close

Το μωσαϊκό επέστρεψε και είναι παντού!

Το μωσαϊκό είναι ένα σύνθετο υλικό που φτιάνεται από την ανάμειξη μαρμάρου, χαλαζία, γρανίτη ή γυαλιού ενσωματωμένα σε μια βάση τσιμέντου. Το αποτέλεσμα είναι μια διακοσμητική ανθεκτική επιφάνεια, ένα χυτό οικονομικό δάπεδο. Η τεχνική αυτή προέρχεται από πολύ παλιά, είχε γίνει όμως ‘μόδα’ τις εποχές 60’, 70’ και 80’. Σίγουρα θα έχετε δει σε παλιά σπίτια της γιαγιάς ή σε παλιά καταστήματα δάπεδα από μωσαϊκό. Το 90’ θεωρήθηκε ξεπερασμένο και αντικαταστάθηκε από ξύλο, πλακάκια, μάρμαρο ή απλά καλύφθηκε με μεγάλα χαλιά.

Σήμερα όμως η τέχνη του μωσαϊκού έχει επανέλθει στο προσκήνιο. Τα χυτά δάπεδα, όπως η πατητή τσιμεντοκονία, αποτελούν μια σταθερή επιλογή στον σχεδιασμό αυτού που ονομάζουμε μοντέρνο industrial στυλ. Μια εναλλακτική πρόταση λοιπόν χυτού δαπέδου που μπορεί να δώσει σε ένα minimal χώρο μια ρετρό διάθεση είναι το μωσαϊκό. Το μωσαϊκό μπορεί να κατασκευαστεί σε άπειρους χρωματισμούς και σχέδια, ταιριάζοντας έτσι σε κάθε χώρο. Το πιο βασικό όμως είναι ότι μιλάμε για ένα οικονομικό και πολύ ανθεκτικό υλικό.

Η τέχνη του μωσαϊκού έχει περάσει πλέον και στην μικρότερη κλίμακα του σχεδιασμού αντικειμένου. Το αποτέλεσμα είναι κάθε άλλο παρά μοναδικό.

Έτσι λοιπόν, όταν έρθει η στιγμή να επιλέξετε δάπεδα για το νέο σπίτι, το γραφείο ή το κατάστημα σας, μην βιαστείτε να αποκρύψετε την ιδέα του μωσαϊκού. Ακόμη και αν δεν ενδιαφέρεστε να αλλάξετε τα δάπεδα του χώρου σας, μπορείτε να εντάξετε κάτι από τα παλιά σε ένα μοντέρνο αντικείμενο ή μια επιφάνεια που θα ξεχωρίσει.


Ο Μάνος Χατζηκαντής κατάγεται από την Ρόδο και είναι τελειόφοιτος του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει πραγματοποιήσει σπουδές αρχιτεκτονικής με το πρόγραμμα Erasmus+ στη σχολή ENSAM (Ecole Nationale Supérieure d'Architecture de Montpellier) στο Montpellier της Γαλλίας. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα αρχιτεκτονικά workshop που διοργανώθηκαν τόσο στη Ελλάδα (Ρόδος, Λέρος) όσο και στο εξωτερικό (Fethiye-Τουρκία, Montpellier-Γαλλία). Έχει κερδίσει το πρώτο βραβείο στον φοιτητικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που διοργάνωσε το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, με θέμα τον επανασχεδιασμό της στοάς Μοδιάνο. Αρχιτεκτονικές προτάσεις στις οποίες συμμετείχε έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό «ΚΤΙΡΙΟ» αλλά και στα διαδικτυακά περιοδικά www.greekarchitects.gr και www.parallaximag.gr. Ασχολείται επίσης με την φωτογραφία και την δημιουργία ταινιών μικρού μήκους, τις οποίες ανεβάζει στο κανάλι του στο YouTube. Δύο εκ των οποίων έχουν διακριθεί σε πανελλήνιο διαγωνισμό. Αυτό που τον ενδιαφέρει στην αρχιτεκτονική είναι το πώς η ιδέα γίνεται πράξη και το άυλο παίρνει μορφή. Σχεδιάζει με γνώμονα τον άνθρωπο, την χρήση, την λειτουργικότητα και την καλαισθησία και με σεβασμό στο περιβάλλον. Του αρέσει να συνδυάζει το παλιό με το καινούργιο, δίνοντας του ξανά ζωή και μετατρέποντάς το σε διαχρονικό. Πηγές έμπνευσής του είναι ο ίδιος ο άνθρωπος – χρήστης, η φύση και τα ταξίδια τα οποία λατρεύει. Πιστεύει ότι η επιτυχία του σχεδιασμού κρύβεται στις μικρές λεπτομέρειες, αυτές που διαμορφώνουν την ποιότητα ενός χώρου και επηρεάζουν την καθημερινότητα των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στον χώρο αυτό.

INSTAGRAM FEED