Πώς να ταξιδεύεις με νήπιο στο εξωτερικό

Πώς να ταξιδεύεις με νήπιο στο εξωτερικό

Εγώ λατρεύω τα ταξίδια! Ο άντρας μου λατρεύει τα ταξίδια! Η κόρη μας λατρεύει κι αυτή τα ταξίδια!

Με τον άντρα μου απο τους πρώτους μήνες γνωριμίας βρήκαμε ότι το να ταξιδεύουμε τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό μας ενθουσίαζε και μας ανανεώνε. Ταξιδεύαμε αρκετά και ο καιρός περνούσε και η σχέση εξελισσόταν, διήμερα, τριήμερα, γαμήλιο ταξίδι κ.ο.κ. Μέχρι που γυρνώντας ένα καλοκαίρι απο την Νάξο το τεστ εγκυμοσυνης έδειξε ότι η παρέα θα μεγάλωνε!

Ένα παιδί φέρνει τόσες αλλάγες σε ένα ζευγάρι και μικρές και μεγάλες! Αλλά οι αλλάγες είναι κάτι καλό, μας πάνε παρακάτω και μας εξελίσσουν! Θυμάμαι εκείνο το χειμώνα να γυρνάμε απο Ντουμπάι με μια πτήση της Emirates γεμάτη και στα μπροστινά καθίσματα σε όλη (ναι όλη!) την διάρκεια της πτήσης μια μαμά να προσπαθεί να ηρεμήσει το 3χρονο αγοράκι της! Θυμάμαι να αναρωτιέμαι πώς της ήρθε να πάει στο εξωτερικό με το παιδί της! Θυμάμαι τον άντρα μου να με κοιτάει με ύφος «εμείς δεν θα το κάνουμε ποτέ αυτό»! Τώρα μπορείς να γελάσεις μαζί μου όσο θες! Γιατί; Γιατί πάντα μα πάντα ταξιδεύουμε όλοι μαζί!

Η μικρή μου εξελίσσεται σε μια απίστευτη μικρή τουρίστρια! Το πρόγραμμα φυσικά έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες της! Αυτό σημαίνει ότι όταν είμαστε στο εξωτερικό θα περάσουμε πιο πολύ χρόνο σε ένα ενυδρείο ή σε ένα ζωολογικό κήπο και η ώρα παραμονής στο μουσείο έχει συρρικνωθεί αρκετά! Ο ποδαρόδρομος επίσης περιορίστηκε και το μεσημέρι υπάρχει siesta! Υπάρχει πάντα μαζί μας μια βαλίτσα μόνο με παιχνίδια (τα λούτρινα πρέπει και αυτά να γνωρίσουν τον κόσμο) και φυσικά αντί για αναμνηστικά μαγνητάκια θα αγοράσουμε παιχνίδι!

Η εμπειρία του να ταξιδεύεις με νήπιο κυρίως στο εξωτερικό είναι μακράν διαφορετική απ’ εκείνην του ζευγαριού. Δεν θα σου πω ότι είναι ό,τι πιο εύκολο! Τίποτα δεν μπορεί να μείνει στην τύχη του και χρειάζεται πολύ καλός προγραμματισμός!

Όμως για μας είναι μια μοναδική εμπειρία  που δίνει σ’ εμάς χρόνο με το παιδί μας και στο παιδί την ευκαιρία να ανακαλύψει τον κόσμο, να δεί και να ακούσει! Ως γονείς κανούμε συχνά ένα λαθάκι νομίζω, αποκλείουμε τα παιδιά μας απο δραστηριότητες θεωρώντας ότι θα κουραστούν, θα βαρεθούν, γενικά ότι δε θα ανταπεξέλθουν.

Νομίζω η αλήθεια είναι ότι φοβόμαστε πως θα κουραστούμε περισσότερο και δεν θα απολαύσουμε την εμπειρία. Όμως τα παιδιά είναι ισότιμα μέλη στην οικογένεια και σαν ισότιμα μέλη πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε!

Δε θα ξεχάσω την επιστροφή μας απο τη Μάλτα, το πρώτο μας οικογενειακό ταξίδι στο εξωτερικό, σε όλη (ναι όλη!) την πτήση η μικρή μου δεν σταμάτησε να τραγουδάει, ήμουν τόσο κουρασμένη και ήθελα να κοιμηθώ όμως εκείνη δεν σταματούσε να τραγουδάει, όταν το αεροπλάνο προσγειώθηκε, σταμάτησε το τραγούδι και μου είπε «Μου αρέσουν τόσο πολύ οι διακοπές!».

Κι εμάς μας άρεσε τόσο να τις απολαύσαμε μαζί της!