Το παιδί μας βλέπει θάλασσα και… παίρνει τα βουνά

Το παιδί μας βλέπει θάλασσα και… παίρνει τα βουνά

Κάποια παιδιά είναι γεννημένα «γοργόνες» ή «σαργοί» και με το που φτάνουν στην παραλία, απομακρύνονται αστραπιαία από τους γονείς τους, τρέχοντας προς τα ρηχά. Κάποια άλλα όμως, συμπεριφέρονται σαν… καβούρια στην άμμο, περπατώντας με πλάγια βήματα κατά μήκος της ακτής, χωρίς να πλησιάζουν το νερό!

Πολλοί γονείς, εισπράττοντας την άρνηση του παιδιού τους να μπει στη θάλασσα, προτάσσουν τα προσωπικά τους «θέλω» και το υποχρεώνουν άμεσα ή έμμεσα να την αγαπήσει. Εκείνο εξακολουθεί να αντιστέκεται με όλες του τις δυνάμεις, αφού ως γνωστόν, καμιά αγάπη δεν κερδίζεται με το ζόρι, με αποτέλεσμα η επιχείρηση «μπάνιο στη θάλασσα» να μετατρέπεται σε… οικογενειακό δράμα από τα κλάματα και τις φωνές.

Προτού «παραιτηθείτε» μια για πάντα από την προσπάθεια, διαβάστε τις συμβουλές των ειδικών προκειμένου να μπορέσετε να επιτύχετε αυτό που μέχρι σήμερα δεν έχετε καταφέρει -να κάνετε το παιδί σας δελφίνι!

11 Tips εξοικείωσης με τη θάλασσα


1. Πριν την εξόρμηση στην θάλασσα καλλιεργείστε στο παιδί ένα κλίμα χαράς. Μιλήστε του για τα παιχνίδια που μπορεί να «κάνει» με το νερό και τους πύργους που μπορεί να φτιάξει στην άμμο.

2. Στην αρχή, μπορείτε να παίξετε μαζί του σε μεγάλη απόσταση από την άκρη της θάλασσας, φροντίζοντας να το βρέχετε συχνά με θαλασσινό νερό.

3. Σε καμία περίπτωση μην πιέσετε το παιδί να μπει στην θάλασσα και ποτέ μην επιχειρήσετε να το βουτήξετε με το ζόρι. Μία τέτοια κίνηση μπορεί να το κάνει να αντιπαθήσει την θάλασσα (και εσάς) για πολύ καιρό.

4. Αν ο ένας από τους δυο σας, φοβάται το νερό, μη το εκφράσετε μπροστά στο παιδί. Διατηρείστε την ψυχραιμία σας και κολυμπήστε στα ρηχά γιατί ο πανικός σας όχι μόνο εκλαμβάνεται από το παιδί, αλλά μεταδίδεται σαν… ίωση.

5. Μην του δείχνετε ότι θέλετε διακαώς να κολυμπήσει. Κάντε τους αδιάφορους.

6. Αποφύγετε τις θάλασσες με κύμα, παγωμένα νερά και βράχια. Κάτι τέτοιο θα το φοβίσει περισσότερο και όχι άδικα.

7. Μπείτε αργά στο νερό κρατώντας το παιδί στην αγκαλιά σας, όρθιο ή στο πλάι, μιλώντας του ήρεμα, χαμογελώντας κι έχοντας στραμμένο το πρόσωπό του προς το δικό σας.

8. Τα μπρατσάκια ή το σωσίβιο δεν χρειάζονται πριν εξοικειωθεί το παιδί με τη θάλασσα κι αυτό θα γίνει ευκολότερα αν νιώσει ασφαλές στην αγκαλιά σας.

9. Βυθίστε σιγά σιγά ολόκληρο το κορμάκι του μέσα στο νερό, το οποίο δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους ώμους του.

10. Μην το κρατάτε στάσιμο, αλλά μετακινήστε το μαλακά μέσα στη θάλασσα και κάντε διάφορα παιχνίδια με τα χέρια και τα πόδια.

11. Αν το παιδί επιμένει παρόλα αυτά να μην θέλει να μπει στο νερό, θα πρέπει να υποχωρήσετε. Την επόμενη ημέρα, προσπαθήστε ξανά.

Μαρία Κόλλια

m.kollia@lampiri.gr


ΠΗΓΕΣ: www.eimaimama.gr, www.babyzone.gr, www.opediatrosmou.gr