Tips για λαμπερή επιδερμίδα

Tips για λαμπερή επιδερμίδα

Η διαύγεια και η φωτεινότητα είναι από τα χαρακτηριστικά που έχει μια υγιής επιδερμίδα, οπότε είναι σημαντική η ύπαρξή τους! Όμως για διάφορους λόγους η επιδερμίδα μπορεί να χάσει τη λάμψη της γι’ αυτό και πολύ συχνά οι γυναίκες αναρρωτιούνται: Γιατί είναι θαμπό το δέρμα μου;

Ας δούμε λοιπόν ποιοί είναι οι παράγοντες που πιο συχνά προκαλούν τη θαμπάδα στο πρόσωπό μας:

  1. Περιβαλλοντική ρύπανση

Είναι μία από τις βασικές αιτίες πρόωρης γήρανσης. Οι έρευνες την αναδεικνύουν ως τη μεγαλύτερη απειλή για την έντονη ευαισθητοποίηση της επιδερμίδας και τις χρόνιες φλεγμονές. Τα αιωρούμενα σωματίδια που συσσωρεύονται καθημερινά στην επιφάνεια του δέρματος, αποδυναμώνουν τους φυσικούς μηχανισμούς αυτοάμυνας και προκαλούν, σταδιακά, σοβαρή φθορά στον επιδερμιδικό φραγμό με αποτέλεσμα να χάνεται η φυσική λάμψη του δέρματος.

Τι να κάνουμε: Ο καθημερινός καθαρισμός με σαπούνι ή γαλάκτωμα απομακρύνει ρύπους και σκόνη και προφυλάσσει την επιδερμίδα.

  1. Συσσωρευμένα νεκρά κύτταρα

Το σίγουρο είναι ότι εμείς δεν τα βλέπουμε. Το θαμπό όμως χρώμα που διαπιστώνουμε το επιβεβαιώνει με το παραπάνω. Όπως γνωρίζουμε τα κερατινοκύτταρα, βρίσκονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας και είναι προγραμματισμένα να αποπίπτουν καθημερινά για να ανέρχονται τα νέα και υγιή. Όμως με το πέρασμα του χρόνου, η παραπάνω διαδικασία καθυστερεί. Τα νεκρά κύτταρα παραμένουν για μεγαλύτερο, από το φυσιολογικό, χρονικό διάστημα και συσσωρεύονται σε ένα παχύ στρώμα που δίνει στην επιδερμίδα τη θαμπή, άτονη όψη και τραχιά υφή.

Τι κάνουμε: Η απολέπιση αντισταθμίζει τη φυσική επιβράδυνση του κυτταρικού μεταβολισμού. Απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, καθαρίζει και απελευθερώνει τους πόρους ενώ, ταυτόχρονα, δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για να εισχωρήσουν σε μεγαλύτερο βάθος τα ενεργά συστατικά των προϊόντων περιποίησης.

  1. Έντονη αφυδάτωση

To νερό που λείπει από την επιδερμίδα είναι η αιτία για το θαμπό της χρώμα. Η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η χρήση «σκληρών» προϊόντων καθαρισμού αλλά και η βιολογική γήρανση, συμβάλλουν στην αφυδάτωση της επιδερμίδας .

Τι κάνουμε: Αναζητούμε ενυδατικά προϊόντα με μαλακτικούς παράγοντες, που «γεμίζουν» τα κενά στα κερατινοκύτταρα και σχηματίζουν μια προστατευτική μεμβράνη στην επιφάνεια της επιδερμίδας αναχαιτίζοντας έτσι τη διαδερμική απώλεια νερού.

  1. Κάπνισμα

Βρίσκεται πρώτο στη λίστα με τις αιτίες πρόωρης γήρανσης! Και ένα από τα πρώτα σημάδια, φυσικά, ότι κάτι αλλάζει στην επιδερμίδα, είναι η έλλειψη φωτεινότητας. Η νικοτίνη που προκαλεί αγγειοσυστολή των αιμοφόρων αγγείων και δυσκολεύει τη φυσιολογική ροή του αίματος. Έτσι, το οξυγόνο δεν διοχετεύεται σωστά και τα θρεπτικά συστατικά δεν φτάνουν ποτέ στα κύτταρα.

Τι κάνουμε: Ενισχύουμε την καθημερινή περιποίηση της επιδερμίδας με αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνες C, E, A, πράσινο τσάι, συνένζυμο Q10, τις ουσίες που δεσμεύουν και εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες. Επίσης, η συστηματική χρήση της ρετινόλης ενεργοποιεί τον κυτταρικό μεταβολισμό. Τα νεκρά κύτταρα απομακρύνονται και η επιδερμίδα ανακτά το φωτεινό της χρώμα.

  1. Στρες

Για την πλειοψηφία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας. Πέρα από τις αρνητικές συνέπειες στον οργανισμό, έχει αποδειχτεί ότι βλάπτει σοβαρά και την υγιή όψη της επιδερμίδας . Στη διάρκεια στρεσογόνων περιόδων τα κύτταρα δέχονται «πίεση». Για να αντεπεξέλθουν, υποχρεώνονται να καταναλώσουν όλα τα αποθέματα σε θρεπτικά συστατικά. Κάποια στιγμή, όσο το στρες παραμένει, οι μηχανισμοί επανόρθωσης και ανανέωσης εξασθενούν και τα σημάδια πίεσης είναι πλέον εμφανή.

Τι κάνουμε: Προσπερνάμε το…. αυτονόητο, να διώξουμε το στρες! Και φροντίζουμε, τουλάχιστον, για την τακτική απολέπιση του δέρματος, που απομακρύνει και να επαναφέρει άμεσα τη φωτεινότητα και τη ζωντάνια.

 

Tags: