Μάθε το παιδί σου να μοιράζεται
Θα έδινες το πανάκριβο ολοκαίνουργιο κινητό σου σε έναν παντελώς άγνωστο να το κρατήσει; Φαντάζομαι πως όχι. Οπότε γιατί απαιτείς απο το παιδί σου να μοιραστεί το παιχνίδι του με το άλλο παιδάκι στο πάρκο;
Μην σου φαίνεται ακραίος ο παραλληλισμός. Για τα νήπια το να μοιραστούν τα παιχνίδια τους με άλλα νήπια είναι κάτι το τρομέρα δύσκολο και όπως θα διαπιστώσεις στη γονεϊκή σου καριέρα το ότι λες κάτι δεν έχει απολύτως καμία σημασία (spoiler alert για την εφηβεία).
Σίγουρα κανείς δεν θέλει να μεγαλώσει εγωιστές και ιδιοτελείς ανθρώπους αλλά επειδή δεν δίνει την μπάλα του δεν σημαίνει ότι είναι κακοποιό στοιχείο… Είναι απλά παιδί!
Μπορείς να του πεις όλα τα κλασσικά για να το πείσεις να μοιραστεί όμως αποδέξου ότι είναι δικαίωμα του να αποφασίσει για τα δικά του πράγματα όπως κάνεις και εσύ με τα δικά σου. Αναγνώρισε του το δικαίωμα αυτό και κάνε ένα βήμα πίσω. Βοηθάει πολύ να μη σκέφτεσαι πάντα σαν γονιός αλλά να μπαίνεις στη θέση του παιδιού.
Ωραία η γονεϊκη θεωρία, αυτή που σου αράδιαζαν οι γονείς σου (μπλαμπλαμπλα) αλλά ακόμα καλύτερη είναι η πράξη. Δώσε το παράδειγμα απο τις πράξεις σου. Γίνε αυτό που θες να γίνει το παιδί σου. Έχε φίλους για να μάθει να έχει κι εκείνο, πρόσφερε για να μάθει να προσφέρει, να είσαι ανιδιοτελεής για να μάθει να είναι κι εκείνο.
Ξέρεις τι παθαίνω συχνά; Μιλάω πολύ… Της μιλάω πολύ και συζητάω και δίνω συμβουλές στη μικρή μου αλλά μερικές φορές δεν χρειάζεται. Γιατί τα παιδιά μας παρακολουθούν και αν εμεις δεν εφαρμόζουμε αυτά που λέμε τότε άδικα τα λέμε.