Πρώτες γιορτές χωρίς τον σύντροφό μου

Πρώτες γιορτές χωρίς τον σύντροφό μου

Άραγε Τα Χριστούγεννα θα φάνταζαν το ίδιο στα μάτια και το μυαλό μας χωρίς το έλατο και τον Αϊ Βασίλη, τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες; Για τους περισσότερους από εμάς κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο. Μη ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι είμαστε πλάσματα της συνήθειας: το ζητούμενο είναι η σταθερότητα και το χειρότερό μας οι δραστικές αλλαγές.

Ενώ όμως, είναι μάλλον απίθανο να αποδεχτούμε τις γιορτές με διαφορετικά δεδομένα από αυτά που γνωρίζουμε από μικρά παιδιά, είναι αντίθετα πολύ πιθανό να βιώσουμε πολλές δραστικές αλλαγές σε ότι θεωρούμε δεδομένο στη διάρκεια της ζωής μας. Μία από αυτές είναι και το διαζύγιο.

Εάν είστε αυτό που λέμε «φρεσκοχωρισμένη» η γιορτινή περίοδος αναμένεται να είναι ιδιαίτερα φορτισμένη για εσάς: ότι μέχρι πέρυσι βλέπατε μέσα από το πρίσμα του ζευγαριού και την ζεστή αγκαλιά του συντρόφου σας, φέτος θα πρέπει να το δείτε από μια άλλη σκοπιά. Τα δεδομένα σας άλλαξαν άρδην και αυτό από μόνο του είναι ένα αγκάθι στην καρδιά κάθε ανθρώπου που βρίσκετε στη θέση σας.

Τι πρέπει να κάνετε για να βγείτε… ζωντανή και δυνατή από αυτή την τόσο έντονη περίοδο;

1. Αντιμετωπίστε την νοσταλγία

Έτσι κι αλλιώς οι μέρες είναι φορτισμένες για εσάς. Πόσο μάλλον όταν έχετε να αντιμετωπίσετε και τις οδυνηρές αναμνήσεις του πώς συνηθίζατε να περνάτε μαζί αυτή την εποχή. Αν μάλιστα συγκρίνετε το πώς νιώθατε πέρυσι και φέτος, τα πράγματα γίνονται πιο σκούρα… Ναι αυτό πονάει πολύ και πρέπει να αποδεχτείτε ότι θα το περάσετε μέχρι ο χρόνος να βάλει το θαυματουργό χέρι του.

Οι ειδικοί πάντως, συμφωνούν πώς για να αλλάξεις μία συνήθεια χρόνων, πρέπει να την αντικαταστήσεις με μια άλλη, νέα. Πείτε λοιπόν, στον εαυτό σας ότι φέτος θα καθιερώσετε νέες γιορτινές συνήθειες: αν μέχρι πέρυσι περνάγατε το ρεβεγιόν σπίτι, φέτος κανονίστε να βγείτε και αν την ημέρα των Χριστουγέννων την περνάγατε με τους δικούς του συγγενείς φέτος είναι ευκαιρία να την περάσετε με τους δικούς σας.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε; Αντί να αφιερώνετε τον προσωπικό σας χρόνο σκεφτόμενες πως ήταν στο παρελθόν η ζωή σας, αφιερώστε και λίγο χρόνο για να οραματιστείτε πως μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα. Επικεντρώστε στα θετικά και υποσχεθείτε στον εαυτό σας ότι θα κάνετε τα πάντα για να τα πετύχετε.

2. Ανοίξτε την καρδιά σας σε φίλους και συγγενείς.

Ξεχάστε το «γέλα παλιάτσο»! Δεν σας αφορά καθόλου, εκτός αν είστε ηθοποιός στο επάγγελμα και πρέπει να ανέβετε στη σκηνή. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα γυρνάτε όλη την ημέρα με μία… σφουγγαρίστρα στα χέρια για να σκουπίζετε τα δάκρυά σας. Απλά σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να φοράτε συνεχώς το προσωπείο της ευτυχίας, ακόμη κι όταν νιώθετε την καρδιά σας να σκίζεται στα δύο από τον πόνο.

