10 αλήθειες για το μπαλέτο που δεν γνωρίζετε

10 αλήθειες για το μπαλέτο που δεν γνωρίζετε

Το μπαλέτο είναι μια μακρόχρονη μορφή κλασικού χορού με μια πλούσια ιστορία. Κατά την διάρκεια των αιώνων εξελίχθηκε στη τέχνη που γνωρίζουμε σήμερα.

  1. Το μπαλέτο είναι είδος χορού με καταγωγή από την Ιταλία του 15ου αιώνα. Έπειτα διαδόθηκε στη Γαλλία από τον γάμο της Αικατερίνης των Μεδίκων της Ιταλίας με τον βασιλιά Ερρίκο Β΄ της Γαλλίας το 1533. Στη συνέχεια  έγινε δημοφιλές σε όλη την Ευρώπη. Αυτός είναι ένας λόγος που έχει ορολογία στην γαλλική  γλώσσα.
  2. Η λέξη balletto προέρχεται από την ιταλική γλώσσα . Το υποκοριστικό της είναι ballo που σημαίνει χορός .
  3. Στην πρώιμη μορφή του απουσίαζε η χρήση σκηνικών και μια παράσταση λάμβανε χώρα σε αίθουσα συναθροίσεων. Έκτοτε εξελίχθηκε σε είδος χορού υψηλών τεχνικών απαιτήσεων με σκηνικά και μουσική συνοδεία.
  4. Οι χορευτές φορούσαν μάσκες, πολυτελή κοστούμια και οι κινήσεις ήταν άπλες και επιφυλακτικές. Οι μεταμφιέσεις ήταν επιρροή της Ιταλίας και η παράσταση είχε βάση την αφήγηση μιας ιστορίας με μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, όπως η ηθοποιία και η μιμητική.
  5. Ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΔ΄  ήταν χορευτής μπαλέτου. Υπήρξε προστάτης και οπαδός του χορού. Ίδρυσε την βασιλική ακαδημία μπαλέτου και βασιλική ακαδημία μουσικής.
  6. Οι πρώτοι χορευτές μπαλέτου ήταν όλοι άνδρες. Σε πολλές περιοχές της Ευρώπης το μπαλέτο ως δραστηριότητα για τα κορίτσια ήταν παράνομη, έως τα τέλη του 1600. Έτσι λοιπόν, όλοι οι ρόλοι, ακόμα και οι γυναικείοι, εκτελούνταν από τους άνδρες χορευτές με ανάλογα κοστούμια και  περούκες.
  7. Οι άνδρες χορευτές μπορούσαν να σηκώσουν 1 1/2 τόνους  κατά την διάρκεια μιας παράστασης. Γι αυτό οι άνδρες πρέπει να είναι πολύ δυνατοί σε όλο τους το σώμα.
  8. Οι μπαλαρίνες μπορεί να αλλάζουν 2 και 3 ζευγάρια παπούτσια πουέντ την εβδομάδα. Αυτό συμβαίνει όταν μια χορεύτρια ακολουθεί επαγγελματική πορεία στο μπαλέτο.
  9. Οι πουέντ είναι χειροποίητες. Είναι τα παπούτσια που έχουν σχεδιαστεί για το μπαλέτο και για να χορεύουν οι μπαλαρίνες στις μύτες των ποδιών τους. Μπορεί μάλιστα να γίνονται κατά παραγγελία  σε επαγγελματίες χορεύτριες ώστε να τους ταιριάζουν άψογα.
  10. Οι χορευτές κατά τη διάρκεια των πολύπλοκων στροφών είναι χρήσιμο να έχουν ένα σταθερό σημείο για να επικεντρωθούν σε αυτό, το λεγόμενο spotting.  Σε κάποιες αίθουσες που χρησιμοποιούνται για το μπαλέτο υπάρχει ένα μπλε φως τοποθετημένο στο πίσω μέρος της αίθουσας. Σκοπός είναι να λειτουργήσει ως σημείο spotting για τους χορευτές ώστε να διατηρούν τον προσανατολισμό για το που είναι το μπροστινό μέρος της σκηνής και να ελέγχουν την ισορροπία τους.