Tips για STRETCH χωρίς τραυματισμούς

Tips για STRETCH χωρίς τραυματισμούς

ΜΕΡΟΣ Α΄

Οι διατάσεις είναι ασκήσεις που σχεδιάστηκαν με σκοπό την ανάπτυξη της μυϊκής ευλυγισίας, ελαστικότητας και της αρθρικής ευκαμψίας. Στα αγγλικά οι διατάσεις ονομάζονται Stretching και η ακριβής μετάφραση του στα Ελληνικά είναι τέντωμα. Οι διατατικές ασκήσεις κάμπτουν, τεντώνουν, μακραίνουν, επεκτείνουν τους μύες και τις αρθρώσεις σε όλο το εύρος της κίνησης τους.

Είναι σημαντικό να διαταθούν όλες οι μυϊκές ομάδες. Εκτός από τις γενικές διατάσεις που αφορούν ολόκληρο το σώμα, μην ξεχάσετε να διατείνεται πιο ειδικά τις μυϊκές ομάδες εκείνες που θα δεχτούν την προπονητική επιβάρυνση. Έτσι με αυτό τον τρόπο θα αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς κατά την διάρκεια της προπόνησης.

Ο χρόνος που χρειάζεται να αφιερωθεί στις διατάσεις εξαρτάται από την εστίαση, τους στόχους, την διάρκεια, την επιβάρυνση της προπόνησης. Για παράδειγμα ένας χορευτής οφείλει να έχει καθημερινό πρόγραμμα διατάσεων.
Κάποια χρήσιμα tips για να εκτελέσετε σωστά ένα πρόγραμμα διατάσεων.
-Ζεστάνετε τους μύες πριν το stretch με περπάτημα ή τζόκινγκ. Αν έχετε τελειώσει το μάθημα χορού σας, τότε είστε αρκετά ζεστοί και μπορείτε να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα stretching. Διαφορετικά μπορεί να τραυματίσετε τους μύες.
-Ξεκινήστε αργά και με απαλές κινήσεις στην αρχή.
-Αναπνέετε αργά και ρυθμικά κατά την διάρκεια του stretch, εισπνέοντας και εκπνέοντας.
– Να έχετε πάντα τους κοιλιακούς και τον κορμό κρατημένους και σταθερούς. Όταν δουλεύετε μια μυϊκή ομάδα μην αφήνετε το υπόλοιπο μέρος του σώματος χαλαρό.
-Σταδιακά αυξήστε την ένταση και τον χρόνο της διάτασης χωρίς όμως απότομες κινήσεις.
-Μείνετε σε κάθε διάταση που κάνετε για 20 με 30 δευτερόλεπτα.
-Ακολουθήστε ένα πρόγραμμα stretch συστηματικά. Μόνο έτσι θα μπορέσετε να δείτε αποτελέσματα στην προσπάθεια σας.

Θα ακολουθήσει Β μέρος.