«Δίαιτα express» και γιατί να την αποφύγουμε

«Δίαιτα express» και γιατί να την αποφύγουμε

Αμέσως μετά τις γιορτές ακούω συχνά τον κόσμο να ψάχνει μανιωδώς στο διαδίκτυο για κάποια μαγική δίαιτα που θα επαναφέρει το κορμί του στα κιλά που είχε πριν τις γιορτές.

Πολλοί μάλιστα θεωρούν πως η καλύτερη λύση είναι να ακολουθήσουν κάποια χημική ολιγοήμερη δίαιτα ή να κάνουν κάποια από τις δίαιτες των διασήμων που υπόσχονται ορατά αποτελέσματα από την πρώτη κιόλας εβδομάδα.

Έρευνες που έγιναν πρόσφατα μέσα σε Ευρωπαϊκές χώρες έδειξαν πως τα άτομα που υποβλήθηκαν σε τέτοιου είδους διατροφή έχασαν όντως έως 11 κιλά μέσα σε 8 εβδομάδες.

Τα άτομα αυτά παρακολουθήθηκαν για έναν χρόνο και το 89% των ατόμων μετά από έναν χρόνο είχαν πάρει όλα τα κιλά ξανά και το 76% μετά από έναν χρόνο ήταν περισσότερα κιλά από αυτά που είχαν πριν ξεκινήσουν την χημική δίαιτα. Άρα καταλαβαίνουμε πως οι δίαιτες express είναι αποτελεσματικές μόνο παροδικά.

Στην πραγματικότητα τα παραπάνω ποσοστά μαρτυρούν πως όχι απλά δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα αλλά είναι σαν να μας καταδικάζουν πως θα μπούμε σε μια αναπόφευκτη διαδικασία που είναι γνωστή ως γιο-γιο.

Τα άτομα τα οποία δεν ακολουθούν τον κανόνα (ένα απειροελάχιστο) ποσοστό είναι τα άτομα εκείνα τα οποία με αφορμή μια τέτοια δίαιτα άρχισαν να αλλάζουν διατροφικές συνήθειες ή απευθύνθηκαν σε κάποιον ειδικό υγείας και άλλαξαν τρόπο ζωής.

Μια τέτοια δίαιτα μόνο ωφέλιμη δεν είναι.

Ίσα ίσα εγώ θα την χαρακτήριζα επικίνδυνη.

Χαρακτηριστικά θα αναφερθώ σε μερικά από τα αποτελέσματα που μπορεί να επιφέρει μια τέτοια επιλογή για τον οργανισμό μας:

• οι ελλείψεις που παρατηρούνται σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως είναι η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Ε, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το φολικό οξύ, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και το κάλιο.
• Η κόπωση είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα συμπτώματα ατόμων που ακολουθούν εξαντλητικές δίαιτες, ακριβώς γιατί δεν δίνουν στον οργανισμό τα απαραίτητα «καύσιμα».
• τριχόπτωση
• αφυδάτωση
• σε νεαρότερες γυναίκες όπου αυστηρή δίαιτα και μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει σε ορμονικές διαταραχές και διακοπή της έμμηνου ρύσης (περίοδος).

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα επιλέξετε να ξεκινήσετε διατροφή σκεφτείτε καλά τους λόγους που δεν θα πρέπει να κάνετε διατροφή που βρήκατε στο διαδίκτυο, ούτε που να σας την έχει δώσει κάποιος γνωστός σας ούτε που να την βρήκατε σε blog κάποιου διάσημου!

Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και άτομα που μπορούν να σας κατευθύνουν με γνώμονα την υγεία και όχι τα γρήγορα και λανθασμένα αποτελέσματα.