Είμαστε αναλφάβητοι… στην αγάπη!

Είμαστε αναλφάβητοι… στην αγάπη!

Οι γονείς και οι δάσκαλοί μας έχουν προσπαθήσει να μας μάθουν σχεδόν τα πάντα εκτός ίσως από το πιο βασικό: Το πώς να αγαπάμε! Και λέω – όχι εγώ αλλά η ίδια η ζωή και πολλάκις οι ψυχοθεραπευτές-  ότι είναι το πιο βασικό γιατί οι σχέσεις αγάπης διαρκούν σ’ ολόκληρη τη ζωή μας. Έτσι είμαστε καταδικασμένοι να τις διαχειριστούμε βασισμένοι σχεδόν αποκλειστικά στο γνωστό «το πάθημα γίνεται μάθημα».

Είμαι σίγουρη ότι αν μας είχαν μάθει στο σπίτι ή στο σχολείο πέντε θεμελιώδη πραγματάκια για τις σχέσεις αγάπης, θα είχαμε πληγωθεί και πληγώσει πολύ λιγότερες φορές, θα είχαμε πολύ πιο ελαφριά τραύματα, θα είχαμε γλυτώσει χρόνο και ενέργεια, θα μπορούσαμε να ζήσουμε περισσότερες χαρές στην προσωπική μας ζωή.

Και σαν να μην φτάνει που μας αφήνουν αναλφάβητούς στην αγάπη και στις ανθρώπινες σχέσεις, έρχονται τα παραμύθια, η παραδοσιακή κουλτούρα τα κοινωνικά στερεότυπα και τα ρομαντικά μυθιστορήματα, να μας βραχυκυκλώσουν ακόμα περισσότερο.

Όχι αγαπητοί φίλοι και φίλες ο έρωτας και η αγάπη δεν είναι «σε είδα με είδες, σε ερωτεύτηκα με ερωτεύτηκες, παντρευόμαστε κάνουμε παιδάκια και ζούμε το υπόλοιπο της ζωής μας ευτυχισμένοι». Οι ανθρώπινες σχέσεις θέλουν δουλειά και γνώση!

Όμως εμείς ξεκινάμε τη ζωή μας χωρίς καν μια θεωρητική προσέγγιση στο θέμα, καταδικασμένοι να απογοητευτούμε ξανά και ξανά, να κλάψουμε με μαύρο δάκρυ, να μετανιώσουμε, να γεμίσουμε ενοχές, να χάσουμε τον δρόμο μας, ακόμα και να χάσουμε την μεγάλη ευκαιρία της ζωής μας και να μην αναγνωρίσουμε το ιδανικό μας ταίρι, ακόμα και αν πέσουμε… μούρη με μούρη μαζί του!

Γι’ αυτό κι εγώ αποφάσισα να γράψω αυτό το μικρό εγχειρίδιο αγάπης μπας και γλυτώσουν λίγες ταλαιπωρίες οι νέοι και οι νέες που τυχόν θα το διαβάσουν.

Εννοείται ότι δεν είμαι ούτε κοινωνιολόγος, ούτε ψυχολόγος, ούτε έχω τόσο μεγάλη εμπειρία στην αγάπη, ώστε να δώσω και μαθήματα. Μια απλή δημοσιογράφος είμαι που ξέρει να αναζητάει τη γνώση, να την σταχυολογεί και να την μεταφέρει στο αναγνωστικό κοινό.

Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδήμονες του θέματος των ανθρωπίνων σχέσεων και ειδικότερα των σχέσεων αγάπης σας παραθέτω 12  από τα πιο σημαντικά πράγματα, που θεωρούν πολύ χρήσιμα στη προσπάθειά μας να διαχειριστούμε μια σχέση της αγάπης.

  1. Η αγάπη είναι μυστήριο γι’ αυτό μας μπερδεύει τόσο πολύ.

Η αγάπη είναι ένα περίπλοκο θέμα καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, σχετικούς με την προσωπικότητα των δυο ερωτευμένων, αλλά και με άσχετους  όπως είναι η καθημερινότητα και οι ανατροπές της. Δηλαδή ο κάθε άνθρωπος τη βιώνει διαφορετικά, ανάλογα με το παρελθόν και τα πιστεύω του, γεγονός που συχνά φέρνει δυσκολίες. Για την αντιμετώπισή τους από το ζευγάρι ή από τον καθένα ξεχωριστά, προκειμένου  να διατηρηθεί η αγάπη, χρειάζεται αφοσίωση, δέσμευση και σκληρή δουλειά και από τους δύο.

  1. Ο ρομαντισμός δεν εκδηλώνεται μόνο με κεριά και λουλούδια.

