9 συνήθειες που ζημιώνουν το πορτοφόλι μας.
Οι συνήθειες έχουν το χαρακτηριστικό ότι γίνονται σχεδόν αυτόματα, εξοικονομώντας μας χρόνο και κόπο. Όταν, όμως, φτάσει η ώρα που επιβαρύνουν τα οικονομικά μας… τότε σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουν. Παρακάτω θα δείτε εννέα κακές συνήθειες που πρέπει να αλλάξετε προκειμένου να εξοικονομήσετε χρήματα για την οικογένειά σας.
1. Εργάζεστε χωρίς ένσημα
Εντάξει, μπορεί πραγματικά οι νεότερες εργαζόμενες να μην πάρουν ποτέ σύνταξη. Όσες, όμως, έχουν ήδη συμπληρώσει αρκετά χρόνια εργασίας έχουν σοβαρές πιθανότητες και δεν θα πρέπει να σνομπάρουν τα ένσημα προκειμένου να εξοικονομήσουν περισσότερα «μαύρα» χρήματα στο εισόδημά τους. Άλλωστε, η ασφάλεια έχει να κάνει με τη υγεία, η οποία μπορεί ως δωρεάν θεσμός στην Ελλάδα να πάσχει, όμως η ιδιωτική ασφάλεια δεν παύει να κοστίζει πολύ περισσότερο.
2. Δεν ζητάτε αύξηση
Επιστημονικές μελέτες λένε πως οι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν αύξηση στην δουλειά τους, απλά και μόνο επειδή… τη ζητάνε. Αν πραγματικά η εργασία μιας γυναίκας αποδίδει, δεν έχει λόγους να μην χτυπήσει την πόρτα του αφεντικού της ζητώντας μία λογική αύξηση στον μισθό της. Μερικά μόνο ευρώ κάθε μήνα μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά το οικογενειακό budget.
3. Δεν πληρώνετε τις πιστωτικές κάρτες σας εμπρόθεσμα
Μπορεί η πιστωτική κάρτα να διευκολύνει την ζωή και να «εμφανίζει» χρήματα τη στιγμή που δεν τα έχουμε, όταν όμως ο λογαριασμός της δεν εξοφλείται εμπρόθεσμα, στην θέση των χρημάτων εμφανίζονται οι τόκοι και τελικά καταλήγει να πληρώνει κανείς πολύ περισσότερα από όσα αρχικά υπολόγιζε.
4. Χρησιμοποιείτε πολλές πιστωτικές κάρτες
Συχνά χρησιμοποιεί κανείς πολλές πιστωτικές κάρτες, η κάθε μία εκ των οποίων εξυπηρετεί έναν διαφορετικό σκοπό, π.χ. μία για επιστροφές από το σούπερ μάρκετ, μία για έκπτωση στα εισιτήρια του κινηματογράφου κ.ο.κ. Αυτή η πρακτική, όμως, μπορεί στο τέλος του μήνα να οδηγήσει τον καταναλωτή σε πλήρη αποδιοργάνωση σχετικά με το πού χρωστάει τι, να χάσει προθεσμίες πληρωμής ή να βρεθεί ξαφνικά να πληρώνει συνδρομές σε κάρτες χωρίς καν να το καταλάβει. Χρειάζεται, λοιπόν, να είναι πολύ προσεκτικός.
5. Περισσότερα έξοδα από έσοδα
Σύμφωνα με έρευνα περισσότερο από το ένα τρίτο των γυναικών ξοδεύει παραπάνω χρήματα από αυτά που «βγάζει». Ένας τρόπος για να αποφευχθεί μία τέτοια συνήθεια είναι να κρατά μία γυναίκα κάθε μήνα σημειώσεις σχετικά με το πού ξοδεύει τα χρήματά της, για να δει από πού θα μπορούσε να «κόψει».
6. Λεφτά «στην άκρη»
Αν ένας από τους δύο συντρόφους χάσει την δουλειά του, για πόσο μπορεί μία οικογένεια να τα «βγάλει πέρα» με το απόθεμα χρημάτων που έχει «στην άκρη»; Οι οικονομικοί σύμβουλοι τονίζουν ότι, ειδικά στις μέρες μας, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα γερό κομπόδεμα σε κάποιον λογαριασμό, το οποίο να «αγγίζεται» μόνο όταν η οικογένεια έχει απόλυτη ανάγκη, ώστε να μπορέσει να συντηρηθεί για μερικούς μήνες, μέχρι το άτομο που απολύθηκε να ξαναβρεί δουλειά.
7. Επενδύετε στα δίδακτρα του παιδιού και όχι στην σύνταξή σας
Είναι πολύ σπουδαίο εκ μέρους του κάθε γονιού να εξοικονομεί χρήματα για να στέλνει το παιδί του σε ιδιωτικό σχολείο, ιδιωτικό κολλέγιο ή για σπουδές στο εξωτερικό. Είναι ακόμα πιο σπουδαίο, όμως, να έχει εξασφαλίσει ο γονιός αυτός πως όταν έρθει η ώρα να βγει σε σύνταξη θα λαμβάνει ένα σοβαρό εισόδημα για να ζει αξιοπρεπώς. Το παιδί μπορεί να στραφεί και στην δημόσια εκπαίδευση, ένας ηλικιωμένος όμως είναι σχεδόν αδύνατο να βρει άλλες εναλλακτικές για οικονομικούς πόρους.
8. Αγοράζοντας ακριβά-πουλώντας φθηνά
Όταν το χρηματιστήριο πραγματοποιεί βουτιά στο κενό, οι περισσότεροι που διαθέτουν μετοχές πανικοβάλλονται και τις πωλούν όσο-όσο φοβούμενοι πως αν δεν το κάνουν θα χάσουν όλα τα χρήματα που επένδυσαν. Αν, όμως, βγάλει κανείς όλα του τα χρήματα από το χρηματιστήριο, θα χάσει την παραμικρή ευκαιρία ανόδου. Οι οικονομικοί σύμβουλοι λένε, αντίθετα, ότι μακροπρόθεσμα είναι πιο έξυπνο να επενδύει κανείς σε ισόποσες μετοχές, καθώς η μεταβλητότητα της αξίας μιας μετοχής συμφέρει τον κάτοχό της. Έτσι, είναι προτιμότερο να αγοράζει κανείς περισσότερες μετοχές όταν η τιμή τους πέφτει και λιγότερες όταν αυτή ανεβαίνει.
9. Οικονομικές αποφάσεις μόνο από έναν
Ακόμα και στις μέρες μας πολλές γυναίκες δεν ασχολούνται καθόλου με τα οικονομικά του σπιτιού, αφήνοντας τον σύζυγό τους να παίρνει μόνος του όλες τις σημαντικές αποφάσεις. Τι γίνεται, όμως, όταν εκείνος δεν χειρίζεται το οικογενειακό πορτοφόλι σωστά, κάνοντας επιπόλαιες αγορές ή επενδύοντας σε «επικίνδυνες» αξίες; Ακόμα κι αν μόνο ένας «φέρνει τα λεφτά στην οικογένεια», είναι ασφαλέστερο να έχουν «λόγο» για το πώς αυτά ξοδεύονται και οι δύο και να λαμβάνουν από κοινού τέτοιες αποφάσεις.
ΠΗΓΗ: www.mama365.gr