Παιδιά και κατοικίδια: ΝΑΙ ή ΟΧΙ;
Παιδιά και κατοικίδια.. Χμμμ! Το θέμα είναι γενικά αμφιλεγόμενο και κάποιες φορές φέρνει εντάσεις στη παρέα.
Εγώ απαντώ ΝΑΙ με όλα τα γράμματα της λέξης κεφαλαία! Και το λέω γιατί έχω έναν λύκο που μπροστά στην τετράχρονη κόρη μου μετατρέπεται σε πρόβατο. Είχα αρκετές αρνητικές αντιδράσεις γι’ αυτό, αλλά επέμεινα στην άποψη: «το σκυλί και το παιδί όπως το μάθεις». Επίσης πιστεύω ότι κανένας σκύλος – με εξαίρεση 2-3 ράτσες που έχουν στο DNA τους την επιθετικότητα- δεν είναι επιθετικός αν δεν τον μάθουμε εμείς να είναι , ή αν δεν έχει υποστεί ο ίδιος επιθετικότητα και κακομεταχείριση.
Επέμεινα λοιπόν στην άποψή μου και… δικαιώθηκα!
Εννοείται πως υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει επίβλεψη όταν το παιδί μου και ο Έκτoρας είναι στον ίδιο χώρο και επίσης, είναι αλήθεια πώς κατέβαλα αρκετές προσπάθειες για να μάθουν να συνυπάρχουν τόσο αρμονικά.
Οι κόποι μου όμως ανταμείφθηκαν και με το παραπάνω καθώς η μικρή μου χάρη στην συναναστροφή της με τον σκύλο μας έχει μάθει τόσο πολλά και παίρνει καθημερινά τόσες χαρές. Mόνο την έκφρασή της – αξία ανεκτίμητη- να βλέπατε όταν πρωτοφέραμε την μικρή «γουνομπαλίτσα» μας στο σπίτι θα καταλαβαίνατε πόσο μεγάλη ήταν η χαρά του παιδιού μας.
Μέσα από την σχέση της με τον Έκτoρα η μικρή μου έχει μάθει:
- Να είναι υπεύθυνη, ξέρει πότε πρέπει να του βάλουμε φαΐ, νερό, να τον χτενίσουμε, κλπ.
- Έχει μάθει να σέβεται τον χώρο του, να μην παίρνει τα πράγματά του.
- Και επίσης έχει αποδεχτεί ότι το σκυλάκι δεν είναι παιχνίδι και έχει και αυτό τις ορέξεις του και τις διαθέσεις του, και έτσι σέβεται ο ένας τον άλλο.
Εκτός από όλα αυτά που προσφέρουν τα κατοικίδια στα παιδιά μας και είναι εμφανή, υπάρχουν και άλλα πολλά οφέλη στην ψυχολογία του παιδιού όπως έχουν δείξει πολλές σχετικές έρευνες:
- Το κατοικίδιο μπορεί να εξασφαλίσει ένα συναίσθημα ασφάλειας και συνεχόμενης παρουσίας, βοηθώντας το παιδί και συνοδεύοντάς το στα διάφορα εξελικτικά στάδια (άγχος αποχωρισμού, απουσίες μελών οικογένειας, αντιζηλίες αδελφών).
- Tα παιδιά μαθαίνουν πιο ανώδυνα να εκφράζονται, να “δένονται” συναισθηματικά και να σέβονται τις ανάγκες μιας άλλης ζωής
- Μαθαίνοντας από νωρίς στο παιδί τον σεβασμό προς τα ζώα, του προσφέρουμε ένα πολύτιμο εφόδιο για ένα σωστό τρόπο συμπεριφοράς απέναντι στους άλλους.
- Τα παιδιά μαθαίνουν να παρατηρούν, να αντιλαμβάνονται και να ανταποκρίνονται κατάλληλα στη μη λεκτική συμπεριφορά των κατοικίδιων ζώων, ενισχύοντας έτσι την επικοινωνία τους σε όλες τις μελλοντικές διαπροσωπικές τους σχέσεις.
Θα μπορούσα όλη την ημέρα να γράφω για τα οφέλη των κατοικίδιων στη ζωή των παιδιών μας. Το πιο σημαντικό είναι ότι προσφέρουν στα παιδιά μας έναν κόσμο αληθινό και συναισθηματικά γεμάτο, καθώς επίσης και αυτά τα υπέροχα πλατιά χαμόγελα που μένουν αναλλοίωτα στην μνήμη.
Βέβαια πρέπει να διασφαλίσουμε κάποιες προϋποθέσεις πριν πάρουμε κατοικίδιο:
- Κατ’ αρχήν να το θέλουμε και εμείς και όχι μόνο τα παιδιά μας.
- Το μέγεθος και το είδος του κατοικίδιου μας να είναι ανάλογο με τον χώρο και την φροντίδα που μπορούμε να του προσφέρουμε.
- Και το πιο σημαντικό να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα ακόμη… παιδί! Γιατί ο σκύλος, όσο και αν μεγαλώσει παραμένει μικρό παιδί που έχει τις ίδιες ανάγκες με το δικό μας.
Από την τρελομπουκίτσα και την χνουδόμπαλα… πολλές “πατουσένιες” αγκαλιές!!!