Πώς να δείχνει το μικρό σπίτι μεγάλο!

Πώς να δείχνει το μικρό σπίτι μεγάλο!

Το σπίτι σας είναι μικρό και δείχνει μονίμως άνω – κάτω; Ιδου μερικοί απλοί και προσιτοί τρόποι αποθήκευσης ώστε το καθε τι να βρει τη θεση του, να επικρατήσει η τάξη σε όλους τους χώρους του σπιτιού κι έτσι να δείχνει πιο ευρυχωρο και ευχάριστο.

Στο οικογενειακό δωμάτιο

Το καθιστικό είναι η καρδιά του σπιτιού και η παραμικρή ακαταστασία προκαλεί … κυκλοφοριακό πρόβλημα! Η λύση:

– Ένα κομψό ντουλάπι armoire μπορεί να φιλοξενήσει, στα ράφια του τις ηλεκτρονικές συσκευές ( T.v. , dvd, στερεοφωνικά) και τα αξεσουάρ τους, και στα ντουλάπια του φωτογραφικά άλμπουμ, επιτραπέζια παιχνίδια ή ψιλοπράγματα που διαφορετικά βρίσκονται πεταγμένα εδώ και εκεί. Επίσης τακτοποιήστε μέσα σε κουτιά ή καλάθια διάφορα ψιλοπράγματα και ταξινομήστε τα επάνω στο ντουλάπι.

– Ένα τραπεζάκι με συρτάρια από κάτω μπορεί να βολέψει περιοδικά, σουπλά, σουβέρ, τράπουλες και άλλα πολλά. Χρησιμοποιείστε μικρά καλάθια μέσα στα συρτάρια για να είναι τα πράγματα σας τακτοποιημένα.

– Ένα κομψό μπαούλο πίσω από τον καναπέ, μπορεί να χωρέσει ριχτάρια, μαξιλάρια, παλιές κουρτίνες και καλύμματα για τους καναπέδες ή ακόμη και παλιά περιοδικά, βιβλία, αναμνηστικά από ταξίδια κ.λ.π. Επίσης, εάν το σπίτι δεν έχει γραφείο, μπορείτε εδώ να τακτοποιήσετε όλα τα χαρτιά του σπιτιού (λογαριασμούς, χαρτιά της εφορίας κ.α.).

Στην κουζίνα

Για να γίνει η κουζίνα σας λειτουργική πρέπει να εκμεταλλευτείτε κάθε εκατοστό του ελεύθερου χώρου.

– Εάν υπάρχει κενός τοίχος, κρεμάστε ένα μεγάλο πλέγμα με ράφια και τοποθετήστε τα μπαχαρικά, τον καφέ και τη ζάχαρη, το λάδι και το ξύδι και όλα τα μπουκαλάκια και τα βαζάκια που συνήθως καλύπτουν τον πάγκο εργασίας ή το χώρο δίπλα από τον νεροχύτη.

– Τοποθετήστε συρμάτινα πλέγματα με κρεμάστρες ή στενά ραφάκια στο πίσω μέρος από τις πόρτες των ντουλαπιών και τοποθετήστε τα καπάκια από τις κατσαρόλες, πιάτα που δεν χρησιμοποιείτε συχνά, φλιτζάνια ή εργαλεία της κουζίνας.

– Τακτοποιήστε τα μακαρόνια, το ρύζι, το αλεύρι και τα τρόφιμα με μεγάλη διάρκεια ζωής σε πλαστικά κοντέινερ που στοιβάζονται. Διατηρούνται καλύτερα και γλιτώνουν πολύ χώρο.

– Δημιουργήστε χώρο εργασίας προσθέτοντας ένα κινητό πάγκο με ράφια από κάτω, στα οποία μπορείτε να αποθηκεύετε προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως κρεμμύδια, πατάτες, φρούτα και λαχανικά που δεν χρειάζονται ψυγείο

Στο υπνοδωμάτιο

Εδώ είναι το ιδιωτικό σας βασίλειο και η τάξη, στη ντουλάπα και στα προσωπικά σας αντικείμενα, είναι υπερ-απαραίτητη για να βρίσκετε άκρη!

– Εκμεταλλευτείτε το χώρο κάτω από το κρεβάτι: χρησιμοποιείστε μεγάλα κουτιά για ρούχα, αξεσουάρ, παπούτσια και αντικείμενα που δεν χρησιμοποιούνται καθημερινά ή είναι εκτός εποχής.

– Οργανώστε σωστά την ντουλάπα σας. Χρησιμοποιήστε κουτιά και καλάθια, κρεμάστε στη μέσα πλευρά από τις πόρτες στενές κρεμάστρες για γραβάτες, ζώνες ή φουλάρια ή πάνινες κρεμαστές παπουτσοθήκες και χρησιμοποιήστε τις για κάλτσες, τσάντες, γάντια, κασκόλ κ.λπ.

– Ένα μπαούλο από μπαμπού, ρατάν ή ξύλο στα πόδια του κρεβατιού, μπορεί να αποθηκεύσει κουβέρτες, παπλώματα και καλύμματα ή τα μάλλινα ρούχα σας.

Στο παιδικό δωμάτιο

Χίλια δυο ψιλοπράγματα διεκδικούν το χώρο τους σ’ αυτό το δωμάτιο. Γι΄ αυτό:

– Προτιμήστε κρεβάτι με ενσωματωμένα συρτάρια από κάτω. Αποθηκεύστε εκεί τα κλινοσκεπάσματα και τα ογκώδη παιχνίδια.

– Χρησιμοποιείστε μεγάλα πλαστικά κουτιά για τα παιχνίδια και τακτοποιήστε τα στο κάτω μέρος της ντουλάπας.

– Σκεφτείτε… κάθετα και κρεμάστε οτιδήποτε μπορείτε στον τοίχο: κρεμάστε χαμηλά ράφια για βιβλία, περιοδικά, λούτρινα κουκλάκια και παιχνίδια πρώτης ανάγκης και πιο ψηλά για πράγματα που δεν χρησιμοποιεί το παιδί συχνά.

– Τοποθετήστε μια κρεμάστρα πίσω από την πόρτα του δωματίου για τα μπουφάν που χρησιμοποιούνται καθημερινά.

Στο μπάνιο

Εδώ τα πράγματα είναι πιο δύσκολα αλλά με κάποια απλά τρικ θα βρείτε την άκρη!

– Εάν το μπάνιο δεν έχει ντουλάπια, τοποθετήστε καλάθια που κλείνουν κάτω από τον νιπτήρα και όπου υπάρχει ελεύθερος χώρος και αποθηκεύστε απορρυπαντικά, έξτρα χαρτιά υγείας, σαπούνια, σαμπουάν, ακόμη και τις καθαρές σας πετσέτες.

– Κρεμάστε πλέγματα με ράφια όπου υπάρχει ελεύθερος τοίχος -ακόμη και πάνω από την τουαλέτα- και τακτοποιήστε ό,τι μπορείτε εκεί.

– Κρεμάστε δίπλα από τον νιπτήρα μια μικρή ξύλινη κάβα: αντί για κρασιά τακτοποιήστε εκεί τυλιγμένα σε ρολό τα πετσετάκια για τα χέρια και δημιουργείστε τη δική σας πρακτική διακόσμηση!