Πώς να κάνετε την κουζίνα σας να αστράφτει από καθαριότητα!
Η καθαριότητα του χώρου της κουζίνας είναι τόσο σημαντική όσο εκείνη του μπάνιου -και στους δυο αυτούς χώρους του σπιτιού «σωρεύονται» επικίνδυνα βακτήρια και μικροοργανισμοί που μπορούν να βλάψουν την υγεία των μελών της οικογένειάς σας.
Γι αυτό, απαιτείται από μέρους σας εξαιρετική σχολαστικότητα όταν καθαρίζετε την κουζίνα σας και χρειάζεται να γνωρίζετε τον σωστό τρόπο απολύμανσης ορισμένων σημείων. Διαβάστε ποια είναι τα SOS σημεία της κουζίνας που πρέπει να επιμείνετε.
1. Ο νεροχύτης
«Στον νεροχύτη εντοπίζονται εκατομμύρια παθογόνων οργανισμών (μικροβίων που προκαλούν ασθένειες), οι οποίοι προέρχονται κυρίως από τις τροφές που πλένετε» αναφέρει ο γιατρός Reynolds. «Καλό θα ήταν να καθαρίζετε αμέσως τον νεροχύτη μόλις έχετε πλύνει κοτόπουλο ή άλλο ωμό κρέας» επισημαίνει ο ίδιος. Στο τέλος της ημέρας, ψεκάστε τον νεροχύτη με κάποιο αντιμικροβιακό προϊόν και αφήστε το να δράσει όσο χρόνο αναφέρει η ετικέτα του.
2. Το σφουγγάρι
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οργανισμό δημόσιας υγείας, το 75% των σφουγγαριών για το πλύσιμο των πιάτων, φέρουν το επικίνδυνο βακτήριο e-coli. «Το να χρησιμοποιείτε καθημερινά το ίδιο σφουγγάρι, καταφέρνετε μόνο να εξαπλώνετε τα μικρόβια» αναφέρει ο διευθυντής του εν λόγω οργανισμού, Robert Donofrio. Γι αυτό, είναι απαραίτητο να αλλάζετε συχνά το σφουγγάρι του νεροχύτη και φυσικά, να χρησιμοποιείτε διαφορετικό για την καθαριότητα των επιφανειών του νεροχύτη.
3. Η καφετιέρα
«Στα μισά δοχεία νερού από τις καφετιέρες που εξετάστηκαν στα πλαίσια έρευνας, βρέθηκαν αποικίες βακτηρίων και μούχλα, που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις στους ανθρώπους» σημειώνει ο Robert Donofrio, κατά το womansday.com. Μια φορά τον μήνα λοιπόν, καθαρίστε σχολαστικά την καφετιέρα σας και το δοχείο νερού με ξίδι, το οποίο θα αφήσετε να δράσει για τουλάχιστον 30 λεπτά.
4. Το καλάθι των απορριμμάτων
Δεν έχει σημασία πόσο προσεκτική είστε όταν πετάτε τα σκουπίδια σας στο καλάθι, καθώς τα υπολείμματα των τροφών «καταφέρνουν» και σωρεύονται στο εσωτερικό του. «Και από εκεί, μέσω των χεριών σας, διάφορα βακτήρια και μικροοργανισμοί μεταφέρονται στον υπόλοιπο χώρο» επισημαίνει ο γιατρός Reynolds. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πλένετε σε εξωτερικό χώρο τον κάδο των σκουπιδιών με σαπούνι και μπόλικο νερό. Ύστερα, ψεκάστε το με κάποιο απολυμαντικό προϊόν και αφήστε το να στεγνώσει στον αέρα.
5. Ο φούρνος μικροκυμάτων
«Μπορεί να έχετε την εντύπωση ότι οι υψηλές θερμοκρασίες “σκοτώνουν” κάθε μικροοργανισμό» λέει ο Δρ. Reynolds, «αλλά, εκείνοι που “ζουν” στις επιφάνειες μπορούν να επιβιώσουν». Χρειάζεται λοιπόν, τουλάχιστον μία φορά κάθε εβδομάδα να καθαρίζετε σχολαστικά τον φούρνο μικροκυμάτων σας με απολυμαντικό προϊόν, τόσο στο εσωτερικό του όσο και στις εξωτερικές τους επιφάνειες.
Μαρία Κόλλια