Pointes, τα μαγικά παπούτσια της μπαλαρίνας!

 Pointes, τα μαγικά παπούτσια της μπαλαρίνας!

Λένε ότι οι pointes (πουέντ) είναι για τις μπαλαρίνες ό,τι και το όπλο για τον στρατιώτη.

[one_half]
Το 1832 η Marie Taglioni είναι η πρώτη που χόρεψε στις πουέντ με το γνωστό έργο La Sylphide. Ωστόσο, τα παπούτσια εκείνης της εποχής δεν πρόσφεραν ιδιαίτερη υποστήριξη στα πόδια, οπότε οι χορευτές έδεναν καλά τα δάχτυλα τους και στηρίζονταν με τη δύναμη των ποδιών και των αστραγάλων τους για να σταθούν στις μύτες των ποδιών τους. Χρόνο με το χρόνο, οι πουέντ έπαιρναν διαφορετική μορφή ώστε να φτάσουμε στο σήμερα.
[/one_half]

[one_half]

[/one_half]

Οι πουέντ πάντα έκρυβαν μια μυστηριώδη γοητεία. Ο διάσημος Ρώσος χορογράφος George Balanchine, είχε πει κάποτε ότι, δε θα γινόμουν ποτέ χορογράφος αν δεν υπήρχαν οι πουέντ. Η ιδιαιτερότητα τους βρίσκεται στο μπροστινό μέρος, το οποίο είναι σκληρό για να μπορεί μια μπαλαρίνα να σηκώνεται στις μύτες των ποδιών της,  χωρίς να τραυματιστεί. Αξίζει να τονίσουμε ότι οι πουέντ φτιάχνονται στο χέρι καθεμία ξεχωριστά με πολύ προσοχή και ακρίβεια.

Δυο είναι τα σημαντικά δομικά χαρακτηριστικά των πουέντ:

  • Ένα κουτί (toe box) στην μπροστινή άκρη του παπουτσιού που περιβάλλει και υποστηρίζει τα δάχτυλα των ποδιών. Το κουτί είναι κατασκευασμένο από στρώματα χαρτιού και υφάσματα κολλημένα σε στρώσεις.
  • Ένα κομμάτι από άκαμπτο υλικό (shank) που στηρίζει την καμάρα του ποδιού και συνήθως κατασκευάζεται από δέρμα, πλαστικό, χαρτόνι ή στρώματα κόλλας και υφάσματος.

Οι πουέντ έχουν δερμάτινη σόλα, ραμμένη προσεκτικά και καλύπτονται στο τέλος με ύφασμα σατέν, κάτι που δίνει μια όμορφη αισθητικά εμφάνιση. Τέλος, οι μπαλαρίνες ράβουν δυο υφασμάτινες κορδέλες που τυλίγουν το πόδι τους, ώστε να στερεωθεί στο παπούτσι.

Τίποτα δεν συγκρίνεται με την μαγική στιγμή που ο δάσκαλος, σου ανακοινώνει πως είσαι έτοιμη να ανέβεις για πρώτη φορά στις πουέντ και να χορέψεις!