστεύουν οι γονείς. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, καλό θα είναι να θέσετε σαφή όρια σχέσεων στα παιδιά σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποφύγετε την οποιαδήποτε σύγχυση μπορεί να δημιουργηθεί στο μυαλό του παιδιού σας. Και τι εννοώ; Σκεφτείτε: τι είδους μήνυμα θα λαμβάνει το παιδί, όταν το φιλάμε με τον ίδιο τρόπο που φιλιούνται ο μπαμπάς και η μαμά; Το παιδί πιθανότατα θα μπερδευτεί και δεν θα είναι ευδιάκριτοι στο ίδιο, οι ρόλοι μέσα στην οικογένεια. Επιπλέον, μπορεί να έχει και επιπτώσεις στον ψυχισμό του και στην μετέπειτα συμπεριφορά του, αναπτύσσοντας μία εξαρτημένη σχέση με την μητέρα ή τον πατέρα του.
Το φιλί στο στόμα ενεργοποιεί τον ερωτισμό. Στην γονεϊκή περίπτωση , ένα φιλί στο μέτωπο ή στο μάγουλο, δημιουργεί ασφάλεια και ζεστασιά! Και πιστέψτε με… δεν υστερεί σε τίποτα από το φιλί στο στόμα! Αντιθέτως.. υπερτερεί!
Στην ίδια κατηγορία με το φιλί, ανήκει και το χάδι. Με διαφορετικό τρόπο αγγίζουμε και χαϊδεύουμε το παιδί μας, απ’ ότι τον σύντροφό μας. Το χάδι προς τον σύντροφό μας, είναι ερωτικού περιεχομένου, ενώ προς το παιδί μας θα πρέπει να εκπέμπει , όπως και το φιλί, τρυφερότητα και ασφάλεια!
Αφήστε χώρο στο παιδί σας, και μην το σφίγγετε στην αγκαλιά σας ούτε να το… πνίγετε στα φιλιά όταν εκείνο δεν το επιθυμεί.
Είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη του παιδιού, τα μηνύματα, εφ όλης της ύλης, που παίρνουν τα παιδιά μέσα στην οικογένεια να είναι σαφή και σωστά. Και το μήνυμα του διαχωρισμού των ρόλων μπορείτε να του το μεταδώσετε και μέσα από το φιλί.
Οριοθετηθείτε με σαφείς και κατανοητούς τρόπους προς τα παιδιά σας. έτσι μόνο θα τα βοηθήσετε να γίνουν ενήλικες με δυναμική προσωπικότητα και αυτοπεποίθηση !