Πώς να σε… εμπιστευτείς!

Πώς να σε… εμπιστευτείς!

Αν σου συμβαίνει συχνά να μην τολμάς να πεις την άποψή σου, αν δυσκολεύεσαι να πάρεις και τις πιο απλές αποφάσεις, αν κάποιες φορές συμπεριφέρεσαι αντίθετα από το πώς νιώθεις, αν δεν επιτρέπεις στον εαυτό σου να εκφράσει τη διαφωνία του, αν ζητάς συνεχώς συμβουλές από τους άλλους για το τι να κάνεις, αν αποφεύγεις να υπερασπιστείς τις αξίες σου… τότε μάλλον δεν έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Όμως  αυτός είναι ο πρώτος που πρέπει να εμπιστεύεσαι: Σ’ αγαπάει περισσότερο απ’ όλους τους άλλους, σε ξέρει καλύτερα απ’ όλους τους άλλους. Μάθε λοιπόν πώς να σε…  εμπιστευτείς! 

1. Η συνειδητή ζωή

 Ζω συνειδητά σημαίνει εστιάζω την προσοχή μου στο κάθε τι που συμβαίνει γύρω μου, στο κάθε τι που κάνω όσο ασήμαντο ή συνηθισμένο και αν είναι αυτό. Ζω συνειδητά σημαίνει ότι είμαι παρών κάθε στιγμή-είτε μαγειρεύω, είτε πλένομαι, είτε ακούω κάποιον να μιλάει. Σημαίνει επίσης ότι είμαι ανοιχτός σε όλα όσα υπάρχουν γύρω μου, σε όλα όσα με ενδιαφέρουν και μου προκαλούν την περιέργεια, σε όλα όσα με συγκινούν και με εμπλουτίζουν.

2. Η αποδοχή του εαυτού

 Αποδέχομαι τον εαυτό μου σημαίνει ότι του επιτρέπω να σκέπτεται, να αισθάνεται και να λειτουργεί χωρίς να τον φρενάρω συνεχώς κατηγορώντας τον για τις σκέψεις, τα συναισθήματα ή τις πράξεις του, χωρίς να ντρέπομαι γι αυτά, χωρίς να τα αρνούμαι. Αποδοχή του εαυτού μου σημαίνει ότι δίνω θάρρος στον εαυτό μου να εκφραστεί με ειλικρίνεια.

3. Η ευθύνη του εαυτού

 Αναλαμβάνω την ευθύνη του εαυτού μου σημαίνει ότι σταματάω να ρωτάω «ποιος ή τι φταίει» κάθε φορά που κάτι κακό μου συμβαίνει, και θέτω στον εαυτό μου το ερώτημα: «τι πρέπει να κάνω τώρα;». Σημαίνει επίσης ότι γνωρίζω πως οι επιλογές και οι συμπεριφορές μου είναι αποκλειστικά δικές μου, και δεν φταίει κανένας άλλος γι αυτές. Κανένας δεν μπορεί να μας σώσει από την ίδια τη ζωή μας, εκτός από μας τους ίδιους.

4. Η έκφραση του εαυτού

 Εκφράζω τον εαυτό μου σημαίνει ότι είμαι αυθεντικός και όχι ψεύτικος. Σημαίνει ότι είμαι «εγώ» και όχι αυτό που οι άλλοι θα ήθελαν να είμαι. Λειτουργώ με τους δικούς μου νόμους και ρυθμούς και δεν τους προδίδω για να γίνω αρεστός. Στο κάτω-κάτω σημασία έχει να με αποδεχτούν γι αυτό που είμαι και όχι γι αυτό που νομίζουν ότι είμαι.

5. Η ταυτοποίηση των στόχων

 Ταυτοποιώ τους στόχους μου σημαίνει ότι ξεκαθαρίζω τι θέλω και τι χρειάζεται να κάνω για να τους πετύχω. Παρακολουθώ βήμα-βήμα την εξέλιξη των πραγμάτων και τα αποτελέσματα που φέρνουν οι πράξεις μου για να βεβαιωθώ ότι βρίσκομαι στο σωστό δρόμο. Αν όχι, αναθεωρώ τη στάση μου και αλλάζω τακτική ώστε να προσαρμοστώ στη ροή των πραγμάτων.

6. Η προσωπική αξιοπρέπεια

 Αξιοπρέπεια σημαίνει ότι σέβομαι τις αρχές μου και τις εφαρμόζω στη καθημερινότητα μου, με οποιοδήποτε κόστος. Σημαίνει ότι είμαι ειλικρινής , ότι κρατώ τις υποσχέσεις που δίνω, ότι υπάρχει αρμονία ανάμεσα σ αυτό που σκέπτομαι και αισθάνομαι , ανάμεσα σ αυτό που θέλω και κάνω.

Άρτεμη Παπαδοπούλου