Ψωμί σικάλεως με φρούτα

Ψωμί σικάλεως με φρούτα

Υλικά για τα μαριναρισμένα φρούτα

  • 250 γρ. σταφίδες
  • 70 γρ. αποξηραμένα σύκα
  • 70 γρ. αποξηραμένα μήλα
  • 70 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα
  • 2 κσ. ρούμι

Για τη ζύμη και το σιρόπι

  • 20 γρ. φρέσκια μαγιά
  • 400 γρ. αλεύρι σικάλεως, και επιπλέον αν χρειαστεί
  • 1 κγ. αλάτι
  • 70 γρ. φουντούκια
  • 50 γρ. καρύδια
  • 20 γρ. κουκουνάρι
  • 20 γρ. φρουί γλασέ πορτοκάλι χοντροκομμένο
  • 20 γρ. φρουί γλασέ λεμόνι χοντροκομμένο
  • 1/2 κγ. μείγμα μπαχαρικών
  • 75 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

Εκτέλεση

  • Την προηγουμένη, ψιλοκόψτε τις σταφίδες, τα σύκα, τα μήλα και τα βερίκοκα. Μουσκέψτε τα μέσα σε ένα μπολ με το ρούμι. Καλύψτε τα με μια μεμβράνη και αφήστε τα μέσα στο ψυγείο όλη τη νύχτα.
  • Την επομένη, διαλύστε τη μαγιά σε 2 κσ. χλιαρό νερό. Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι, τα φουντούκια, τα καρύδια, το κουκουνάρι, τα φρουί γλασέ, το μείγμα μπαχαρικών, τη μαγιά και 200 ml. επιπλέον ζεστό νερό. Προσθέστε τα μαριναρισμένα φρούτα με το ρούμι και ζυμώστε τα όλα μαζί στον κάδο του μίξερ με το εξάρτημα του γάντζου, ώσπου να γίνει ζύμη. Αν χρειάζεται, προσθέστε κι άλλο αλεύρι για να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια σας.
  • Χωρίστε την στα δυο και σχηματίστε δυο ρολά. Καλύψτε τα με δυο πετσέτες κουζίνας και αφήστε τα να φουσκώσουν για μια ώρα.
  • Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160°C και στρώνετε δυο ταψιά με αντικολλητικό χαρτί. Για το σιρόπι, βάλτε τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι να βράσει μαζί με 75 ml νερό. Βάλτε τα ρολά στα ταψιά και ψήστε τα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 65-70 λεπτά. Αλείψτε τα με το σιρόπι στα 30 και τα 45 λεπτά. Βγάλτε τα από το φούρνο κα αφήστε τα να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα.