Πόσο χαρούμενους σας κάνει το σπίτι σας;

Πόσο χαρούμενους σας κάνει το σπίτι σας;

Το σπίτι μου! Ο χώρος μου! Η φωλιά μου!  Όπως και να το έχουμε στο μυαλό μας όπως και να το ονομάζουμε ένα είναι το ζητούμενο: Όταν μπαίνουμε στο σπίτι μας να πλημμυρίζουμε από θετικά συναισθήματα, ανεξάρτητα από το τι μας συμβαίνει.  Είναι όμως έτσι;

Τα σπίτια όπως και όλα γύρω μας έχουν “ενέργεια”. Αναφέρομαι σ’ αυτή τη δύναμη που υπάρχει παντού και επηρεάζει τα συναισθήματα και τη διάθεση μας. Πόσες φορές έχετε σηκωθεί το πρωί και αισθάνεστε κουρασμένοι και κακόκεφοι; Πόσες φορές έχετε αισθανθεί ότι “το σπίτι σάς πλακώνει”; Έχετε αναλογισθεί τι μπορεί να φταίει; Πού οφείλονται όλα αυτά τα αρνητικά “σημάδια”;

Θα πρέπει κατ αρχήν να συμφωνήσουμε ότι και το σπίτι μας όπως όλα γύρω μας, έχει τη δική του “ενέργεια” . Και την ενέργεια αυτή, κι εμείς, την επηρεάζουμε με θετικό ή αρνητικό φορτίο.  Φυσικά δεν χρειάζεται να αναλύσουμε τι σημαίνει αυτό, και πώς μπορεί το “σπίτι μου σπιτάκι μου” να μετατραπεί σε “δεν με χωράει ο τόπος!” Το ευχάριστο σε όλο αυτό είναι ότι σε αντίθεση με τα όσα συμβαίνουν στην πεζή και σκληρή καθημερινότητα μας, εδώ έχουμε το πάνω χέρι. Από εμάς και μόνο εξαρτάται αν το σπίτι μας θα είναι πραγματικά το καταφύγιο μας, το απάνεμο λιμάνι μας,  μετά από τις ολοήμερες μάχες μας.

Πάμε λοιπόν για τις μεγάλες αλλαγές. Για να αλλάξουμε κάτι, πρέπει πρώτα να το εντοπίσουμε και να το συνειδητοποιήσουμε.

Βήμα 1ο : ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Πάρτε χαρτί και μολύβι. Κλείστε τα μάτια και φανταστείτε ότι μπαίνετε μέσα στο σπίτι σας μετά από μία εξαιρετικά δύσκολη μέρα. Δουλειά, εξωτερικά ραντεβού γυμναστήριο, ψώνια… Το σπίτι σας είναι όπως είναι κάθε μέρα. Μπορεί να είναι τακτοποιημένο, μπορεί να είναι άνω – κάτω, δεν έχει σημασία. Ανοίγετε την πόρτα και μπαίνετε μέσα. Τι νιώθετε; Ένταση ή χαλάρωση; Είστε χαρούμενοι, νευρικοί, αγχωμένοι; Και όσο προχωράτε προς τα μέσα και τους υπόλοιπους χώρους, είναι καλυτέρα ή χειρότερα; Κυριαρχεί το αίσθημα ασφάλειας, χαράς και ανακούφισης, ή συνεχίζεται η δυσαρέσκεια και το βάρος;  Με απλά λόγια σημειώστε στο χαρτί  όλα όσα νιώθετε. Μην σκεφθείτε δεύτερη φορά και μην φέρνετε στο μυαλό σας συνδυαστικά γεγονότα για να δικαιολογήσετε αυτά που γράφετε.

Συνεχίστε την νοερή σας βόλτα και περάστε από δωμάτιο σε δωμάτιο. Για να είστε σίγουροι ότι “περπατάτε” σε όλο το σπίτι, ακουμπήστε νοερά ακόμα και τους τοίχους. Έτσι είναι σίγουρο ότι δεν θα παραλείψετε κάποιο σημείο που ξέρετε καλά ότι σας προκαλεί αρνητικές σκέψεις.

Σημειώνετε τα συναισθήματα [που σας προκαλεί ο κάθε χώρος ή και για συγκεκριμένα σημεία μέσα στον κάθε χώρο. Βήμα – βήμα και με κάθε λεπτομέρεια. Για παράδειγμα, μπορεί να είστε μέσα στο υπνοδωμάτιο και να νιώθετε γαλήνη αλλά πλησιάζοντας την ντουλάπα σας να αλλάξει η διάθεση σας. Μπορεί να είστε στο σαλόνι , να βλέπετε τα αγαπημένα σας αντικείμενα και να πλημμυρίζετε χαρά, αλλά πλησιάζοντας στο σημείο που αφήνετε τους…  λογαριασμούς σας να αλλάξετε και πάλι διάθεση.

Τώρα, βαθμολογήστε κάθε χώρο από το -10 έως +10

Εννοείται ότι αν οι βαθμολογίες είναι +10 ή κοντά σε αυτή, αν είστε ανάμεσα στους τυχερούς που πραγματικά το σπίτι τους είναι το καταφύγιο τους και ίσως θα πρέπει να μας καλέσετε να σας επισκεφθούμε! Σε άλλη περίπτωση: Πηγαίνετε στο δωμάτιο που συγκέντρωσε την μικρότερη βαθμολογία. Κλείστε πάλι τα μάτια και φέρτε στο μυαλό σας κομμάτι-κομμάτι τον χώρο.

