Πεινάτε ή μήπως… διψάτε;

Πεινάτε ή μήπως… διψάτε;

Αν ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που δεν τους αρέσει το νερό, οπότε πίνουν από ελάχιστο έως καθόλου θα πρέπει να προσπαθήσετε, αφενός να συμπληρώσετε τις ελλείψεις του  οργανισμού σας σε υγρά μέσω της διατροφής σας, καταναλώνοντας δηλαδή τροφές πλούσιες σε νερό, και αφ’ ετέρου να αλλάξετε τη στάση σας απέναντι στο νερό. Διαφορετικά… θα παχύνετε. Κι αυτός δεν είναι ο μόνος κίνδυνος που διατρέχετε.

Η έλλειψη νερού παχαίνει!

 Το νερό δεν παχαίνει γιατί δεν έχει θερμιδογόνα συστατικά. Η μειωμένη όμως λήψη νερού αυξάνει το αποθηκευμένο λίπος, γιατί ο οργανισμός περιορίζει τις καύσεις και το σχηματισμό γλυκογόνου, οπότε οι υδατάνθρακες των τροφών αποθηκεύονται ως λίπος. Επιπλέον, εμποδίζεται η αφομοίωση των υδατοδιαλυτών βιταμινών, δυσχεραίνεται η χρησιμοποίηση των λιπαρών οξέων (λίπους) ως πηγή ενέργειας και το σώμα μας μειώνει την αποβολή νερού και «πρήζεται» (κατακράτηση υγρών). Αποτέλεσμα; Παχαίνουμε!

Πεινάτε ή μήπως διψάτε;

 Όσο κι αν ακούγεται περίεργο είναι αλήθεια: πολλές φορές νιώθουμε ότι πεινάμε όχι γιατί ο οργανισμός μας έχει ανάγκη από τροφή αλλά επειδή χρειάζεται περισσότερο νερό! Εάν του το στερούμε, το αναζητάει μέσα από τις τροφές κι όταν συνηθίσει να το λαμβάνει με αυτόν τον τρόπο, το αίσθημα δίψας μετατρέπεται σε μήνυμα πείνας…

Πίνοντας λοιπόν αρκετό νερό, αφενός μειώνουμε σημαντικά την πείνα μας και αφετέρου ελέγχουμε καλύτερα το φαγητό που τρώμε. Για παράδειγμα αν η προγραμματισμένη ποσότητα του φαγητού μας είναι μικρή, πίνοντας μισό ποτήρι νερό πριν από την πρώτη μπουκιά και άλλο μισό μετά το τέλος του γεύματος, θα ανακουφίσουμε την πείνα μας και θα αυξήσουμε την αίσθηση χορτασμού και πληρότητας χωρίς να φάμε πολύ.

Για να χορτάσουμε με μικρότερη ποσότητα φαγητού πρέπει να πίνουμε 1 ποτήρι νερό 10-15 λεπτά πριν από κάθε γεύμα και κολατσιό και επίσης 1/2-1 ποτήρι νερό μαζί με το φαγητό – όχι παραπάνω γιατί μπορεί να δυσκολέψουμε την πέψη μας.

Πόσο νερό χρειάζεται το σώμα σας;

Η ποσότητα του νερού που πρέπει να λαμβάνουμε ημερησίως  είναι ανάλογη με το βάρος του σώματός μας. Σύμφωνα με τους διατροφολόγους για κάθε κιλό του σώματος μας πρέπει να υπολογίσουμε 33ml  νερό την ημέρα. Για παράδειγμα αν είστε 60 κιλά θα πρέπει να καταναλώνετε 60χ33= 1980 ml νερό , δηλαδή 2 λίτρα περίπου ημερησίως.

Καλύπτετε τις ανάγκες σας σε υγρά;

 Αν όντως καλύπτονται οι ανάγκες του οργανισμού σε υγρά θα πρέπει να ουρούμε συχνά, τουλάχιστον 5 φορές την ημέρα. Τα ούρα πρέπει να είναι αραιά και άχρωμα προς το κιτρινωπό, εκτός εάν παίρνουμε φάρμακα, συμπληρώματα βιταμινών (όπως B και η C) ή τρώμε τροφές που χρωματίζουν τα ούρα (π.χ. παντζάρια).

Τι να κάνουμε αν δεν μας αρέσει να πίνουμε νερό

 – Αφού η γεύση του νερού δεν μας αρέσει, μπορούμε να το απολαμβάνουμε σαν ποτό προσθέτοντας παγάκια και μία φέτα λεμονιού ή λίγες σταγόνες φυσικό χυμό.

– Αν δεν μας ικανοποιεί ούτε κι αυτό, πρέπει να πίνουμε όσο περισσότερο μπορούμε και να συμπληρώνουμε τις ανάγκες μας τρώγοντας χυμώδη φρούτα, λαχανικά και τροφές που περιέχουν πολύ νερό.

– Η περιεκτικότητα των τροφών σε νερό κυμαίνεται από σχεδόν μηδενική (έλαια) έως πολύ υψηλή (λαχανικά). Στη φυσική τους μορφή (ωμά) τα λαχανικά και τα φρούτα περιέχουν ως και 95% νερό, το κρέας και τα ψάρια (άψητα) από 60-75%, τα γαλακτομικά από 35-87% (λιγότερο τα τυριά, περισσότερο το γάλα και το γιαούρτι), τα ζυμαρικά 12-15%, ενώ οι ξηροί καρποί, τα αποξηραμένα φρούτα, τα προϊόντα αλευριού, τα γλυκά και τα ωμά όσπρια περιέχουν λιγότερο από 20%.

– Το βράσιμο ζυμαρικών, δημητριακών κι όσπριων αυξάνει την περιεκτικότητά τους σε νερό, ενώ το ψήσιμο του κρέατος και το φρυγάνισμα του ψωμιού τη μειώνει κατά πολύ.

– Οι καφέδες, τα τσάγια και τα αναψυκτικά περιέχουν πολύ νερό αλλά δεν μπορούν να το υποκαταστήσουν γιατί δρουν διουρητικά και στην ουσία, αυξάνουν τις απαιτήσεις του οργανισμού για περισσότερο νερό.

– Οι τροφές που περιέχουν πολύ νερό (π.χ. λαχανικά), έχουν λιγότερες θερμίδες και χορταίνουν χωρίς να παχαίνουν (μεγάλος όγκος-λίγες θερμίδες).

10 τροφές με πολύ νερό

(ανά 100 γραμμάρια)

Τροφή – Θερμίδες – Νερό

Αγγούρι – 16,9 –  93,6%

Κολοκυθάκια – 13,7 –  93,4%

Κουνουπίδι – 26,3-   89,8%

Λάχανο –  18,1 – 91,5%

Λεμόνι – 23,7 – 90,8%

Μανιτάρια – 17,3 – 90,9%

Μαρούλι – 16,4 – 90,8%

Ντομάτα- 23,9 – 89,5%

Σέλινο – 11,1 – 92,2%

Σπαράγγια-  25,6-  90%

* Μέσος όρος σε μη τυποποιημένα εποχιακά προϊόντα