Κολοκυθόπιτα …. γλυκιά

Κολοκυθόπιτα …. γλυκιά

Μπορεί να μην είχα την τύχη να γνωρίσω την πεθερά μου όμως ξέρω καλά πως ήταν εξαιρετική μαγείρισσα και όσοι γεύτηκαν από τα χεράκια της φαγητό ή γλυκό, ακόμα το θυμούνται… Παραδοσιακή νοικοκυρά,  ήξερε κι εφάρμοζε τον κανόνα  που λέει ότι “τρώμε ότι είναι στην εποχή του”  γι αυτό και αυτούς τους πρώτους μήνες τους φθινοπώρου η γλυκιά κολοκυθόπιτα δεν έλειπε σχεδόν ποτέ από το σπίτι.  Αυτή την αυθεντική συνταγή της Τριανταφυλλιάς, κατάφερα να την εξασφαλίσω από την τελευταία της αδελφή για να συνεχίσω κι εγώ κάπως την παράδοση της οικογένειας!

ΥΛΙΚΑ

4  φλυτζάνια τσ.        Κολοκύθι κίτρινο

2  φλυτζάνια τσ.        Καρυδόψιχα  χονδροκομμένη

1  φλυτζάνι    τσ.         Σταφίδα ξανθή

2  φλυτζάνια τσ,        ζάχαρη

1 1/2  φλυτζάνι τσ.     σπορέλαιο

1 1/2  φλυτζάνι τσ.     φρυγανιά τριμμένη

2 κοταλάκια γλ.          κανέλα

λίγο ρύζι ( προαιρετικά)

1  πακέτο φύλλο κρούστας για πίτες γλυκές

Ζάχαρη άχνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τρίβουμε την κολοκύθα  στον χοντρό τρίφτη.  Είναι αρκετά δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο.  Εγώ κόβω την κόβω σε μεγάλα όσο πιο πλατιά κομμάτια μπορώ για να δουλεύεται πιο εύκολα.   Τη βάζουμε στην άκρη να στραγγίξει καλά μέσα σε σουρωτήρι. επειδή θέλει αρκετή ώρα να απομακρύνει τα υγρά της, προτιμώ να κάνω τη δουλειά αυτή το απόγευμα και την αφήνω όλη νύκτα.

Όταν δούμε ότι έχει εντελώς στραγγίξει, την βάζουμε μέσα σε ένα τηγάνι μεγάλο και την σωτάρουμε με την μισή περίπου ποσότητα λαδιού. Το υπόλοιπο λάδι το κρατάμε για τα φύλλα.

Μόλις σωταριστεί κι έχει γίνει σχεδόν σαν κρέμα, την αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε όλα τα υλικά ένα ένα και ανακατεύουμε ξεκινώντας από τη ζάχαρη.  Η Τριανταφυλλιά έβαζε πάντα και λίγο ρύζι μέσα. Το ίδιο κάνω κι εγώ αλλά κι αν δεν βάλετε δεν αλλάζει κάτι δραματικά.  Βεβαιωθείτε ότι η γέμιση αυτή μοσχομυρίζει κανελίτσα ….

Στην συνέχεια παίρνουμε ένα ταψί, το λαδώνουμε και απλώνουμε ένα-ένα τα 5 φύλλα λαδώνοντάς τα κάθε φορά.  Προσθέτουμε τη γέμιση την στρώνουμε όμορφα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Μην ξεχνάτε ότι κάθε φύλλο που βάζουμε το λαδώνουμε.  Μόλις τελειώσουμε τη διαδικασία, τυλίγουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν, χαράζουμε την πίτα μας σε κομμάτια τη ραντίζουμε με λίγο νεράκι και τη φουρνίζουμε στους 180ο περ. για 50΄ περίπου ανάλογα με τη δύναμη του φούρνου μας.

Όταν την ξεφουρνίσουμε όπως είναι ζεστή, την πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Καλή απόλαυση!

Χριστίνα Λαμπίρη