Εάν νιώθετε ότι θέλετε να ξεσπάσετε ή ότι χρειάζεστε έναν ώμο για να κλάψετε «αρπάξτε» την πρώτη διαθέσιμη φίλη ή μέλος της οικογένειάς σας και βγάλτε το από την ψυχή σας. Πάντως, όσο μπορείτε κρατήστε τον πόνο σας μακριά από το γιορτινό τραπέζι. Καλύτερα να μιλήσετε με κάποιον δικό σας πριν, διαφορετικά το γιορτινό τραπέζι μπορεί να γίνει εξαιρετικά πικρό όχι μόνο για εσάς αλλά και για τους υπόλοιπους που παρευρίσκονται εκεί, φίλους και συγγενείς.

3. Προσοχή στα παιδιά!

Εάν έχετε παιδιά, τότε θα πρέπει να κάνετε κάτι που δεν έχετε κάνει ποτέ ξανά στη ζωή σας: να κανονίσετε με ποιόν από τους δυο σας θα περάσουν τα παιδιά τις γιορτινές μέρες ή έστω κάποιες από αυτές. Επειδή, όταν εμπλέκονται παιδιά τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα, φροντίστε τουλάχιστον να μην τα επιβαρύνετε με λανθασμένες συμπεριφορές, οι οποίες να είστε σίγουρες ότι θα γυρίσουν μπούμερανγκ και θα σας κάνουν να νιώθετε ακόμη χειρότερα.

Μη ξεχνάτε ότι, εάν υπάρχουν παιδιά, αυτά είναι και οι πρωταγωνιστές. Μπορεί να νιώθετε ότι η θλίψη σας είναι το κυρίαρχο συναίσθημα στη ζωή σας αυτή την περίοδο, σκεφτείτε όμως πως νιώθουν τα παιδιά: χωρίς τον ένα από τους δύο γονιούς παρά την θέλησή τους, είναι αναγκασμένα να μοιραστούν στα δύο… Η δική τους θλίψη, πιστέψτε μας, είναι πιο βαθιά από τη δική σας, διότι εκείνα βρέθηκαν σε μία κατάσταση χωρίς να τα ρωτήσει κανείς.

Κρατήστε την ψυχραιμία σας και κάντε ότι περνάει από το χέρι σας για να μην δημιουργήσετε μεγαλύτερο πρόβλημα στα παιδιά. Το χαμόγελό τους θα είναι σίγουρα βάλσαμο για την αναστατωμένη ψυχή σας.

4. Η ευγνωμοσύνη δεν έβλαψε ποτέ κανέναν

Αντιμετωπίζετε μια σαρωτική αλλαγή στη ζωή σας και αυτό φυσικό είναι να απασχολεί το μυαλό σας συνεχώς. Ωστόσο αυτό το κομβικό σημείο της ζωής σας και με αφορμή την αρχή ενός νέου χρόνου, όσο δύσκολος κι αν φαντάζει ότι θα είναι, αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε κάποια θετικά πράγματα στη ζωή σας για τα οποία είστε ευγνώμονες. Αυτή η κίνηση όχι μόνο θα σας βοηθήσει να θυμηθείτε ότι η ζωή σας δεν έχει πέσει στο βούρκο όπως πιθανώς νιώθετε, αλλά θα σας δώσει την απαραίτητη ώθηση για να σκεφτείτε και άλλα θετικά, αυτά που θα θέλατε να έρθουν στο μέλλον.

Οι μεγάλες αλλαγές δεν είναι ποτέ εύκολες. Όμως με λίγη υπομονή, επιμονή, κατανόηση, ευελιξία και κουράγιο, μπορεί αυτές οι πρώτες γιορτές μετά το διαζύγιο να σηματοδοτήσουν για εσάς ένα νέο, ελπιδοφόρο ξεκίνημα. Αξίζει να το προσπαθήσετε.

Σοφία Δεδεμάδη