Οργάνωσε τον γάμο σου εύκολα και οικονομικά !

Οργάνωσε τον γάμο σου εύκολα και οικονομικά !

Η πολυπόθητη πρόταση που περίμενες πως και πως από τον σύντροφό σου έγινε με τους δυο σας σ’ ένα αυτοσχέδιο εστιατόριο, που ετοίμασε εκείνος για σένα στην αμμουδιά και με ένα δαχτυλίδι πιο απαστράπτον και από το φως της Πανσελήνου.

Και τώρα… τρέχεις να προλάβεις τις ετοιμασίες του επικείμενου γάμου σας, καθώς η ημερομηνία που ορίσατε μοιάζει απίστευτα κοντινή. Και οι δυο σας όμως θέλετε να κάνετε ένα λαμπερό γάμο, χωρίς όμως να υπερβείτε τις οικονομικές σας δυνατότητες.

Διάβασε μερικούς τρόπους για το πώς θα καταφέρεις να επιτύχεις το καλύτερο αποτέλεσμα με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, γλιτώνοντας όλα εκείνα τα περιττά έξοδα που μπορεί να σας βγάλουν εκτός προϋπολογισμού.

Επίλεξε έξυπνα τον χρόνο και το χώρο

– Άμα αποφασίσεις να παντρευτείς με τον καλό σου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σίγουρα δεν θα μπορέσεις να διαπραγματευτείς το κόστος των υπηρεσιών που θα χρειαστείς. Κι αυτό γιατί οι επαγγελματίες συνηθίζουν να «χτυπούν» τις τιμές εκείνη την περίοδο που τα περισσότερα ζευγάρια επιλέγουν να παντρευτούν. Προτίμησε λοιπόν, εφόσον είναι εφικτό, να ορίσετε την ημερομηνία του γάμου σας από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο.

– Σημαντικό ρόλο επίσης «παίζει» και η μέρα που θα αποφασίσετε να γίνει ο γάμος. Πολλοί χώροι εστίασης ανεβάζουν τις τιμές όταν η γαμήλια δεξίωση γίνεται το βράδυ του Σαββάτου. Γι αυτό μπορείς να επιλέξεις την Κυριακή και μάλιστα το πρωί -μία γαμήλια δεξίωση είτε με ποτό είτε με φαγητό κάποιο κυριακάτικο μεσημέρι σίγουρα είναι πιο οικονομική.

– Κάνε μια κουβέντα με τον σύντροφό σου προκειμένου να καθορίσετε το ανώτερο ποσό που θα διαθέσετε για τον γάμο σας. Ύστερα, απευθυνθείτε στις οικογένειές σας για να έχετε στο νου σας κατά πόσο έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν οικονομικά στα έξοδα του γάμου.

– Όταν έρθει η στιγμή που θα αναζητήσετε το χώρο της γαμήλιας δεξίωσης, φροντίστε να κρατάτε μία λίστα με τα συν και πλην της κάθε αίθουσας ή του κάθε υπαίθριου χώρου. Έτσι, όταν θα αποφασίσετε, θα μπορείτε να συνυπολογίσετε τα πλεονεκτήματα της κάθε περίπτωσης σε σχέση με το κόστος της.

– Μια άλλη επιλογή είναι να αναζητήσετε ένα χώρο όπου θα μπορεί να τελεστεί και το μυστήριο και η γαμήλια δεξίωση. Έτσι, δεν θα ταλαιπωρήσετε τους καλεσμένους σας, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι δεν θα χρειαστεί ούτε να πληρώσετε για να τυπωθούν χάρτες μαζί με τα προσκλητήριά σας, ούτε να πληρώσετε ίσως κάποια μέσα μεταφοράς για τους καλεσμένους σας.

– Προσπαθήστε να περιορίσετε τον αριθμό των καλεσμένων σας. Σε τέτοιες περιπτώσεις η τιμή καθορίζεται κατά άτομο γι αυτό φροντίστε για όσο το δυνατόν λιγότερους καλεσμένους -άλλωστε το σημαντικό είναι να βρίσκονται κοντά σας τα άτομα που σας αγαπούν και σας εκτιμούν και πραγματικά θα χαρούν με τη χαρά σας.

Βάλε τη δική σας πινελιά στα προσκλητήρια

 – Βγείτε στην αγορά και ενημερωθείτε για τις προσφορές και τις εκπτώσεις που προσφέρονται στο σχεδιασμό και την εκτύπωση των προσκλητηρίων σας και επιλέξτε την πιο συμφέρουσα. Μπορείτε να επιτύχετε χαμηλότερες τιμές, αν αποφύγετε τις υπερβολές στην ποιότητα του χαρτιού των προσκλητηρίων και των φακέλων τους.

– Παραγγείλετε ευχαριστήριες κάρτες από το τυπογραφείο που θα προμηθευτείτε και τις προσκλήσεις σας και ζητήστε να σας κάνουν κάποια έκπτωση.

– Αντί να επωμιστείτε τα επιπλέον έξοδα της διανομής των προσκλητηρίων, κάντε ένα πλάνο με τους φίλους και τους γνωστούς σας και μοιράστε τις προσκλήσεις ώστε να πάνε χέρι με χέρι.

– Το καλύτερο βέβαια θα ήταν να τυπώσετε μόνοι σας τα προσκλητήρια και τις ευχαριστήριες κάρτες σας. Στο ίντερνετ διατίθενται άπειρα έτοιμα δείγματα για να διαλέξετε και να προσθέσετε το κείμενο της επιλογής σας, με την γραμματοσειρά που σας αρέσει. Ύστερα μπορείτε να τις εκτυπώσετε μόνοι σας, εφόσον έχετε έναν καλό εκτυπωτή που δέχεται διάφορα είδη χαρτιού, ή να δώσετε τα προσχέδιά σας σε τυπογράφο για να τα τυπώσει, ώστε να επιβαρυνθείτε μόνο με τα έξοδα της εκτύπωσης.

