Η αϋπνία με τρελαίνει!

Η αϋπνία με τρελαίνει!

Γιατί οι γυναίκες χάνουν τον ύπνο τους; Και πόσο επιζήμιο είναι αυτό για την καθημερινότητα και για την ψυχική και σωματική υγεία τους;

Όπως αναφέρει η Λυδία Παπαευαγγέλου στο Life positive.gr η έλλειψη ύπνου επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες από ό, τι τους άνδρες, τόσο από πλευράς διάθεσης, όσο και από πλευράς υγείας, υποστηρίζει νέα αμερικανική μελέτη.

«Διαπιστώσαμε ότι οι γυναίκες που δεν έχουν κοιμηθεί αρκετά έχουν εντονότερη καταθλιπτική διάθεση, περισσότερο θυμό και εχθρότητα νωρίς το πρωί», εξηγεί ο ερευνητής Δρ Μπρέους από το Πανεπιστήμιο Ντιουκ της Βόρειας Καρολίνα. Η αιτία αυτής της έντασης και της εχθρότητας είναι η έλλειψη ύπνου και το γεγονός ότι οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες από τους άνδρες στον ανεπαρκή ύπνο.

Πολυπράγμων εγκέφαλος!


Μια πιθανή εξήγηση γι’ αυτό, είναι ότι ο γυναικείος εγκέφαλος επιτελεί περισσότερα έργα παράλληλα, οπότε έχει ανάγκη για περισσότερη ξεκούραση. Ορισμένοι ειδικοί μάλιστα έχουν εκτιμήσει ότι οι γυναίκες έχουν ανάγκη 20 λεπτά περισσότερο ύπνο, σε σχέση με τους άνδρες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έλλειψη ύπνου στις γυναίκες αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων, εγκεφαλικού και κατάθλιψης. Αντίθετα, η υγεία των ανδρών επηρεάζεται σπανίως από την έλλειψη ύπνου.

Μαμά μου ταλαιπωρημένη…


Οι ψυχολόγοι εξηγούν πως οι μητέρες, ιδίως μικρών παιδιών, είναι πιο επιρρεπείς στις διαταραχές ύπνου. Όταν τα παιδιά είναι ακόμη μωρά, τα «ξάγρυπνα βράδια» είναι μια πραγματικότητα που όλες σχεδόν οι νέες μαμάδες βιώνουν. Ακόμη κι όταν το μικρό προσαρμοστεί και αρχίσει να ξυπνά λιγότερες φορές τη νύχτα, οι μητέρες καθυστερούν να προσαρμοστούν.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την εργασία της, αλλά και τη φροντίδα του σπιτιού, κάνουν τον ύπνο και την ξεκούραση να ακούγονται σαν…πολυτέλεια. Και παρόλο που οι ειδικοί επιμένουν πως ένας καλός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας, οι μαμάδες γνωρίζουν πολύ καλά, πως τουλάχιστον για κάποια χρόνια, θα πρέπει να τον αφήσουν… στην άκρη. Ακόμη κι όταν τα παιδιά μεγαλώσουν και πηγαίνουν στο σχολείο, για αρκετές μητέρες η έλλειψη επαρκούς ύπνου εξακολουθεί να αποτελεί καθημερινή πραγματικότητα.

Η αϋπνία προσθέτει βάρος!


Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον ύπνο τους, διατρέχουν και μεγάλο κίνδυνο να δουν τον δείκτη της ζυγαριάς να μετακινείται προς τα πάνω.

Σύμφωνα με φινλανδική μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Obesity, οι μεσήλικες και οι ηλικιωμένες γυναίκες που έχουν προβλήματα με τον ύπνο τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν κιλά, συγκριτικά με συνομήλικές τους που κοιμούνται καλά.

Οι Φιλανδοί ερευνητές έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 7.322 άτομα, 40-60 ετών, για επτά ολόκληρα χρόνια και διαπίστωσαν ότι το 20% των γυναικών που είχαν αναφέρει σημαντικά προβλήματα ύπνου στην αρχή της μελέτης, στο τέλος της είχαν πάρει περισσότερο βάρος (5 κιλά ή περισσότερα), σε σχέση με τις γυναίκες που είχαν δηλώσει ότι κοιμόντουσαν επαρκώς.

Ωστόσο, δεν συνέβη το ίδιο και με τους άνδρες. Το 17% των ανδρών που ανέφεραν προβλήματα ύπνου, δεν εμφάνισαν αυξημένο κίνδυνο αύξησης τους βάρους τους.

Η σχέση κακού ύπνου-αυξημένου βάρους στην ομάδα των γυναικών εξακολουθούσε να είναι ισχυρή, ακόμη και μετά τη συνεκτίμηση παραγόντων που επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου και την αύξηση του βάρους (όπως π.χ. το αρχικό σωματικό βάρος, η γυμναστική και η γενικότερη κατάσταση της σωματικής και ψυχικής υγείας).

Αν και τα στοιχεία δεν τεκμηριώνουν αιτιολογική σχέση, θα μπορούσε να υποτεθεί ότι, βελτιώνοντας την ποιότητα του ύπνου της, μια γυναίκα θα μπορούσε να προλάβει την αύξηση του βάρους της. Έχει εξάλλου αποδειχθεί ότι η στέρηση του ύπνου τροποποιεί τα επίπεδα της λεπτίνης και της γκρελίνης στον οργανισμό (ορμόνες της όρεξης), κάνοντας τα άτομα να τρώνε περισσότερο.