Πώς να αντιμετωπίσεις την αγένεια
Δεν χρειάζεται να χαλάς τη δική σου καλή διάθεση, ούτε να σκεφτείς να κάνεις το ίδιο την επόμενη φορά για… αντίποινα. Οι κακοί τρόποι μπορεί να έχουν ενταχθεί στην καθημερινότητα μερικών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους υιοθετήσεις και εσύ για να μπορέσεις να τους αντιμετωπίσεις – το μόνο που θα πετύχεις είναι να συμβάλεις στη διαιώνιση του φαύλου αυτού κύκλου. Γι αυτό, την επόμενη φορά που κάποιος σου φερθεί με αγένεια, σκέψου τα εξής:
# Μην παίρνεις την αγένεια προσωπικά
Πολλές φορές η αγένεια αποτελεί ένδειξη κακής διάθεσης, χωρίς απαραίτητα να πηγάζει από την προσωπικότητα του άλλου ή να εκδηλώνεται στοχευμένα απέναντι σε σένα. Αν ο πωλητής ενός καταστήματος για παράδειγμα, δεν απαντήσει στην καλημέρα σου, αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να την ξαναπείς την επόμενη φορά. Μπορεί να έχει ξεκινήσει μια δύσκολη μέρα για εκείνον και προς στιγμήν να την αγνόησε, αλλά στη συνέχεια να αποδειχθεί πολύ εξυπηρετικός και ευγενικός μαζί σου.
# Αντιμετώπισε τους άλλους όπως θα ήθελες και εκείνοι να σε αντιμετωπίσουν
Οι άνθρωποι τείνουν να προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους βάσει αυτής που υιοθετεί εκείνος που έχουν απέναντί τους. Γι’ αυτό όταν ακούς τον συνομιλητή σου προσεκτικά, δείχνεις κατανόηση και χαμογελάς, έχεις περισσότερες πιθανότητες να έχεις παρόμοια ευγενική αντιμετώπιση και από τη μεριά του.
# Εξήγησε στον… αγενή πώς νιώθεις
Αν κάποιος σου συμπεριφέρεται κατ’ επανάληψη με αγένεια, τότε εξήγησέ του με ήπιο τόνο για το πως εσύ αισθάνεσαι και πώς η συμπεριφορά του σε επηρεάζει αρνητικά. Δεν έχεις παρά να μιλήσεις απευθείας με τον άνθρωπο που σου συμπεριφέρεται αγενώς και να προσπαθήσεις να επιλύσεις μαζί του το πρόβλημα που δημιουργείται από τη στάση του απέναντί σου.
# Προσπάθησε να έχεις φιλική διάθεση
Είναι πιο δύσκολο να γίνεις επιθετική με κάποιον γνωστό σου παρά με κάποιον που δεν γνωρίζεις. Αν παραδείγματος χάριν βρεθείς σε ένα καινούριο εργασιακό περιβάλλον, χαιρέτισε θερμά τους νέους σου συναδέλφους, ανάπτυξε φιλικές σχέσεις μαζί τους (τόσες όσες απαιτούνται για να εργάζεστε αρμονικά) και φρόντισε η καλή και ευγενική συμπεριφορά σου να κατανέμεται ισομερώς προς όλους τους συνεργάτες σου. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρεις να στενέψεις τα περιθώρια εκδήλωσης αγενούς συμπεριφοράς των άλλων προς εσένα.
Μαρία Κόλλια