Το παρεξηγημένο άγχος

Το παρεξηγημένο άγχος

Αν η κατάθλιψη ήταν ΤΟ πρόβλημα του 20ου αιώνα, τότε ίσως το άγχος δικαιωματικά να είναι στην αντίστοιχη θέση αυτού που διανύουμε αναφέρει σε άρθρο της στο E-psychology.gr η ψυχολόγος ΑΠΘ (Msc. στο άγχος και το στρες UCM Ισπανίας) Σοφία Δήμου.

Σύμφωνα άλλωστε και με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η πιο συχνά εμφανιζόμενη ψυχική διαταραχή στην Ελλάδα είναι η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή (ΓΑΔ). Η οικονομική κρίση φυσικά, δυσχεραίνει κατά πολύ τα πράγματα.

Το άγχος όμως, αυτό καθαυτό δεν είναι και τόσο κακό. Δεν υπάρχουν αρνητικά συναισθήματα συνηθίζουμε να λέμε εμείς οι ψυχολόγοι. Σαφώς και σκέφτεσαι όλες εκείνες τις στιγμές που σε παρέλυσε το άγχος, που σε άφησε άυπνο ή που σε έκανε να τα χάσεις μπροστά σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση.

Τα συναισθήματα ωστόσο, δεν είναι αρνητικά. Η κατάχρησή τους είναι αυτή που τα κάνει αρνητικά. (Παν μέτρον άριστον δεν έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες;)

Κάθε συναίσθημα αποσκοπεί σε κάτι και βοηθάει στην καλύτερη προσαρμογή μας. Το ίδιο συμβαίνει και με το άγχος. Μας ενεργοποιεί για να αντιδράσουμε μπροστά σε κάτι καινούριο ή δύσκολο. Διαφορετικά δεν θα σηκωνόμασταν από το κρεβάτι.

Κι αν θέλετε τη γνώμη μου, το πιο άχρηστο άγχος είναι το άγχος για το ότι αγχώθηκες. (“γιατί να αγχωθώ τώρα;” κι αγχώνεσαι κι άλλο!)

Τι προτείνει η ψυχολογία


Ευτυχώς για όλους μας οι αγχώδεις διαταραχές είναι και αυτές που έχουν την καλύτερη πρόγνωση για θεραπεία. Τι να κάνετε;

Ενημερωθείτε για το άγχος και πώς λειτουργεί. Για να νικήσετε τον “εχθρό” πρέπει πρώτα να τον γνωρίσετε.

Προσπαθήστε να βρείτε τις καταστάσεις που σας αγχώνουν. Δεν γίνεται να σας αγχώνουν όλα το ίδιο, κι ας σας φαίνεται έτσι.

-Επισκεφτείτε έναν ψυχολόγο. Η διαχείριση άγχους γίνεται σε λίγες συνήθως συνεδρίες και έχει καλά αποτελέσματα.

-Μάθετε μια τεχνική χαλάρωσης. Ένα αγχωμένο μυαλό δεν έχει καμία δουλειά σε ένα ήρεμο και χαλαρό σώμα.

-Ασχοληθείτε με κάποια μορφή αθλητισμού. Η φυσική δραστηριότητα ηρεμεί και αναζωογονεί.

Πάντα θα υπάρχουν καταστάσεις που θα σας αγχώνουν, θα σας ξαφνιάζουν, θα σας ταλαιπωρούν. Η ψυχολογία δεν θα σας βοηθήσει να αλλάξετε όλες αυτές τις καταστάσεις. Θα ήταν αδύνατο και ουτοπικό.

Η ψυχολογία θα σας βοηθήσει να βρείτε τρόπους για να αντέχετε όλες αυτές τις καταστάσεις. «Δεν μπορείτε να κόψετε στα μέτρα σας τις καταστάσεις που αντιμετωπίζετε στη ζωή, αλλά μπορείτε να κόψετε στα μέτρα σας τη στάση και τη νοοτροπία σας για να τις αντιμετωπίσετε».