Δώστε μας βιβλία, δώστε μας φτερά!

Δώστε μας βιβλία, δώστε μας φτερά!

Ομολογουμένως ζούμε σε ένα κόσμο όπου οι πληροφορίες και τα ερεθίσματα, που μας δίνονται καθημερινά, είναι ποικίλα. Την προσοχή των παιδιών μας την «διεκδικεί» ο υπολογιστής, το τάμπλετ, η τηλεόραση και ο ελάχιστος χρόνος που μένει αφιερώνεται στις εξωσχολικές δραστηριότητες και στα σχολικά μαθήματα. Στη σημερινή εποχή δυστυχώς λείπει η ευκαιρία για ελεύθερο παιχνίδι. Και φυσικά λείπει και η ευκαιρία για το διάβασμα ενός παιδικού βιβλίου.

Η Jella Lepman, ιδρύτρια της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας του Μονάχου, αναφέρει ότι αν θέλουμε έναν κόσμο καλύτερο από τον σημερινό τότε πρέπει να αρχίσουμε από το παιδικό βιβλίο. Διανύοντας όμως έναν ψηφιακό αιώνα, κατά πόσο είναι εφικτό να εμφυσήσουμε στα παιδιά μας τη βιβλιοφιλία; Πόσο εύκολο είναι να καλλιεργήσουμε την αναγνωστική συνείδηση τους; Οι γονείς καθώς και το σχολικό περιβάλλον παίζουν καθοριστικό ρόλο στο να παροτρύνουν τα παιδιά να αγαπήσουν τα βιβλία.

Επισκεφτείτε βιβλιοπωλεία μαζί με το παιδί σας από μικρή κιόλας ηλικία. Ψάξτε μαζί του βιβλιοθήκες, ανακαλύψτε και επισκεφτείτε εκθέσεις βιβλίων. Παίξτε με βιβλία, διαβάστε τα ή απλά ξεφυλλίστε τα. Μυρίστε τα.. αγγίξτε τα! Αφηγηθείτε στο παιδί σας μία ιστορία δυνατά, με εκφραστικότητα και με πολύ όρεξη, για να του μεταδώσετε έτσι την αγάπη σας για το διάβασμα. Μιλήστε μαζί τους για τα βιβλία που διαβάζουν και μην ξεχάστε να έχετε στο σπίτι μία όμορφη γωνιά με πολλά παραμύθια! Διαβάστε βιβλία στα παιδιά σας από την βρεφική ηλικία, εκείνα με τις μεγάλες εικόνες και τα έντονα χρώματα! Διαβάστε τους στη νηπιακή και τη σχολική ηλικία για τη μυθολογία, τη φιλία, την αγάπη, την ειρήνη.. βιβλία με περιπέτειες και ταξίδια. Και μην διστάσετε να τους διαβάστε εσείς οι ίδιοι κάποιο βιβλίο – αν σας το ζητήσουν.. σε όποια ηλικία και αν είναι και ας ξέρουν ανάγνωση. Διαβάστε τους ξανά και ξανά ένα συγκεκριμένο βιβλίο αν το θελήσουν, γιατί κάτι όμορφο προσπαθούν να ανακαλύψουν!

Βάλτε τα παιδιά σας στον κόσμο του βιβλίου γιατί είναι πηγή ευχαρίστησης, χαράς, ευφορίας. Διευρύνουν τη φαντασία τους, μαθαίνουν τις αξίες όπως τον σεβασμό, την αγάπη, την συμπόνια. Πλουτίζουν το λεξιλόγιο τους και την αναγνωστική τους ικανότητα. Το βιβλίο αναπτύσσει συναισθηματικά το παιδί και το εισάγει στα γεγονότα της ζωής με αβίαστο τρόπο.

Γιατί όπως πολύ σοφά μας λέει η σπουδαία συγγραφέας Ζωρζ Σαρή «Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο!».