Κατοικίδιο, αντίδοτο… για όλα!

Κατοικίδιο, αντίδοτο… για όλα!

Όσοι ζουν ή έχουν ζήσει με ένα σκυλάκι, ή ένα γατάκι, ξέρουν πολύ καλά πόσο πολύτιμη είναι η παρουσία αυτών των συντρόφων στη ζωή τους, πόση χαρά, ηρεμία ακόμα και παρηγοριά έχουν αντλήσει από τη ματιά, το άγγιγμα , τα σκέρτσα ή το γουργούρισμά τους. Όμως ούτε αυτοί ούτε οι άλλοι, αυτοί που αποφεύγουν τα ζώα ως μιάσματα, μπορούν να φανταστούν πόσο θετική είναι η επίδραση που έχουν τα κατοικίδια στην υγεία και τη ψυχολογία ενήλικων και παιδιών.

Έρευνες και μελέτες απ όλο τον κόσμο αποκαλύπτουν ότι ένα κατοικίδιο βελτιώνει την ποιότητα της ζωής του ιδιοκτήτη του και ωφελεί σοβαρά την σωματική και ψυχική του υγεία. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με αυτές τις έρευνες οι άνθρωποι που έχουν κατοικίδια συγκριτικά μ εκείνους που δεν έχουν:

  • επισκέπτονται λιγότερο συχνά το γιατρό και παίρνουν λιγότερα φάρμακα,
  • έχουν χαμηλότερα επίπεδα κακής χοληστερόλης και χαμηλότερη αρτηριακή πίεση,
  • αναρρώνουν πιο γρήγορα από μια ασθένεια ή χειρουργική επέμβαση,
  • αντιμετωπίζουν καλύτερα τις δύσκολες καταστάσεις και διαχειρίζονται καλύτερα το άγχος και το στρες που τους προκαλούν,
  • εκφράζουν σπανιότερα αίσθημα μοναξιάς,
  • κινδυνεύουν λιγότερο από κατάθλιψη.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με σχετικές έρευνες, τα παιδιά που μεγαλώνουν στην πόλη ή στην επαρχία με κατοικίδια που έχουν τρίχωμα, εμφανίζουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αλλεργίες ή ακόμα και άσθμα, στην παιδική αλλά και στην ενήλικη ζωή τους.

Πρωτοπόρος στον τομέα αυτό θεωρείται ο Boris Levinson, ένας Άγγλος παιδοψυχολόγος, ο οποίος εντελώς τυχαία, πριν από 30 περίπου χρόνια, παρατήρησε ότι κάθε φορά που ο σκύλος του βρισκόταν στο γραφείο του, ενήλικες και παιδιά, συμπεριφέρονταν πιο άνετα και ήταν πιο ανοιχτοί στις κουβέντες τους. Η περιέργεια τον ώθησε να πειραματιστεί με τις συμπεριφορές των ανθρώπων σε συνδυασμό με τα κατοικίδια και εντυπωσιάστηκε από τις θετικές επιδράσεις που είχαν αυτά πάνω στους ανθρώπους.

Αν αποφασίσετε να προσθέσετε στην οικογένεια σας ένα ακόμα μέλος δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε με ένα φιλοζωικό σωματείο, που μαζεύει από το δρόμο τα αδέσποτα ζωάκια, τα εμβολιάζει και τα φιλοξενεί μέχρι να βρουν τον άνθρωπο που θα θελήσει να τα υιοθετήσει.

Διαβάστε στο άρθρο «Προστατεύστε τα ζωάκια από τους ασυνείδητους» τι μπορείτε να κάνετε σε περίπτωση που υποπέσει στην αντίληψή σας ότι ένα ζώο, κατοικίδιο ή αδέσποτο, έχει «πέσει» θύμα κακοποίησης. 

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων και η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων τους

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1931 σ’ ένα συνέδριο περιβαλλοντολόγων στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.

Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδή συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.

H Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (1978)

Άρθρο 1
Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.

Άρθρο 2
1. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.
2. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων.
3. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.

Άρθρο 3
1. Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.
2. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνεις στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.

Άρθρο 4
1. Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους,
2. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.

Άρθρο 5
1. Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του. 2. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.

Άρθρο 6
1. Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα.
2. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.

Άρθρο 7
Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.

Άρθρο 8
1. Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κλπ. Αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό.
2. Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.

Άρθρο 9
Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.

Άρθρο 10
1. Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων. 2. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.

Άρθρο 11
Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.

Άρθρο 12
1. Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί «γενοκτονία», έγκλημα απέναντι στο είδος.
2. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.

Άρθρο 13
1. Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο.
2. Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.

Άρθρο 14
1. Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση.
2. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ’ τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.