3 σημάδια που δείχνουν ότι η σχέση σας πάσχει

3 σημάδια που δείχνουν ότι η σχέση σας πάσχει

Όλες οι σχέσεις έχουν τα «πάνω» τους και τα «κάτω» τους. Οι σύντροφοι περνούν κατά διαστήματα φάσεις «αδιαφορίας» μεταξύ τους, ή μεγάλου έρωτα και λατρείας, περιόδους διαφωνιών και τσακωμών και άλλες πάλι, αρμονίας και ομόνοιας.

Όμως, το μέλλον μίας σχέσης ή ενός γάμου κρίνεται τελικά στις λεπτομέρειες, σύμφωνα με τον William Doherty, που είναι ψυχολόγος και ειδικός στα θέματα των διαπροσωπικών σχέσεων. Στα 35 χρόνια της εμπειρίας του έχει πλέον καταλήξει ότι η «καταιγίδα» σε ένα ζευγάρι έρχεται όταν όλα μοιάζουν ήρεμα ενώ μέσα του ο καθένας νιώθει μια… ανησυχία, που επιμελώς αποκρύπτει από τον σύντροφό του. Μάθε λοιπόν, ποια είναι τα κρυφά εκείνα σημάδια που δείχνουν ότι η σχέση σας πάει από το κακό στο χειρότερο, χωρίς κατ’ ανάγκην να έχει προηγηθεί ένταση με τον σύντροφό σας.

  1. «Υπεραναλύετε» τα ζητήματα της σχέσης σας

«Όταν το ζευγάρι βρίσκεται στην αρχή της σχέσης του, είναι φυσιολογικό ο καθένας να “κουβεντιάζει” με τον εαυτό του διάφορα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το παρόν και το μέλλον του δεσμού, προκειμένου να πάρει μία απόφαση, αν θα δεσμευτεί για παράδειγμα» αναφέρει ο ψυχολόγος William Doherty. «Αν όμως είσαι ήδη σε σοβαρή σχέση ή και παντρεμένη με τον σύντροφό σου και το μυαλό σου “υπεραναλύει” καταστάσεις, τότε μάλλον… έχεις ήδη αποχωρήσει ασυνείδητα από τη σχέση» εξηγεί ο ίδιος. Και προσθέτει ότι «αυτού του είδους η συναισθηματική “απογραφή” που κάνεις με τον εαυτό σου, σε απομακρύνει όλο και πιο πολύ από τον σύντροφό σου και ίσως πρέπει να σε κινητοποιήσει ώστε να αρχίσεις να μοιράζεσαι μαζί του τους προβληματισμούς σου προκειμένου να καταφέρετε να σώσετε τη σχέση σας».

  1. «Συγκρίνετε» με κάθε ευκαιρία τον σύντροφό σας με άλλους

«Ζηλεύετε» την φίλη σας που ο σύντροφός της, τής ετοιμάζει πάρτι έκπληξη για τα γενέθλιά της, ενώ ο δικός σας άνδρας την «έβγαλε» με ένα λούτρινο αρκουδάκι. Ή ακόμα, φαντάζεστε πώς θα ήσαστε στο πλευρό εκείνου του γοητευτικού τύπου από τη δουλειά που έχει πάντα μια ενδιαφέρουσα ιστορία να διηγηθεί, που ταξιδεύει με την πρώτη ευκαιρία και δεν λέει ποτέ «όχι» σε ένα τρελό ξενύχτι στην παραλιακή. «Αν “συγκρίνεις” το σύντροφό σου με άλλους άνδρες, τότε θα πρέπει να ανησυχείς για το μέλλον της σχέσης διότι οι σκέψεις σου σε “προειδοποιούν” για τις εξελίξεις -ότι μια μέρα θα ξυπνήσεις δίπλα στον άνδρα σου και δεν θα θέλεις να του πεις ούτε καλημέρα» σημειώνει ο ψυχολόγος.

  1. Βγαίνετε στα κρυφά για καφέ

Όταν δεν αποκαλύπτετε στον σύντροφό σας ότι περάσατε ευχάριστα με ένα συνάδελφο που συναντηθήκατε μετά το γραφείο για καφέ, παρά του λέτε ότι είχατε ένα σωρό δουλειές να προλάβετε πριν επιστρέψετε στο σπίτι, μάλλον η καρδιά σας έχει ήδη απομακρυνθεί από τη δική του. Η «απόκρυψη» της αλήθειας από μέρους σας, δείχνει κάποια… ψήγματα ενοχής -μήπως τελικά σας αρέσει αυτός ο συνάδελφος; «Όταν αρχίζεις να απομακρύνεσαι, λέγοντας ψέματα και δικαιολογίες στον σύντροφό σου, μόνο και μόνο επειδή πέρασες καλά μακριά του, τότε ίσως όντως περνάς καλύτερα όταν είστε χώρια παρά μαζί» αναφέρει ο William Doherty. Και σημειώνει: «Και αν νιώθεις ότι περνάς καλύτερα με τη συντροφιά ενός άλλου άνδρα, τότε θα συνεχίσεις να απομακρύνεσαι από τον σύντροφό σου εωσότου παραδεχτείς πως η σχέση σου βρίσκεται σε αδιέξοδο οπότε χρειάζεται να αποχωρήσεις».

Μαρία Κόλλια

Πηγή:oprah.com