Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα γάλατα που κυκλοφορούν στην αγορά
Πριν λίγα χρόνια η μόνη επιλογή σε γάλα που ξέραμε, στο πρωινό μας γεύμα κυρίως ήταν το πλήρες αγελαδινό γάλα. Πλέον το αγελαδινό το βρίσκουμε σε: πλήρες, 1,5% σε λιπαρά, 0% (αποβουτυρωμένο) αλλά και χωρίς λακτόζη. Ειδικότερα για άτομα με διατροφικές ή αλλεργικές ιδιαιτερότητες, υπάρχουν και τα εναλλακτικά γάλατα όπως: αμυγδάλου, σόγιας, ρυζιού και καρύδας. Σε ενημερώνουμε για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του κάθε είδους ώστε να διαλέξεις το καταλληλότερο για σένα.
Κάθε μορφή γάλακτος έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του, αναλόγως και τη διατροφή που ακολουθεί ένα άτομο, τις ανάγκες του σε θρεπτικά συστατικά ή ακόμα τις διατροφικές του προτιμήσεις.
Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε τη θερμιδική αξία και την περιεκτικότητα σε μακροθρεπτικά συστατικά κάθε γάλακτος. (250ml)
- Αγελαδινό γάλα:
Πλεονεκτήματα:
- Μας παρέχει σημαντικές ποσότητες πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, καθώς και πληθώρα μετάλλων και βιταμινών απαραίτητα για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους.
- Το αγελαδινό γάλα πλέον υπάρχει και σε μορφή ελεύθερο λακτόζης, για άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη
- Όλες τις ποικιλίες πλέον του αγελαδινού γάλακτος, ακόμα και των βιολογικών τις βρίσκουμε σε πληθώρα σε όλα τα καταστήματα τροφίμων.
Μειονεκτήματα:
- Τα αγελαδινά γάλατα τα οποία δεν είναι χαμηλά σε λιπαρά, είναι υψηλότερα σε κορεσμένα λιπαρά (κακά) και θερμίδες.
- Δεν μπορεί να καταναλωθεί από όλες τις ομάδες πληθυσμού, διότι η πρωτεΐνη του γάλακτος μπορεί να προκαλέσει αλλεργία.
- Μερικοί άνθρωποι έχουν ηθικές ανησυχίες σχετικά με τις σύγχρονες γαλακτοπαραγωγικές πρακτικές και τη διαχείριση των ζώων.
- Γάλα αμυγδάλου:
Πλεονεκτήματα:
- Είναι χαμηλό σε θερμίδες και δεν περιέχει κορεσμένα λιπαρά.
- Αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α και είναι συνήθως ενισχυμένα σε ασβέστιο και βιταμίνη D.
- Δεν περιέχουν λακτόζη και είναι καλή επιλογή για τους χορτοφάγους.
Μειονεκτήματα:
- Δεν αποτελεί καλή πηγή πρωτεΐνης.
- Μπορεί να περιέχει μια ουσία: καραγενάνη (πολυσακχαρίτης που χρησιμοποιείται συνήθως ως προσθετικό τροφίμων), η οποία μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα σε μερικούς ανθρώπους.
- Γάλα σόγιας:
Πλεονεκτήματα:
- Αποτελεί μια καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης, όπως επίσης βιταμίνης Α, Β12, καλίου και ισοφλαβόνων. Μερικά επίσης γάλατα σόγιας είναι ενισχυμένα σε ασβέστιο και βιταμίνη D.
- Περιέχει περισσότερη ποσότητα πρωτεΐνης και λιγότερες θερμίδες σε σχέση με το πλήρες αγελαδινό, ενώ είναι σχεδόν ίδιο θερμιδικά με το αγελαδινό χαμηλό σε λιπαρά.
- Περιέχει πολύ μικρή ποσότητα σε κορεσμένα λιπαρά.
Μειονεκτήματα:
- Η σόγια γενικά είναι ένα τρόφιμο που μπορεί να είναι αλλεργικό για ενήλικες και παιδιά.
- Υπερβολική κατανάλωση προϊόντων σόγιας, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε άτομα με θυρεοειδίτιδα.
- Επίσης το μεγαλύτερο μέρος της σόγιας που παράγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες προέρχεται από γενετικά τροποποιημένα φυτά, γεγονός που αποτελεί ανησυχία για ορισμένους.
- Γάλα ρυζιού:
Πλεονεκτήματα:
- Είναι το λιγότερο αλλεργιογόνο σε σύγκριση με τις υπόλοιπες εναλλακτικές πηγές γάλακτος.
- Συνήθως είναι ενισχυμένα σε ασβέστιο, βιταμίνη Α και βιταμίνη D.
- Είναι από τη φύση του πιο γλυκό από τις άλλες εναλλακτικές πηγές γάλακτος.
Μειονεκτήματα:
- Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, οπότε δεν είναι καλή επιλογή για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.
- Δεν αποτελεί πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης.
- Η υπερβολική κατανάλωση προϊόντων ρυζιού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία των βρεφών και παιδιών, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αρσενικό (χημικό στοιχείο που έχει συνδεθεί με πολλές μορφές καρκίνου).
- Γάλα καρύδας:
Πλεονεκτήματα:
- Σπάνια μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες.
- Συνήθως είναι ενισχυμένα σε ασβέστιο, βιταμίνη Α και βιταμίνη D.
- Επειδή το γάλα καρύδας περιέχει τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας (μορφή υγιεινού λίπους), μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους.
Μειονεκτήματα:
- Είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά.
- Δεν αποτελεί πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης.
- Μπορεί να περιέχει μια ουσία: καραγενάνη (πολυσακχαρίτης που χρησιμοποιείται συνήθως ως προσθετικό τροφίμων), η οποία μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα σε μερικούς ανθρώπους.