close

Παιδί και κατοικίδιο: 5 λόγοι για να πεις ΝΑΙ!

Πόσα παιδάκια όταν βλέπουν ζώα, ενθουσιάζονται; Ποιο παιδί δεν απολαμβάνει την παρέα με ένα σκυλάκι ή ένα γατάκι; Ακόμη και όταν αφήνετε τα μικρά σας στις πλατείες για να παίξουν ελεύθερα, εκείνα θα τρέξουν να πιάσουν τα περιστέρια που βρίσκονται τριγύρω! Είναι γεγονός , πως όλα τα παιδιά από την φύση τους αγαπούν τα ζώα και απολαμβάνουν την συντροφιά μαζί τους. Δεν είναι τυχαίο ότι όλα τα παιδάκια διαλέγουν για λούτρινα παιχνίδια ζωάκια! Παρακάτω θα σας δώσω 5 πoλύ καλούς λόγους για να μεγαλώσετε το παιδί σας με ένα κατοικίδιο.

Τα κατοικίδια και η γνωστική ανάπτυξη του παιδιού

Εκτός από συντροφικότητα, το κατοικίδιο θα προσφέρει ουσιαστική επικοινωνία στο παιδί σας. Και τι εννοώ; Παρόλο που η λεκτική επικοινωνία χαρακτηρίζεται ως η κορυφαία και πολυπλοκότερη μορφή επικοινωνίας, η μη λεκτική είναι εξίσου σημαντική. Βασική προϋπόθεση της, είναι να υπάρχει οπτική επαφή μεταξύ πομπού (αποστολέα) και δέκτη (παραλήπτη),  κάτι που επιτυγχάνεται επιτυχώς με ένα παιδί και ένα κατοικίδιο (κυρίως αν το κατοικίδιο είναι σκύλος). Τα παιδιά με αυτό τον τρόπο, μαθαίνουν να αντιλαμβάνονται και να επικοινωνούν άμεσα, ενισχύοντας πολλές πτυχές της μετέπειτα κοινωνικής τους συμπεριφοράς.

Συνεχίζοντας με την κοινωνική ανάπτυξη…

Ακόμη και τα πιο «κλειστά» παιδιά, θα «ξεκλειδώσουν» μέσα από την καθημερινότητα με ένα ζωάκι δίπλα τους. Αφήστε τα παιδιά σας να βγάζουν βόλτα εκείνα, τα κατοικίδια σας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να ενισχυθεί η αυτοπεποίθησή τους! Θα γίνουν πόλος έλξης των άλλων παιδιών στην διάρκεια της βόλτας τους. Θα ξεκινήσει μία περίοδος κοινωνικοποίησης και αποδοχής για το μικρό σας. Θα είναι πολύ πιο εύκολο για εκείνο να επικοινωνήσει με τους άλλους ανθρώπους.

Η συναισθηματική τους ανάπτυξη θα είναι πιο ουσιαστική

Το ζωάκι θα προσφέρει απλόχερα αγάπη και φροντίδα (συναισθηματική) στο παιδί. Θα είναι πάντα δίπλα του να το στηρίζει και να του χαρίζει στιγμές ευτυχίας και γέλιου! Το μικρό σας θα λαμβάνει ένα αίσθημα ασφάλειας και υποστήριξης , ακόμη και όταν εσείς δεν είστε εκεί. Θα είναι δίπλα του στα όμορφα και τα άσχημα.

* Έρευνα έχει δείξει ότι παιδιά που μεγαλώνουν με σκύλο, βλέπουν λιγότερο συχνά εφιάλτες. Και αυτό συμβαίνει γιατί νιώθουν ασφάλεια!

Ενισχύεται η αυτοεκτίμησή και ο αυτοσεβασμός των μικρών σας

Αφήστε χώρο και χρόνο στο παιδί σας, να αναλάβει κάποιες από τις ευθύνες που έχει η απόκτηση ενός κατοικίδιου. Έτσι, το παιδί θα κατανοήσει πως θα πρέπει να μάθει να είναι υπεύθυνο και να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ζώου. Θα γίνει φροντιστής, ενισχύοντας την αυτοεκτίμηση και τον αυτοσεβασμό του.

Πολλά παιδιά, μεγαλώνοντας με ζωάκια τείνουν να βελτιώνουν τις σχολικές τους επιδόσεις και κατ’επέκταση την αυτοπεποίθηση τους. Τα περισσότερα από τα παιδάκια έχουν την συνήθεια να διαβάζουν «δυνατά» στα κατοικίδια τους, χωρίς να έχουν το άγχος της κριτικής του ακροατή. Έτσι, συνεχίζουν ακάθεκτα την ανάγνωση και μάλιστα με ευχαρίστηση και αυτοπεποίθηση.

Παιδιά με αυτισμό και κατοικίδια

Τα κατοικίδια βοηθούν τα παιδιά με αυτισμό να εξοικειωθούν στην επαφή με άλλους ανθρώπους και στην άμεση επικοινωνία μαζί τους. Περνώντας χρόνο με τα ζώα, τα παιδιά μαθαίνουν να είναι πιο ήρεμα. Αυτή η μη λεκτική επικοινωνία που προαναφέραμε, μοιάζει να είναι το κλειδί στην πόρτα της πραγματικότητας γι’αυτά τα παιδιά.

Σκεφτείτε λοιπόν, τα οφέλη απόκτησης ενός κατοικίδιου. Σκεφτείτε το καλά αν είστε έτοιμοι γι’αυτό το βήμα. Όλα τα ζώα είναι άξια σεβασμού και προσοχής. Μέσα από αυτό, τα παιδιά θα μάθουν τις αξίες της ηθικής ευθύνης και της ενσυναίσθησης. Και σας ρωτώ, είναι τελικά  προτιμότερο τα παιδιά να παίζουν με λούτρινα ζωάκια;

Καλη σας ανάγνωση!

 

 


Η Έλλη Χατζηπαζαρλή είναι ψυχολόγος, απόφοιτος του UEL (UNIVERSITY OF EAST LONDON), του Τμήματος Ψυχολογίας - BSc(Hons) Psychology. Μετεκπαιδεύτηκε στα ψυχομετρικά τεστ και πιο συγκεκριμένα, στις προβολικές δοκιμασίες TAT & CAT (ThematicApperception test & Children’s Apperception Test) και στο Ιχνογράφημα παιδιών και ενηλίκων, στο κέντρο διεπιστημονικής και ερευνητικής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης παιδιών και ενηλίκων (ΔΙΚΕΨΥ). Έπειτα, ολοκλήρωσε με επιτυχία μία ακόμη μετεκπαίδευση και ειδικεύτηκε στην κλινική αξιολόγηση ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικής κακοποίησης μέσω προβολικών διαγνωστικών εργαλείων, στο κέντρο ψυχολογίας Animus Corpus. Έχει παρακολουθήσει επιπλέον σεμινάρια σχετικά με το Selfie Syndrome, Bullying in schools και άλλα. Έχει συμμετάσχει εθελοντικά ως βοηθητικό προσωπικό - ψυχολόγος, στον οίκο υπέρ ενηλίκων, "Κωστοπούλειος Στέγη" στο νομό Σερρών , και στην Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ, στην Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο της πρακτικής της άσκησης συνεργάστηκε σε ιδιωτικό ιατρείο ψυχιατρικής στην Θεσσαλονίκη και έπειτα στις Σέρρες. Είναι μέλος του συλλόγου BPS (British psychological Society).

INSTAGRAM FEED