Καταπολεμήστε Διατροφικά το κρυολόγημα!
Η αλλαγή του καιρού και η πτώση της θερμοκρασίας είναι φυσικό να φέρουν έξαρση των κρυολογημάτων. Ειδικά με το συνωστισμό σε κλειστούς χώρους, οι ιώσεις αρχίζουν να κάνουν πρωταγωνιστική εμφάνιση. Για να αποφύγουμε τις ιώσεις και τα κρυολογήματα θα πρέπει να υιοθετήσουμε ένα σωστό τρόπο διατροφής για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν υπάρχουν μαγικές τροφές τις οποίες καταναλώνουμε και γινόμαστε απροσπέλαστοι στους μικροοργανισμούς. Υπάρχουν, όμως, κάποιες τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά οι οποίες μπορούν να ενταχθούν σε μια ισορροπημένη διατροφή και να βοηθήσουν.
Κοτόσουπα: Η κοτόσουπα χαρακτηρίζεται σαν «πενικιλίνη» στο πιάτο. Συγκεκριμένα, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και θα ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού σας. Έχει διαπιστωθεί ότι όλα τα συστατικά που υπάρχουν στην κοτόσουπα και στο κοτόπουλο ξεχωριστά έχουν ανασταλτική δραστικότητα, ενώ το κοτόπουλο έχει μειωμένη κυτταροτοξική δραστικότητα. Φροντίστε η σούπα σας να μην περιέχει πολύ αλάτι αλλά να είναι πλούσια σε λαχανικά.
Μανιτάρια: Η κατανάλωση μανιταριών μας χαρίζει επίσης προστασία κατά των ιώσεων και της γρίπης. Τα μανιτάρια περιέχουν τις β-γλυκάνες (διαλυτές φυτικές ίνες) που έχουν την ικανότητα να θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Προσθέστε μανιτάρια στις σούπες σας, στις σαλάτες, στα μαγειρευτά και ‘καρπωθείτε’ τη δράση τους.
Φυσικούς χυμούς: Η βιταμίνη C είναι μια πρώτης τάξεως «ασπίδα» στο κρυολόγημα. Επιλέξτε, όμως, χυμούς που να μην περιέχουν ζάχαρη καθώς αυτή θα εμποδίσει τα λευκά αιμοσφαίρια στο αίμα σας να καταπολεμήσουν την λοίμωξη. Ο καλύτερος τρόπος είναι να στύψετε και να καταναλώσετε αμέσως ένα πορτοκάλι ή ένα γκρέιπφρουτ. Μπορείτε ακόμη να βρείτε βιταμίνη C και σε κάποιες απρόσμενες τροφές, όπως το λάχανο και την κόκκινη πιπεριά, αν δεν σας αρέσουν τα εσπεριδοειδή.
Πράσινο Τσάι: Το πράσινο τσάι έχει ευεργετική δράση κατά του κρυολογήματος χάρη στις πολυφαινόλες που περιέχει. Μελέτες αναφέρουν ότι οι κατεχίνες, συγκεκριμένες πολυφαινόλες του τσαγιού, καταπολεμούν τον ιό της γρίπης. Εντάξτε το πράσινο τσάι στις καθημερινές συνήθειες και εμπλουτίστε το με λίγες σταγόνες λεμονιού ή μελιού. Αποφύγετε να προσθέσετε γάλα, καθώς οι πρωτεΐνες του δεσμεύουν τις πολυφαινόλες και μειώνουν τη δράση τους.
Μέλι: Το μέλι μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Επίσης έχει αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Σύμφωνα με έρευνα, η κατανάλωση 4 κ.σ. μελιού ημερησίως μειώνει τη διάρκεια του κρυολογήματος κατά 2 ημέρες. Εσείς μπορείτε να αρκεστείτε στην κατανάλωση 1 κ.σ. μέλι την ημέρα.
Γιαούρτι: Τα γιαούρτια περιέχουν προβιοτικά ή αλλιώς «φιλικά» βακτήρια που προστατεύουν από τους ιούς και μειώνουν χρονικά τη διάρκεια του κρυολογήματος. Επιλέξτε να καταναλώνετε γιαούρτια με προβιοτικά και συγκεκριμένα με στελέχη Lactobacillus casei και reuteri, καθώς είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως βελτιώνουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.