Βήμα 2ο:  ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ

Αισθητικά στοιχεία: Χρώματα, σχέδια ντουλαπιών, μυρωδιές, φωτεινότητα, υφάσματα, ακόμα και η θερμοκρασία του χώρου μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματα μας. Αγγίξτε τα έπιπλα. Είναι αυτά που σας γεμίζουν ικανοποίηση ή είναι κατεστραμμένα ή μεταλλικά και αποκρουστικά…

Χρησιμότητα: Πόσες φορές έχουμε προχωρήσει σε αγορές αντικειμένων που   αργότερα καταλάβαμε ότι απλά… πετάξαμε τα χρήματα μας; Πράγματα μικρά ή μεγάλα που τελικά είτε δεν φάνηκαν ποτέ χρήσιμα, ή απλά δεν ήταν αυτό που φανταζόμασταν όταν με άνεση δίναμε την πιστωτική μας κάρτα!

Οργάνωση: Απόλυτη τάξη ή απόλυτη αναταξία. Τι θα ήταν προτιμότερο από τα δύο;  Μάλλον ερώτηση παγίδα αφού τα δύο αυτά άκρα μπορούν κάλλιστα να υπονομεύσουν την καλή μας διάθεση. Σκεφτείτε: ένα δωμάτιο όπου επικρατεί το χάος, πεταμένα πράγματα δεξιά και αριστερά, ή ρούχα έξω από τις ντουλάπες και σημειώσεις πάνω στη σκόνη των ραφιών! Ουάου! Στον αντίποδα, νιώστε τα συναισθήματα σας όταν μπαίνετε σε ένα δωμάτιο που μοιάζει περισσότερο με δωμάτιο υψηλής φροντίδας νοσοκομείου και που η μυρωδιά του αντισηπτικού κυριαρχεί. Τώρα επιλέξτε!

Διακόσμηση sur mesure: Η εικόνα γύρω σας είναι υπέροχη. Όμορφα έπιπλα και μικροαντικείμενα όμορφες γωνιές, σπίτι ζεστό και αντικειμενικά ευχάριστο. Τότε εσείς γιατί αισθάνεστε τόσο “βαριά” όταν μπαίνετε μέσα; Σκεφτείτε: Ποιος ευθύνεται για τη διακόσμηση; Μήπως ο πρώην σας; Μήπως εκτός από τα καταπληκτικά γεμιστά που “αντιγράψατε” από την μητέρα σας, υιοθετήσατε και το γούστο της; Όπως και να έχει, είναι σημαντικό τα πάντα γύρω μας να είμαστε…εμείς. Οι δικές μας προσωπικές επιλογές. Μήπως ήρθε ο καιρός να διακοσμήσουμε ξανά τον χώρο μας βασισμένοι αποκλειστικά στη δική μας διάθεση και έμπνευση;

Βήμα 3ο: Η ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΛΥΣΗ

Ωραία.  Κάναμε τα απαραίτητα πρώτα βήματα. Ξέρουμε τι μας ενοχλεί και πάμε τώρα να το διορθώσουμε . Ξεκινάμε από τον χώρο που μας προκαλεί τη μικρότερη ευχαρίστηση, δηλαδή τον χώρο στον οποίο βάλαμε τη μικρότερη βαθμολογία.

Σε μία στήλη γράφουμε τα ΕΠΙΘΕΤΑ που τον χαρακτηρίζουν.  Για παράδειγμα: Θορυβώδης, ακατάστατος, καταθλιπτικός.

Σε μια δεύτερη στήλη γράφουμε τα ΑΝΤΙΘΕΤΑ.  Προφανώς : ήσυχος, τακτοποιημένος, χαρούμενος.

Εν συνεχεία σημειώστε στο χαρτί τα αντικείμενα που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε προκειμένου να μεταμορφώσετε τον χώρο σας σε ήσυχο, τακτοποιημένο και χαρούμενο. Για να είναι τακτοποιημένος π.χ. ο χώρος μπορεί να χρειάζεται κουτιά αποθήκευσης, περισσότερο χρώμα για  να γίνει χαρούμενος, ένα καλύτερο παράθυρο για να περιορίσετε την ηχορύπανση ή ακόμα και μία ταπετσαρία που θα μπορούσε κάπως να μονώσει το δωμάτιο. Σε κάθε περίπτωση φέρτε στο μυαλό σας μικρές και εύκολες διακοσμητικές παρεμβάσεις προκειμένου να αποκτήσετε το σπίτι εκείνο που όχι μόνο ονειρεύεστε αλλά που πραγματικά θα γίνει το ησυχαστήριο σας!

Και επειδή μπορεί να ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που δύσκολα προχωρούν σε αλλαγές ακόμα κι αν γνωρίζουν ότι είναι για το καλό τους, μην κάνετε περισσότερες από μία ή δύο αλλαγές σε μικρό χρονικό διάστημα. Ξεκινήστε, με μικρά βήματα και νιώστε τη διαφορά.

Προσαρμογή από : www.oprah.com   Is your house make you happy http://www.oprah.com/home/martha-beck-on-making-a-happy-house