Πώς να του «κόψεις» τις κακές συνήθειες

Πώς να του «κόψεις» τις κακές συνήθειες

Στην αρχή όλα είναι υπέροχα – ξετρελαίνεσαι που το αφρόγαλα «στέκεται» στο μουστάκι του μόλις πίνει την πρώτη γουλιά από τον καφέ του, ξεκαρδίζεσαι που «μελετάει» το γυναικείο περιοδικό της εφημερίδας στο μπάνιο, ξεμυαλίζεσαι μόλις αρχίζει να πετάει τα ρούχα σας στο πάτωμα, κατευθύνοντάς σε προς την κρεβατοκάμαρα…

Όμως μετά, όταν πια αρχίζεις να ζεις μαζί του στο ίδιο σπίτι, όλα αυτά παύουν να σε διασκεδάζουν ή να σε εξιτάρουν και τα βλέπεις μόνο σαν κακές συνήθειες που κράτησε από την εργένικη ζωή του.

Μη διαπράξεις το λάθος να προσπαθήσεις να τον διορθώσεις εξηγώντας του σοβαρά και αυστηρά γιατί δεν πρέπει να κάνει το ένα ή το άλλο. Να θυμάσαι ότι ο ανάλαφρος τόνος, η διπλωματία και η διακριτικότητα είναι πάντα πιο αποτελεσματικά από οποιονδήποτε καυγά ή… κήρυγμα.

Αφήνει το καπάκι της τουαλέτας ανοιχτό

Πες του μεταξύ σοβαρού και αστείου, ότι είναι δύσκολο τη στιγμή που «τρέχεις» για την ανάγκη σου να έχεις στο νου σου πρώτα να «τσεκάρεις» αν μπορείς να καθίσεις με ασφάλεια ή όχι στο κάθισμα της τουαλέτας. Και πρότεινέ του ύστερα να συμφωνήσετε σε μία δίκαιη λύση και για τους δυο σας: το καπάκι θα μένει κλειστό – ούτε στην αντρική θέση ούτε στη γυναικεία.

Πετάει τα ρούχα του εδώ κι εκεί

Αν τρέχεις από πίσω του για να μαζεύεις, εσύ θα συνεχίσεις να κουράζεσαι και εκείνος δεν θα σταματήσει να πετάει. Ζήτησέ του ευγενικά να τοποθετεί τα άπλυτα ρούχα στον ειδικό χώρο που προορίζεται γι αυτό το σκοπό και αυτά που μπορεί να ξαναφορέσει, να τα κρεμάει στον καλόγηρο. Μην μπεις στον κόπο την επόμενη φορά να τα μαζέψεις εσύ, εφόσον δεν συνετιστεί και όταν δεις ότι έχει παρατήσει στο πάτωμα το αγαπημένο του μπλουζάκι, άφησέ το εκεί για μέρες. Στην ανάγκη πάτησε το… κατά λάθος.

Είναι εθισμένος με το έξυπνο κινητό του


Πες του σε ήρεμο τόνο πως σε ενοχλεί όταν για παράδειγμα τρώτε μαζί το βραδινό σας, να «σερφάρει» στο κινητό του, να tweetάρει και να στέλνει μηνύματα γιατί οι στιγμές που βρίσκεστε εξαιτίας των ωραρίων της δουλειάς είναι πολύ λίγες και εσύ έχεις την ανάγκη να εστιάζει την προσοχή του σε σένα. Προσπάθησε ταυτόχρονα όμως να του «αποσπάσεις» με άλλον τρόπο την προσοχή, ανοίγοντας του συζήτηση για θέματα που ξέρεις ότι τον ενδιαφέρουν να κουβεντιάζει μαζί σου.

“Κολλάει” με τα αθλητικά στην τηλεόραση!

Το να δει λίγα αθλητικά, δεν χάλασε και ο κόσμος. Πώς εσύ κουβεντιάζεις μισή ώρα με τη μητέρα σου στο τηλέφωνο και δεν παραπονιέται; Αν όμως «κολλάει» με τις ώρες, τότε πραγματικά αυτό είναι πρόβλημα! Επειδή δεν μπορείς να του «κόψεις» μαχαίρι αυτή τη συνήθεια που την εξασκεί χρόνια, προσπάθησε με πιο… γυναικείους τρόπους να τον σηκώσεις από τον καναπέ. Άμα για παράδειγμα ξέρεις ότι βλέπει κάθε Κυριακή στις 9 μια πολύωρη αθλητική εκπομπή, άφησέ τον ήσυχο στην αρχή να την παρακολουθήσει. Γύρω στις 10 βάλε μπροστά ένα σχέδιο «αποπλάνησης», κατά προτίμηση σε δωμάτιο που δεν έχει τηλεόραση, και φώναξέ τον προκειμένου να τον κάνεις να ξεχάσει το ενδιαφέρον του για το ποδόσφαιρο.

Δεν προσέχει την εμφάνισή του!

Την επόμενη φορά που θα φορέσει μπλουζάκι που… μυρίζει, έστω και λίγο, ή δεν ταιριάζει με το παντελόνι του, μη διστάσεις να του το πεις, έχοντας πάντα μία αντιπρόταση. Αν ετοιμάζεστε να βγείτε και εκείνος έχει διαλέξει να φορέσει το «χθεσινό» μπλουζάκι, εφάρμοσε την εξής τακτική: πλησίασέ τον τρυφερά, αγκάλιασέ τον, τάχα μύρισέ τον, λέγοντάς του ότι δεν σου φαίνεται και τόσο καθαρό και βγάλε από την ντουλάπα του ένα άλλο. Το πιθανότερο είναι την επόμενη φορά, να διαλέξει εξ αρχής ένα καθαρό ρούχο.

Μαρία Κόλλια