Άφησε στην άκρη τις υπερβολές της μετακίνησης

 – Προτού καταλήξετε στο μέσο με το οποίο θα μεταβείτε στο χώρο της τελετής, φτιάξτε μία λίστα με το τι σας συμφέρει και ποιο μέσο είναι μέσα στα όρια του budget σας.

– Το «έθιμο» της λιμουζίνας φθίνει σιγά σιγά, λόγω των οικονομικών δυσχερειών της εποχής μας. Δεν είναι κακό να ζητήσετε από κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο να σας πάει στο χώρο της τελετής με το αμάξι του και να είναι ο συνοδός σας.

– Αν παρόλα αυτά θέλετε να έχετε την αίσθηση ότι έχετε στη διάθεσή σας κάποιο σοφέρ, μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποια εταιρεία που παρέχει επαγγελματίες σοφέρ και να φτάσετε στο χώρο της τελετής με κάποιο δικό σας αυτοκίνητο.

Διάλεξε έναν «ευέλικτο» φωτογράφο

– Σε περίπτωση που επιλέξετε να αναλάβει επαγγελματίας τη φωτογράφιση και τη μαγνητοσκόπηση της τελετής και της δεξίωσης, μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα με το να «περικόψετε» το χρόνο που θα σας παράσχει τις υπηρεσίες του.

– Πιο οικονομικό θα ήταν να προσλάβετε κάποιο βοηθό φωτογράφου που ακριβώς επειδή είναι νέος και με μικρή πείρα, θα είναι πιο προσεκτικός, συνεπής και φυσικά οικονομικός.

– Σε περίπτωση που θέλετε να αποφύγετε εντελώς αυτά τα έξοδα, το καλύτερο θα ήταν να ζητήσετε από δυο τρεις φίλους σας να φωτογραφίζουν κατά τη διάρκεια της τελετής και της δεξίωσης, ώστε να έχετε μετά την ευκαιρία μέσα από την πληθώρα των φωτογραφιών που θα έχει συγκεντρωθεί, να επιλέξετε αυτές που σας αρέσουν για το γαμήλιο άλμπουμ.

Επίλεξε προσεκτικά το μενού

 Προτιμήστε να προσφέρετε τρία πιάτα σε κάθε καλεσμένο, παρά πέντε που συνηθίζεται. Το να συμπεριλάβετε διάφορα ορεκτικά πριν από τα κυρίως πιάτα, εκτός του ότι οι περισσότεροι καλεσμένοι τα βάζουν στην άκρη, έρχεται πιο ακριβά από το να δώσετε στον καθένα τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ δύο ωραίων κυρίως πιάτων.

– Από το να έχετε μία τεράστια και πανάκριβη τούρτα, επιλέξτε να δημιουργήσετε στο χώρο της δεξίωσης ένα μπουφέ γεμάτο μικρές γλυκές «αμαρτίες» για τους καλεσμένους σας. Προτιμήσετε γλυκά που μπορούν να κοπούν, ώστε να αποφύγετε τα έξοδα διακόσμησης ανά κομμάτι.

– Φροντίστε ακόμη η τούρτα που συμβολικά θα κόψετε οι δυο σας να είναι μικρή, χωρίς περιττά διακοσμητικά που δεν προσδίδουν τίποτα παρά μόνο «εφέ».

– Κάντε ένα μπουφέ με τα ποτά της δικής σας επιλογής, για να μπορέσετε να υπολογίσετε καλύτερα τα έξοδα των ποτών. Μπορείτε να τα προμηθευτείτε κατευθείαν από εμπόρους που τα πωλούν σε τιμές χονδρικής.

– Αν κάποιος φίλος ή γνωστός έχει σαν χόμπι την παραγωγή κρασιού, ζητήστε τη συνδρομή του για να εξασφαλίσετε το κρασί των καλεσμένων σας σε «φιλική» τιμή.

Βάλε το δικό σας γούστο στη μουσική

 – Αν σας αρέσει η ζωντανή μουσική, μπορείτε να προσλάβετε, αντί για κάποια μπάντα επαγγελματιών μουσικών, μία ομάδα ταλαντούχων φοιτητών από κάποια μουσική σχολή, προκειμένου να «ντύσετε» μουσικά τη γαμήλια δεξίωση.

– Προτιμήστε μουσικούς της περιοχής σας καθώς η μετακίνηση της ορχήστρας επιφέρει πρόσθετα έξοδα.

– Αν επιθυμείτε να αποφύγετε τη ζωντανή μουσική, μπορείτε να προσλάβετε κάποιον DJ από αγγελία. Δεν είναι κακό να του ζητήσετε να σας ενημερώσει για τα είδη της μουσικής που διαθέτει στη δισκοθήκη του προκειμένου να διαλέξετε τον πιο οικονομικό με τη μεγαλύτερη γκάμα επιλογών.

– Πιο συμφέρουσα λύση είναι να ζητήσετε από έναν φίλο σας, που ασχολείται με τη μουσική, να αναλάβει τον ρόλο του DJ. Συγκεντρώνοντας όλοι μαζί τα CD που θα του χρειαστούν και νοικιάζοντας τον εξοπλισμό για λίγες ώρες, σίγουρα θα σας έρθει πιο οικονομικά η μουσική «επένδυση» του γάμου σας.

Μαρία Κόλλια

m.kollia@lampiri.gr

 

ΠΗΓΕΣ: www.nifi.gr – www.top-gamos.com – www.weddingplannersmagazine.gr