Κάνε τον να σου κάνει πρόταση γάμου!
Διανύετε τον τρίτο χρόνο της σχέσης σας και ήδη έχεις πει το «ναι» στην πρόταση συμβίωσης που σου έκανε ο σύντροφός σου. Κι ενώ όλα βαίνουν καλώς μεταξύ σας και έχουν γίνει συζητήσεις περί… επισημοποίησης του δεσμού σας, ακόμα και το ενδεχόμενο δημιουργίας της δικής σας οικογένειας, εκείνος… μοιάζει σαν να μην το παίρνει απόφαση. «Τι φοβάται;» αναρωτιέσαι, περιμένοντας εδώ και καιρό να σου κάνει την πολυπόθητη πρόταση γάμου.
«Οι άνδρες είναι… άνθρωποι όπως εμείς και έχουν και αυτοί μεγάλες φοβίες και ανασφάλειες» αναφέρει η σύμβουλος γάμου, Carin Goldstein. «Πριν πάρεις την απόφαση ότι θέλεις να μοιραστείς τη ζωή σου με αυτόν τον άνδρα, δεν είχες να “πολεμήσεις” πολλές ανησυχίες; Δεν σου πέρασαν από το μυαλό δεκάδες “μήπως” και άλλα τόσα “αν”;» επισημαίνει. «Έτσι και ο σύντροφός σου τώρα μάλλον βρίσκεται σε φάση προβληματισμού. Αλλά και φοβάται κάποια “σενάρια” που δεν τολμάει να τα μοιραστεί μαζί σου, γιατί κατά βάθος γνωρίζει ότι είναι “παιδικά” διλήμματα» καταλήγει.
Μάθε λοιπόν ποιες είναι αυτές οι φοβίες που μπορεί να «κατακλύζουν» το νου του συντρόφου σου, ώστε να μπορέσεις να τον προσεγγίσεις και να «ανοίξεις» εσύ πρώτη την κουβέντα μαζί του, προκειμένου να βοηθήσεις να τις ξεπεράσει και να προχωρήσετε στο επόμενο στάδιο.
«Μετά τον γάμο, θα έρθει… κι ένα μωρό και εγώ θα γίνω “κουβαλητής”»
Ο σύντροφός σου ίσως φοβάται ότι θα καταντήσει… ο κουβαλητής του σπιτιού, ειδικά μετά και από τον ερχομό ενός νέου μέλους. Ότι θα πάψει, με άλλα λόγια, να είναι η μόνη σου έγνοια, η λαχτάρα και η χαρά σου, και ενδεχομένως να νομίζει ότι ο ρόλος του θα περιοριστεί στο να προσφέρει στο σπιτικό σας τα προς το ζην.
Χρειάζεται λοιπόν να μιλήσεις μαζί του και να τον διαβεβαιώσεις ότι μαζί μπορείτε να το παλέψετε και να καταφέρετε να μην «χάσετε» αυτό που σας δένει ως ζευγάρι, ακόμα και όταν με το καλό κάνετε απογόνους. Μην παραλείψεις να του επισημάνεις πως και οι δύο, είτε ως σύντροφοι είτε αργότερα ως γονείς, έχετε την ίδια υποχρέωση να συντηρείτε την οικογένεια και αυτή η υποχρέωση δεν βαρύνει αποκλειστικά τους δικούς του ώμους.
«Φοβάμαι ότι θα γίνει σαν την… μαμά μου!»
Μπορεί τώρα να απολαμβάνει τις «περιποιήσεις» σου και το σπιτικό φαγητό που του ετοιμάζεις κάθε μέρα, αλλά μέσα του ίσως φοβάται ότι μετά τον γάμο θα γίνεις… η μαμά του!
Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ορίσεις μαζί του από τώρα τις υποχρεώσεις του καθενός μέσα στο σπίτι προκειμένου να κατανοήσει ότι δεν έχεις σκοπό μετά τον γάμο να γίνεις η… νοικοκυρά και να του εξηγήσεις ότι το ιδανικό για εσένα, σαν σύγχρονο ζευγάρι που είστε, είναι να μοιράζεστε τις δουλειές και να συνεργάζεστε σε όλα τα επίπεδα.
«Η ρουτίνα θα “σκοτώσει” τη σεξουαλική μας ζωή»
Αυτό που φοβάται περισσότερο είναι ότι ο επικείμενος, νέος του ρόλος του ως σύζυγος, ή αργότερα ως πατέρα, θα έχει τόσες απαιτήσεις και υποχρεώσεις που το σεξ αναγκαστικά θα μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.
Χρειάζεται λοιπόν να τον προσεγγίσεις και να του πεις ότι και έχεις τον ίδιο προβληματισμό, αλλά σκέφτηκες πως είναι στο χέρι σας και μόνο να μην σας πάρει… από κάτω ο έγγαμος βίος και να μη χάσετε τη φλόγα αυτή του έρωτα που σας έφερε κοντά.
«Θα προσπαθήσει να με κάνει τον ιδανικό σύζυγο και πατέρα»
Με άλλα λόγια, ο σύντροφός σου φοβάται ότι μετά τις… υπογραφές θα επιδιώξεις να τον αλλάξεις για να τον κάνεις ό,τι δεν μπόρεσες έως τώρα! Αυτή του η φοβία ίσως προέρχεται από οικογενειακά του βιώματα ή ακόμη και από παραδείγματα του φιλικού του περιβάλλοντος – ανδρών δηλαδή που ήσαν ελεύθεροι και ωραίοι και μετά τον γάμο έγιναν οι κύριοι των… συζύγων τους.
Γι αυτό πρέπει να του δείξεις με κάθε τρόπο ότι τον αγαπάς γι αυτό ακριβώς που είναι σήμερα και να τον διαβεβαιώσεις τόσο με λόγια όσο και με πράξεις ότι δεν θέλεις να τον αλλάξεις, γιατί πολύ απλά (και να μία φράση που μπορείς να του πεις): «αν γινόταν κάποιος άλλος από αυτό που είναι, δεν θα αποφάσιζες να μείνεις σε αυτή τη σχέση μαζί του».
Μαρία Κόλλια