Για να μη μένεις στη μέση του μήνα με άδειο πορτοφόλι
Αν δεν θέλεις να μένεις στη μέση του μήνα με άδειο πορτοφόλι δεν έχεις παρά να κόψεις με το μαχαίρι, τις συνήθειες και τις δικαιολογίες που σε κάνουν να ξοδ000000000εύεις άσκοπα τα λεφτά σου!
«Ό,τι πάρεις, ένα ευρώ!» φωνάζει ο πωλητής της υπαίθριας αγοράς και εσύ «τσιμπάς», με τη σκέψη «έλα μωρέ, τι ψυχή έχει ένα ευρώ;» και τελικά… αγοράζεις οτιδήποτε είναι προς πώληση επειδή σου φαίνεται ευκαιρία, ασχέτως αν το χρειάζεσαι ή όχι. Το ίδιο ισχύει με τις διάφορες προσφορές των καταστημάτων καθώς και του διαδικτύου – αφού είναι σε προσφορά ας το πάρω μπορεί αργότερα να μου χρειαστεί. Αλλά και οι εύκολες λύσεις που βρίσκουμε, είτε από τεμπελιά, είτε από έλλειψη σωστού προγραμματισμού, έχουν ως αποτέλεσμα να χάνουμε σημαντικά χρηματικά ποσά που θα μπορούσαν, αν τα εξοικονομούσαμε, να μας καλύψουν πραγματικές ανάγκες μας.
1. Αν παραγγείλω απ’ έξω, θα έχω φαγητό για δύο μέρες, γλιτώνοντας χρόνο και χρήμα.
Κανένα «έτοιμο» φαγητό δεν στοιχίζει λιγότερο από το σπιτικό, ούτε φυσικά και ο καφές. Το μόνο καλό που σου προσφέρει το «έτοιμο» φαγητό είναι … ξεκούραση. Δεν χρειάζεται να πας για ψώνια, δεν χρειάζεται να μαγειρέψεις, δεν χρειάζεται να πλύνεις κατσαρόλες. Κατά τα άλλα σου στοιχίζει πολύ πιο ακριβά, η ποιότητα και η θρεπτική του αξία δεν είναι εγγυημένη, συνήθως είναι πλούσιο σε λιπαρά συστατικά, και σου «φορτώνει» περισσότερες θερμίδες απ’ όσες χρειάζεσαι. Γι αυτό, «εγκατάλειψε» την ευκολία του «έτοιμου» φαγητού αν θες να κάνεις πραγματικά οικονομία και να τρως ποιοτικά και υγιεινά.
2. Πού να τρέχω τώρα για ΑΤΜ; Ας μου κρατήσουν 1 ευρώ προμήθεια…
Πολλοί καταναλωτές δεν σκέφτονται το ποσό που «χαρίζουν» στην τράπεζα, με το να «παίρνουν» χρήματα από ATM διαφορετικού τραπεζικού οργανισμού από εκείνον που διατηρούν τον λογαριασμό τους. Έχει υπολογιστεί ότι ένα μηχάνημα αυτόματης ανάληψης χρημάτων, μπορεί να κερδίσει μέχρι και 11.000 ευρώ το χρόνο από τους πολίτες που «βαριούνται» να ψάξουν το μηχάνημα της δικής τους τράπεζας. Το μηχάνημα δηλαδή μπορεί να «κερδίζει» περισσότερα χρήματα το χρόνο από ότι εσύ με τη δουλειά σου! Γι αυτό, σταμάτησε να χαρίζεις ένα – ένα τα ευρώ του μισθού σου, επειδή πρέπει να πας λίγο παρακάτω για να βρεις το κατάλληλο ΑΤΜ.
3. Ένα ευρώ μόνο; Θα το πάρω!
Ένα ευρώ εδώ, ένα ευρώ εκεί… και τελικά γεμίζεις το σπίτι σου, αδειάζοντας το πορτοφόλι σου, με αντικείμενα που δεν σου χρησιμεύουν σε τίποτα ή στην καλύτερη περίπτωση, τα χρησιμοποιείς λίγες φορές και ύστερα χαλάνε. Μην πέφτεις «θύμα» των προσφορών που μοιάζουν με ευκαιρίες αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Πριν πραγματοποιήσεις οποιαδήποτε αγορά χρειάζεται να αναρωτηθείς αν αυτό που επιθυμείς ή αυτό που διατίθεται σε προσφορά, το έχεις πραγματικά ανάγκη. Θέτοντας αυτό το ερώτημα θα μπορέσεις να αποφύγεις περιττά έξοδα και έτσι να μην «ξεφεύγεις» από τον προϋπολογισμό σου.
4. 100 ευρώ για τα γενέθλιά μου; Θα τα ξοδέψω όπως μου αρέσει!
Αν κάποιο αγαπημένο πρόσωπο σού δωρίσει χρήματα αντί για δώρο, μην παρασυρθείς και θεωρήσεις ότι αυτά τα χρήματα… δεν μετράνε! Κράτησέ τα σε ένα σημείο του σπιτιού σου για να τα έχεις όταν κάποια στιγμή θα χρειαστεί να συμπληρώσεις για το ενοίκιο, ή για να πληρώσεις μια έξτρα ανάγκη που σου προέκυψε κατά τη διάρκεια του μήνα. Αν τα ξοδέψεις μεμιάς, χωρίς να έχεις σκεφτεί τι πραγματικά έχεις ανάγκη, τότε το πιθανότερο είναι να τα «χάσεις» ξοδεύοντάς τα σε πράγματα που δεν χρειάζεσαι και που θα σε ικανοποιήσουν προσωρινά.
5. Το βρήκα σε προσφορά στο διαδίκτυο!
Έχουν πλέον γίνει must οι προσφορές που «ξεφυτρώνουν» στο ίντερνετ και σου υπόσχονται «φαγητό για δύο με 20 ευρώ», «κούρεμα και χτένισμα με 15 ευρώ», «μαθήματα υποκριτικής με 30 ευρώ» κ.ά. Πόσες από αυτές όμως τις υπηρεσίες έχεις πραγματικά ανάγκη; Αν θες να προσφέρεις ένα ρομαντικό δείπνο στον αγαπημένο σου για τη γιορτή του και το πορτοφόλι σου δεν «αντέχει» να πάτε σε ένα καλό εστιατόριο, τότε όντως η προσφορά των 20 ευρώ, ίσως συμφέρει να την εξετάσεις. Αν όμως «κυνηγάς» τις ευκαιρίες μόνο και μόνο επειδή μοιάζουν συμφέρουσες, τότε το μόνο που καταφέρνεις είναι να ξοδεύεσαι χωρίς να σου μένει τίποτα χρήσιμο και ουσιαστικό.
Μαρία Κόλλια