5 τρόποι για να αντιμετωπίσετε τα δύσκολα μέλη της οικογένειάς σας στις γιορτές

5 τρόποι για να αντιμετωπίσετε τα δύσκολα μέλη της οικογένειάς σας στις γιορτές

Ο διάσημος Αμερικανός κωμικός Τζορτζ Μπερνς είπε κάποτε: «Η ευτυχία είναι μια μεγάλη, αγαπημένη, σφιχτοδεμένη οικογένεια σε άλλη πόλη”! Ίσως να προσπαθούσε κι εκείνος να δώσει μια εξήγηση στο γιατί οι διακοπές είναι κάποιες φορές τόσο αγχωτικές. Όταν αυτοί οι αγαπημένοι συγγενείς που ζουν στη Βέροια ξαφνικά βρίσκονται μπροστά από το ψυγείο σας στην Αθήνα και θα πρέπει να βρείτε από κοινού πώς θα περάσετε τις μέρες των γιορτών, τότε είναι που αρχίζουν τα δύσκολα.

Διαβάστε μερικές συμβουλές για να μπορέσετε να ανταπεξέλθετε στα δύσκολα μέλη της οικογένειάς σας χωρίς να διακινδυνεύσετε την ψυχική σας ηρεμία, μέρες που είναι…

1 . Καταστρώστε ένα σχέδιο

Θα ήταν σοφό να αρχίσετε να καταστρώνετε τη στρατηγική σας πολύ πριν χτυπήσει το κουδούνι: πού θα καθίσετε, τι συζητήσεις θα έχετε, πώς θα ανταποκριθείτε σε ευαίσθητα οικογενειακά θέματα και επίσης να έχετε σκεφτεί αρκετές βαρετές τοποθετήσεις και ερωτήσεις που κάνετε για να γεμίσετε τα άβολα κενά.

Μπορείτε να έχετε εφεύρει πέντε ή έτσι κονσερβοποιημένες ατάκες που πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν αρχίσει η αδιάκριτη ανάκριση από κάποιους ή να καταρτίσετε μια λίστα με τα απαραίτητα σχέδια «διαφυγής» για την πιθανή περίπτωση που θα φτάσετε σε… οριακό σημείο.

2. Περιμένετε πριν μιλήσετε

Αν όλοι περίμεναν δύο δευτερόλεπτα πριν αρχίσουν να εκπέμπουν λεκτικά, τοξικά συναισθήματα στο περιβάλλον, μπορεί και να είχαμε παγκόσμια ειρήνη! Σίγουρα πάντως θα είχαμε λιγότερα τρακαρίσματα! Στην απαραίτητη παύση μεταξύ της σκέψης και της ομιλίας, οι νευρώνες σας να κάνουν το απαραίτητο άλμα από την αμυγδαλή ή το κέντρο φόβου του εγκεφάλου -το οποίο επεξεργάζεται τα εξωτερικά ερεθίσματα όπως ένας έφηβος που «βράζει» το αίμα του- στο πιο εξελιγμένο και περίπλοκο μέρος του εγκεφάλου.

Πριν από την παύση, σε πιθανή πρόκληση, θα απαντούσατε ως εξής: “Ήξερα πάντα μαντέψει ότι είσαι ανυπόφορος και αδιάκριτος αλλά τώρα πια είμαι σίγουρη».

Μετά την παύση όμως θα προτιμούσατε το διπλωματικό: “Λυπάμαι, πρέπει να τρέξω στην τουαλέτα, αλλά μην ξεχάσεις αυτό που μου είπες» (που θα πει «αν με ξαναδείς, γράψε μου…»).

Ποιο είναι καλύτερο;

3. Να είστε προετοιμασμένοι για κάποια σύγκρουση.

Αν έχετε συνήθως συγκρούσεις όταν βρίσκεστε όλοι μαζί με την οικογένειά σας, είναι μια καλή ιδέα να είστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό. Δεν εννοούμε να πάτε γυρεύοντας για μπελάδες, αλλά μάλλον να προσεγγίσετε την κατάσταση με μια αίσθηση ρεαλισμού. Αν η μητέρα σας επικρίνει πάντα την εμφάνισή σας ή ο αδελφός σας κάνει πάντα αγενή αστεία μην περιμένετε να αλλάξουν τις συνήθειές τους. Απλά φέρτε σε πρώτο πλάνο την αίσθηση του χιούμορ σας, για να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας τι… σας αρέσει σε αυτούς. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει…

4. Χρησιμοποιήστε τους φίλους σας ως «ασπίδα» προστασίας!

Έχετε κάποιους φίλους που θα μείνουν σπίτι ή για κάποιο λόγο δεν θα περάσουν τις γιορτές με την οικογένειά τους; Καλέστε τους να μοιραστούν μαζί σας το γιορτινό τραπέζι. Η ενασχόληση μαζί τους αλλά και η παρουσία τους, θα περιορίσει τα «οικογενειακά» σχόλια και θα διευρύνει τον ορίζοντα των συζητήσεων και των ενδιαφερόντων.

Όσο για εσάς; Θα είστε απόλυτα ευτυχισμένοι που έχετε κοντά σας ανθρώπους που μπορούν να σας γλιτώσουν από δύσκολες καταστάσεις!

5. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να ανακτήσει δυνάμεις

Ακόμα κι αν κάνετε τα πάντα, ό,τι περνά από το χέρι σας και ακόμη περισσότερα, η περιστασιακή συμβίωση με δύσκολα μέλη της οικογένειας σας μπορεί να σας εξαντλήσει. Αυτό είναι φυσιολογικό! Επειδή έχετε προβλέψει και προετοιμαστεί για τα χτυπήματα δεν σημαίνει ότι τα χτυπήματα δεν θα σας βλάψουν!

Ως εκ τούτου απαιτείται χρόνος… ανάρρωσης μετά το γεύμα ή το Σαββατοκύριακο ή την… οικογενειακή εβδομάδα που περάσατε μαζί! Φροντίστε να τον τηρήσετε με ευλάβεια πριν ξαναβρεθείτε σε κάποιο οικογενειακό τραπέζι, για να αποφύγετε τα παρατράγουδα!