Σε ποιά ηλικία να ξεκινήσει το παιδί μου μπαλέτο;

Σε ποιά ηλικία να ξεκινήσει το παιδί μου μπαλέτο;

Ο χορός αποτελεί μία εξαιρετική εξωσχολική δραστηριότητα για όλα τα παιδιά. Η ένταξη ενός παιδιού σε ένα τμήμα χορού μπορεί να γίνει από πολύ νωρίς. Από την ηλικία των 3 ετών μπορεί να παρακολουθήσει ρυθμική-μουσικοκινητική αγωγή που είναι μαθήματα που τα προετοιμάζουν να ενταχθούν στο μάθημα του μπαλέτου. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας αρχίζουν να αντιλαμβάνονται το σώμα τους και μαθαίνουν να το ελέγχουν, απελευθερώνουν την εκφραστικότητα τους και την φαντασία τους και εξοικιώνονται με τους ρυθμούς. Με το πέρασμα του χρόνου το μάθημα εμπλουτίζεται με τις βασικές κινήσεις του μπαλέτου, όπως η συντονισμένη κίνηση των χεριών και των ποδιών. Τα παιδιά αρχίζουν να έχουν την ικανότητα να θυμούνται ασκήσεις, να δηλώνουν αυτό που νιώθουν χωρίς λέξεις, να χαλαρώνουν τις αναστολές τους και να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στην δασκάλα τους.

Το μπαλέτο με την ακαδημαική έννοια ξεκινάει στην ηλικία των 6 ετών. Σε αυτή την ηλικία διαθέτει πλέον ικανοποιητική ψυχοκινητική ανάπτυξη και αντιλαμβάνεται ξεχωριστά τα μέρη του σώματος του. Μπορεί να κατανοεί οδηγίες και να εκτελεί ασκήσεις και χωρίς να βλέπει την δασκάλα του. Επίσης διδάσκονται την σωστή στάση του σώματος και συνδέουν την κίνηση με τον ρυθμό.

 

Τί πρέπει να προσέξω;

Σε αυτή την ηλικία ο σκελετός του παιδιού είναι πολύ μαλακός γι΄ αυτό πρέπει να προσέξετε. Η κάθε μανούλα είναι ελεύθερη να επιλέξει αυτό που πιστεύει πως είναι το καλύτερο για το παιδί της. Ειδικά όταν πρόκειται για δραστηριότητα που περιλαμβάνει σωματική άσκηση, θα πρέπει να ενημερωθεί σωστά και να βεβαιωθεί πως οι δάσκαλοι που θα εμπιστευτεί έχουν τις κατάλληλες γνώσεις (πτυχίο), πείρα, μα πάνω απ ΄όλα να είναι σωστοί παιδαγωγοί γιατί πέραν της σωματικής άσκησης, δουλεύουν με παιδικές ψύχες. Αυτό που είναι απαραίτητο είναι να απευθυνθούν σε σχολές χορού αναγνωρισμένες από το κράτος.

Γιατί να διαλέξω το μπαλέτο;

Ο χορός είναι δώρο για τα παιδιά. Βελτιώνει την φυσική κατάσταση, χαρίζει ευλυγισία, ενεργοποιεί όλες τις μυικές ομάδες, επιμηκύνει την σπονδυλική στήλη, βοηθά στο σωστό περπάτημα και στον έλεγχο του σώματος και αποτελεί ιδανική άσκηση για παιδιά με πλατυποδία, σκολίωση, κύφωση ή λόρδωση.