Κουζινομαγειρέματα με…  τα μικρά σας !

Κουζινομαγειρέματα με…  τα μικρά σας !

Τώρα που το καλοκαίρι πλησιάζει και ο ελεύθερος χρόνος των μικρών σας αυξάνεται, είναι καιρός για κουζινομαγειρέματα μαζί τους !

Είναι γεγονός ότι ακόμη και αν εσείς αποφεύγετε να τα προσκαλέσετε να μαγειρέψετε παρέα (σκεπτόμενες την ακαταστασία που θα προκληθεί) , εκείνα ξετρελαίνονται! Όμως  αν το καλοσκεφτούμε τα οφέλη είναι πολλά.

Ο κυριότερος λόγος είναι η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των παιδιών, μέσα από την ευθύνη που αναλαμβάνουν να φέρει εις πέρας την διαδικασία του μαγειρέματος. Θα νιώσουν ικανοποίηση βλέποντας εσάς να τα επιβραβεύετε για την προσπάθεια τους και την δημιουργικότητα που δείχνουν! Βοηθήστε τα να καταλάβουν, ότι μόνο ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της συνταγής (που εκείνο επέλεξε κατά προτίμηση) , θα καταφέρει να φτιάξει κάτι νόστιμο. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά μας μαθαίνουν να είναι υπεύθυνα και υπάκουα σε κανόνες, όπως για παράδειγμα να μην ακουμπούν την φόρμα του κέικ μόλις βγει από τον φούρνο, για να μην καεί το χέρι τους, ή να μάθουν να πιάνουν το ποτήρι σωστά για να μην πέσει και σπάσει.

Επιπλέόν η επαφή των παιδιών με πρώτες ύλες, όπως είναι τα λαχανικά ή τα φρούτα, τα βοηθά να γνωρίσουν καλύτερα τι τρώνε! Επικοινωνήστε με τα παιδιά σας σε όλη την διαδικασία. Ενημερώστε τα για τα οφέλη του κάθε υλικού, για την πολύτιμη βοήθεια των παραπάνω κατηγοριών (λαχανικά, φρούτα) στον οργανισμό μας, παίξτε με τα χρώματα, κάντε συνδυασμούς και τα παιδιά θα ξετρελαθούν από την πρώτη στιγμή!

Τα χρώματα που θα επιλέξει το παιδί να βάλει στο πιάτο, το μέγεθος ακόμη και η σειρά που θα τα τοποθετήσει, θα το μαγέψουν! Θα μάθει να αναγνωρίζει τις τροφές και πώς τελικά φτιάχνονται όλα όσα του προσφέρατε μέχρι τώρα.

*Tip : Ενισχύετε έτσι και την υγιεινή διατροφή των παιδιών σας, βάζοντας το στη διαδικασία να επιλέξει εκείνο ποιο φρούτο ή λαχανικό του αρέσει περισσότερο!

Μαγειρεύοντας με τα μικρά σας , είναι μία καλή ευκαιρία για μάθηση.

Το ξέρω… δεν το έχετε σκεφτεί οι περισσότεροι γονείς ! Όμως ακόμη και από πολύ μικρή ηλικία το παιδί θα μάθει να μετράει χωρίς ιδιαίτερο κόπο, μιας και όλες οι συνταγές έχουν αριθμούς και ποσότητες. Μέσα σε λίγο καιρό, θα αναγνωρίζει τα νούμερα και θα μετράει  με τα δαχτυλάκια του, καθώς θα εξοικειωθεί μέσα σε όλη αυτή την διαδικασία της παιχνιδο-μαγειρικής !

Για το τέλος, άφησα ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι: τις αναμνήσεις !

Σκεφτείτε πόσες φορές νοσταλγήσατε τα παιδικά σας χρόνια, μέσα από μία μόνο μυρωδιά; Μέσα από ένα κλασσικό και απλό φαγητό που ζητούσατε από τη μαμά σας; Δημιουργήστε λοιπόν κι εσείς με τη σειρά σας, τέτοιες αναμνήσεις στο παιδί σας, ή και ακόμη καλύτερες, μαγειρεύοντας μαζί τους σε κάθε ευκαιρία!

Οπλιστείτε με φαντασία και αφήστε στην άκρη την ακαταστασία!

Καλά κουζινομαγειρέματα και καλή επιτυχία!