Και το σπίτι χρειάζεται αποτοξίνωση

Και το σπίτι χρειάζεται αποτοξίνωση

Περιορίζοντας την έκθεσή μας στις τοξίνες μειώνουμε τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, αλλεργιών, δερματοπαθειών, κ.λπ., ενώ παράλληλα προστατεύουμε και το περιβάλλον. Δεν χρειάζεται βέβαια να σας γίνει εμμονή η αποτοξίνωση του σπιτιού σας, και τελικά να σας προκαλέσει άγχος, γιατί το άγχος θα σας κάνει μεγαλύτερο κακό από τις τοξίνες του σπιτιού σας.

Απλώς εφαρμόστε σταδιακά όλα τα παρακάνω, αλλάζοντας σιγά-σιγά τις συνήθειες σας σχετικά με τον καθαρισμό του σπιτιού σας και γενικότερα με τη λειτουργία του.

  1. Αφήστε τα παπούτσια έξω από την πόρτα.

Ένα μεγάλο μέρος ρύπων, φυτοφαρμάκων και μόλυβδου μπαίνουν στο σπίτι μας μαζί με τα παπούτσια. Έχετε πάντα κοντά στην πόρτα του σπιτιού σας πολλά ζευγάρια παντόφλες ακόμα και για τους επισκέπτες σας και ζητήστε τους ευγενικά να αφήσουν τα παπούτσια τους απ’ έξω. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να κάνετε κάτι τέτοιο, φροντίστε να έχετε χαλάκια έξω και μέσα από την πόρτα σας όπου θα σκουπίζετε καλά τα παπούτσια σας, καθώς και πατάκια εδώ κι εκεί, ώστε να μεταφέρετε λιγότερα μικρόβια καθώς πηγαινοέρχεστε μέσα στο σπίτι.

  1. Διατηρείτε τον αέρα που κυκλοφορεί μέσα στο σπίτι καθαρό.

Ανοίγετε τα παραθυρόφυλλά και τις μπαλκονόπορτες διάπλατα τουλάχιστον για 20 λεπτά πρωί, μεσημέρι και βράδυ. Βάλτε στο σπίτι γλάστρες με πλατύφυλλα φυτά  εσωτερικού χώρου που απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα. Απομακρύνετε τις μυρωδιές χρησιμοποιώντας μαγειρική σόδα και όχι απορρυπαντικά. Βάλτε σε μικρά μπολ που θα τοποθετήσετε εδώ κι εκεί μέσα στο σπίτι κλαδάκια δεντρολίβανου και φασκόμηλου για να προσθέσετε μια ευχάριστη μυρωδιά μέσα στο σπίτι. Καθαρίζετε συχνά τα φίλτρα του air condition και κάνετε ολοκληρωμένο service και επαγγελματικό καθαρισμό

  1. Αντικαταστήστε ολοκληρωτικά ή τουλάχιστον εν μέρει τα καθαριστικά που χρησιμοποιείτε στο σπίτι σας με πιο φιλικά για το περιβάλλον προϊόντα.

Έτσι θα προστατέψετε όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και την υγεία σας. Εξ άλλου αυτά τα οικολογικά καθαριστικά είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα χημικά. Επίσης χρησιμοποιείστε ως καθαριστικά το ξύδι ως λευκαντικό και κατά των αλάτων, τη μαγειρική σόδα για καθαρισμό του ψυγείου, του πλυντηρίου, των πλακακιών, του τοίχου-, το οξυζενέ για απομάκρυνση λεκέδων.

  1. Μειώστε δραστικά τα πλαστικά αντικείμενα.

Αντικαταστήστε τα πλαστικά μπολ, πιάτα, ποτήρια, φλυτζάνια, μπουκάλια με γυάλινα ή κεραμικά. Ορισμένα είδη πλαστικών ενοχοποιούνται για καρκινογενέσεις. Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε πλαστικές σακούλες. Μην τυλίγετε τα φαγητά σε πλαστική μεμβράνη. Αποφύγετε την πλαστική κουρτίνα μπάνιου- δεν χάθηκε ο κόσμος να βραχεί λίγο το πάτωμα όταν κάνετε ντους.

  1. Ξεσκονίζετε και σκουπίζετε με την ηλεκτρική σκούπα τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα.

Περισσότερη σκόνη σημαίνει περισσότερες τοξίνες. Έπιπλά, κουρτίνες, καναπέδες, πολυθρόνες, χαλιά, ριχτάρια, όλα χρειάζονται καλό ξεσκόνισμα και σκούπισμα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

  1. Εξαφανίστε την υγρασία.

Ελέγξτε σε ποια σημεία των τοίχων του σπιτιού σας υπάρχει υγρασία, ειδικά τα εντοιχισμένα ντουλάπια καθώς και τα σημεία κάτω από τους νιπτήρες, τους νεροχύτες και γύρω από την μπανιέρα. Η συσσώρευση υγρασίας ενθαρρύνει την ανάπτυξη μούχλας ακόμα και αν δεν τη βλέπετε.

  1. Βάλτε φίλτρο νερού σε μία ή περισσότερες βρύσες, ή ακόμα καλύτερα στη γενική παροχή νερού.

Το νερό της βρύσης σας που περνάει από φίλτρο είναι καθαρό από πολλές βλαβερές ουσίες που υπάρχουν μέσα στις σωληνώσεις και γενικά στο περιβάλλον και είναι πιο υγιεινό από το εμφιαλωμένο.

  1. Αερίστε πρώτα τα ρούχα που φέρνετε από το καθαριστήριο πριν τα κρεμάσετε στη ντουλάπα.

Ως γνωστόν στο καθαριστήριο χρησιμοποιούν πολλές χημικές ουσίες για τον καθαρισμό των λεκέδων, ενώ αμέσως μετά τον καθαρισμό τοποθετούν τα ρούχα σε πλαστικές σακούλες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παραμένουν υπολείμματα χημικών ουσιών πάνω στα ρούχα. Όταν λοιπόν παίρνετε τα ρούχα από το καθαριστήριο αφαιρέστε αμέσως την πλαστική σακούλα και κρεμάστε τα για λίγη ώρα στη βεράντα πριν τα βάλετε στη ντουλάπα.

  1. Μην ανοίγετε την πόρτα σας στους τοξικούς ανθρώπους.

Τοξικοί άνθρωποι δεν είναι μόνο οι κακοί άνθρωποι. Είναι και οι θυμωμένοι, οι γκρινιάρηδες, οι καταστροφολόγοι, οι ζηλιάρηδες, οι δυστυχισμένοι. Αποφύγετέ τους γιατί αν τους βάλετε στο σπίτι σας θα σας προκαλέσουν συναισθηματική τοξικότητα, η οποία είναι ακόμα πιο επικίνδυνη από την περιβαλλοντική.