Ρομαντισμός είναι και όταν ο σύντροφός σας σάς νοιάζεται – σάς περιμένει στη στάση του λεωφορείου γιατί βρέχει κι εσείς ξεχάσατε την ομπρέλα σας. Κι όταν σάς συνοδεύει με χαμόγελο στις οικογενειακές ή κοινωνικές σας υποχρεώσεις, κι ας του είναι βαρετές. Κι όταν  αφήνει σημειώματα αγάπης κάτω από την πόρτα σας, για να τα βρείτε επιστρέφοντας στο σπίτι μετά από μια δύσκολη μέρα, επειδή εκείνος δεν θα μπορεί να είναι εκεί για να σάς συμπαρασταθεί.

  1. Το σεξ δεν απαιτεί μόνο έλξη και πόθο.

Το σεξ απαιτεί κατανόηση και λεπτούς χειρισμούς. Το είδος και ο ρυθμός της σεξουαλικότητας του ενός διαφέρουν τις περισσότερες φορές από του άλλου , δημιουργώντας προβλήματα ακόμα και συγκρούσεις. Το σεξ απαιτεί υπομονή και προσαρμογή της σεξουαλικότητας του ενός στη σεξουαλικότητα του άλλου.

  1. Η χαρά που παίρνετε μέσα στη σχέση δεν εξαρτάται τόσο από την αγάπη του συντρόφου σας για σας, αλλά κυρίως από τη δική σας αγάπη για εκείνον.

Για να νιώσετε ενθουσιασμένοι, ζωντανοί και πλήρεις μέσα σε μια σχέση αγάπης, πρέπει εσείς να αγαπάτε βαθιά και πραγματικά τον σύντροφό σας και να διακατέχεστε από την ανάγκη της προσφοράς. Αν όχι, όσο και αν σας αγαπάει εκείνος, δεν θα βιώσετε ποτέ το συναίσθημα «εδώ ανήκω»,  «εδώ ήθελα πάντα να βρίσκομαι».

  1. Η αγάπη είναι δώρο Θεού και ως τέτοιο απαιτεί την έκφραση της ευγνωμοσύνης σας.

Η ευγνωμοσύνη είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας και στη σχέση σας. Για κάθε όμορφη στιγμή που ζείτε με τον σύντροφό σας μην ξεχνάτε να εκφράζετε την ευγνωμοσύνη σας. Ακόμα καλύτερα καταγράφετε κάθε όμορφη στιγμή σε ένα τετράδιο. Στις δύσκολες ώρες, όταν θα νιώθετε ότι ο σύντροφός σας σάς έχει απογοητεύσει ή όταν σας περνάει από το μυαλό η σκέψη ότι η σχέση σας δεν είναι αυτή που θα θέλατε, ξεφυλλίστε αυτό το τετράδιο. Ίσως αλλάξετε γνώμη.

  1. Στην αγάπη, και γενικότερα στις ανθρώπινες σχέσεις, τα προβλήματα δεν λύνονται όταν είμαστε εκνευρισμένοι.

Όσο και αν νιώθετε την ανάγκη να βγάλετε από μέσα σας τα παράπονά σας και να βρείτε το δίκιο σας, κινδυνεύετε να το χάσετε, αν το εκφράσετε εκνευρισμένοι. Ένας άνθρωπος εκνευρισμένος δεν μπορεί να εξετάσει μια κατάσταση υπό το πρίσμα της λογικής, ενώ επιπλέον διατρέχει τον κίνδυνο να πει και πράγματα που δεν τα πιστεύει κατά βάθος, και μετά ίσως θα είναι πολύ δύσκολο να τα πάρει πίσω. Οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες σε μια σχέση, και αποτελούν ένδειξη υγείας της σχέσης. Καλύτερα να πέσετε για ύπνο θυμωμένοι- κι ας λέγεται το αντίθετο- κι αφήνοντας άλυτο το πρόβλημα. Αύριο είναι μια καινούρια μέρα  που στο φως της θα μπορέσετε να τα δείτε όλα πιο καθαρά και να τα θέσετε σε πιο σωστή βάση.

  1. Η βαρεμάρα ή η αδιαφορία μέσα σε μια σχέση αγάπης δεν αποτελούν πάντα ενδείξεις ότι έχει φθαρεί.

Ο ενθουσιασμός, το πάθος, η παρορμητικότητα είναι όμορφα συναισθήματα και αφθονούν στην αρχή μιας ερωτικής σχέσης. Είναι φυσιολογικό κάποτε να καταλαγιάζουν δίνοντας τη θέση τους στη βαρεμάρα ή την αδιαφορία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επανεμφανιστούν στο μέλλον. Εξαρτάται από τους δυο συντρόφους να βρίσκουν κάθε φορά καινούριους τρόπους για να τα πυροδοτούν.

  1. Δεν πειράζει αν δεν σας λείπει ο σύντροφός σας όταν βρίσκεται μακριά.

Το να απολαμβάνετε πότε-πότε τη μοναξιά σας αποτελεί ένδειξη υγείας και αυτάρκειας. Δυο άνθρωποι που αγαπιούνται δεν είναι δυο μισά που ενώνονται για να δημιουργήσουν ένα σύνολο. Είναι δυο σύνολα που δημιουργούν ένα τρίτο, δηλαδή τη σχέση σας.

  1. Στην αγάπη δεν είμαστε μόνοι. Υπάρχουν και οι άλλοι, οι πρώην και οι επόμενοι.

Αν στον ύπνο ή στον ξύπνιο σας βλέπετε ή φαντάζεστε τον εαυτό σας με κάποιον άλλον, πρώην ή και άγνωστο, δεν σημαίνει ότι ο τωρινός σας σύντροφος αποτελεί μια λάθος επιλογή, ή ότι θέλετε να φύγετε μακριά του.  Συνήθως τέτοιου είδους όνειρα ή φαντασιώσεις υποδηλώνουν  το «ψάξιμο» του βαθύτερου εαυτού μας. Την βαθύτερη ανάγκη μας να ανακαλύψουμε πτυχές της προσωπικότητάς μας που δεν γνωρίζουμε ή δεν έχουμε αποδεχτεί.

  1. Στην αγάπη δεν υπάρχει «σωστό» και «λάθος».

Στην αγάπη ακόμα και οι «θεωρητικά» καταρτισμένοι ξέρουν ελάχιστα και καλούνται να ΜΑΘΟΥΝ. Όσο περισσότερες ετικέτες έχετε μέσα στο μυαλό σας και κρίνετε με βάση αυτές τις επιλογές και τις συμπεριφορές τις δικές σας ή του συντρόφου σας, τόσο το χειρότερο για σας και τη σχέση σας. Χαρακτηρίζοντας τις μεν σωστές και τις δε λάθος, τις μεν καλές και τις δε κακές, απομακρύνεστε από τον δρόμο της μάθησης. Στην αγάπη ξεχνάμε αυτές τις λέξεις και πασχίζουμε να μάθουμε τον εαυτό μας και τον άλλον. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουμε αρχές και αξίες. Αυτό σημαίνει ότι οφείλουμε να επανεξετάζουμε αν τα «πιστεύω» μας είναι πραγματικά δικά μας, και οφείλουμε να αναθεωρούμε αυτά που με το ζόρι μας έμαθαν ως σωστά, αλλά στη πράξη διαπιστώσαμε ότι δεν ήταν και τόσο.

  1. Στην αγάπη πρέπει να μάθετε την έννοια της «προβολής».

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους όλοι έχουμε την τάση να προβάλλουμε πάνω σε οικεία μας πρόσωπα τα δικά μας ελαττώματα, τις δικές μας εσωτερικές συγκρούσεις, φόβους και ανασφάλειες. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που εκνευρίζεστε με τον σύντροφό σας, πριν τον κατηγορήσετε ή του χρεώσετε τον εκνευρισμό σας, κοιτάξτε βαθιά μέσα σας και προσπαθήστε να ανακαλύψετε μήπως το λάθος είναι δικό σας.  Παράδειγμα: Δεν δείχνει ενθουσιασμό για το καινούριο σας φόρεμα και αυτό σας εκνευρίζει. Μήπως όμως κατά βάθος αυτό που σας εκνευρίζει είναι το γεγονός ότι αγοράσατε ένα φόρεμα το οποίο τελικά δεν ενθουσιάζει ούτε εσάς, και τα έχετε βάλει με τον εαυτό σας για την λάθος επιλογή σας;

  1. Η αγάπη θέλει υπομονή και καθόλου εμμονή.

Όταν μια σκέψη σας βασανίζει, όταν ένα αρνητικό συναίσθημα σας κατακλύσει, ή όταν κολλήσετε σε μια άποψη, αυτό δεν σημαίνει ότι η σκέψη ή άποψή σας είναι σωστές, ούτε ότι το δυσάρεστο συναίσθημά σας πηγάζει από μια σοβαρή αιτία. Χαλαρώστε και αποστασιοποιηθείτε από όλα αυτά. Ασχοληθείτε με κάτι άλλο. Πάρτε τον χρόνο σας για να τα επεξεργαστείτε. Το ότι πέρασε από το μυαλό σας μια σκέψη δεν σημαίνει ότι είναι και υπαρκτό το περιεχόμενό της.